Costel Enache și filosofia pe care vrea să o implementeze la Petrolul pentru a-și îndeplini obiectivul. Ce face diferența între jucători la Liga 2 și lucrurile pe care vrea să se bazeze

Marius ANGHEL 18 Dec. 2019, 14:01 Campionat

La prezentarea sa oficială la Petrolul Ploiești, Costel Enache (46 de ani) a vorbit și despre filozofia sa din meseria de antrenor principal.

„La factorul mental, aici s-a făcut diferența, nu neapărat în tehnic-tactic”

Cu o experiență bogată la echipe din Liga 1 precum Ceahlăul, CSMS Iași, FC Botoșani, Astra, FC Hermannstadt și chiar selecționer la naționalele U18 și U19 ale României, Enache a explicat cum vede el jucătorii mai ales la nivelul Ligii 2 și ce face diferența. La viitorii săi elevi va încerca să umble în primul rând la „factorul mental”.

„Eu fac diferența între sportivii care fac performanță și sportivii buni doar prin factorul mental. Foarte mare diferență între jucători nu o să vedeți în campionatul Ligii a 2-a. Jucătorii sunt undeva pe acolo din punct de vedere fizic, tehnic, tactic. Diferența o face factorul mental. Dacă înțelegem că noi trebuie să acceptăm duelul și faptul că cel mai important meci al adversarilor noștri este cu noi, dacă putem duce nivelul de implicare, atitudinea, determinarea la același nivel cu adversarul, categoric vom fi câștigători. Pentru că avem un lot de calitate, avem în spate energia suporterilor, iar lucrurile astea pot face ușor diferența. Cred că factorul mental este decisiv la noi, nu neapărat tehnico-tactic, iar acolo este rolul nostru, al antrenorilor, să găsim argumente și mijloace să capacităm jucătorii, ca, atunci când intră pe teren, mintea, energia, sufletul să fie total pentru echipă. E foarte greu în ziua de azi și asta cred că este tot vina noastră, a antrenorilor, pentru că nu am știut să educăm copii în acest mod. Jucătorilor mai talentați le-am permis anumite scăpări, pentru că știm că el este cel care scoate echipa în evidență sau va fi produsul care va susține bugetul clubului, iar lucrurile astea se revăd în activitate la nivel de profesioniști. Cred în continuare în comunicare, cred în argumente și cred că oamenii care au primit o explicație își pot crește nivelul profesional, și mă refer aici la factorul mental, pentru că eu cred că aici s-a făcut diferența, nu neapărat în tehnic-tactic”, a spus Costel Enache.

„Încerc să fac o evaluare a jucătorilor din toate punctele de vedere și încerc ca mesajul meu să ajungă la majoritatea dintre ei”

Întrebat dacă la vreuna dintre echipele la care a fost a simțit că a „pierdut” vestiarul și dacă a știut că nu va mai sta mult acolo, Costel Enache a explicat modul său de a se face înțeles de jucători.

„Cred că nu a fost niciodată o problemă de vestiar. Întotdeauna am avut o comunicare bună, corectă și de respect cu jucătorii. Nu am simțit adversități până acum în niciun moment, dar sub nicio formă nu am fost iubit de toți jucătorii. Este absolut imposibil lucrul ăsta. Am încercat să mă adresez în general la majoritate. Ă‚sta este modul meu didactic de a comunica cu un grup. Încerc să fac o evaluare a jucătorilor din toate punctele de vedere și încerc ca mesajul meu să ajungă la majoritatea dintre ei. Adică, să zicem că avem un grup în care lucrurile se pot dezvolta chinestezic, prin antrenament efectiv. O să încerc întotdeauna să comunic informațiile acolo, pe teren. Dacă avem un grup care primește foarte ușor informațiile vizual, o să încerc să explic la video cât mai mult. Lucrurile astea consider că mă ajută atunci când adresez ceva să fiu înțeles de majoritatea. Poate nu o să fiu de toți, dar asta e imposibil”, a explicat noul antrenor al Petrolului.

„Mă voi baza pe trei lucruri care ne pot face să ajungem la obiectiv”

Costel Enache nu va încerca la Petrolul să facă multe schimbări în lot, ci să remedieze problemele care au fost în mandatul lui Flavius Stoican. Vrea să pună în aplicare o viziune, chiar dacă știe că nu are timp, pentru că „fotbalul este un proces”. La echipa din Ploiești își propune, pentru început, să pună în aplicare trei lucruri de bază care să fevină decisive în jocul exprimat pe teren. Un exemplu dat este cel al pregătirii fazelor fixe.

„Eu trebuie să fiu foarte inteligent, și nu știu dacă o să fiu, dar o să încerc, să descopăr care sunt cele mai importante trei lucruri din procesul de antrenament care ne pot face să ajungem la obiectiv. Mă voi baza pe cele trei lucruri, pentru că vorbim de timp scurt, și voi încerca să ne atingem obiectivul. Este imposibil să ajungi într-un proces de antrenament cu toate lucrurile. Mă bazez mult pe jucătorii cu experiență, pentru că ei deja ar trebui să gestioneze foarte multe dintre situațiile de joc, să vină cu experiența lor atunci când noi nu am reușit să punem în aplicare în antrenament lucrurile astea, iar ideilea alea trei de bază să fie decisive în jocul nostru. De exemplu, fazele fixe. Am dat ca o idee”, a mai spus Enache.

În lotul actual al Petrolului, jucătorii cu experiență sunt Cezar Lungu (portar), Walace Alves da Silva, Ștefan Bărboianu, Cristian Sîrghi (fundași), Ionuț Cioinac, Gabriel Deac, Bogdan Gavrilă, Laurențiu Marinescu, David Meza Colli, Mădălin Mihăescu, Alexandru Munteanu, Alexandru Zaharia (mijlocași), Sergiu Arnăutu, Ștefan Blănaru, Hamza Younes (atacanți).

„Cred că o echipă ca a noastră poate face un parcurs aproape perfect și, pas cu pas, să depășim pe câte unul dintre adversari. Nu avem nici un prieten în timp, pentru că etapele sunt puține, din punctul meu de vedere. Asta ne forțează să fim așa de inconștienți încât să credem acum că nu o să facem niciun pas greșit”
Costel Enache, antrenor Petrolul

Petrolul se află pe locul 8 la finalul primei părți a sezonului Ligii 2, după 21 de etape, la zece, respectiv șase puncte în spatele primelor două clasate pe pozițiile direct promovabile, UTA, respectiv CS Mioveni. Obiectivul lui Costel Enache e o clasare pe unul dintre aceste două locuri.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto și video: Petrolul Ploiești

Marius ANGHEL 18 Dec. 2019, 14:01 Campionat
Pe aceeași temă