Costel Enache încearcă să fie pozitiv în privința reluării campionatului Ligii 2: „Luna mai o văd plină de fotbal.” Ce spune antrenorul Petrolului despre incertitudinea în care ne aflăm

Marius ANGHEL 23 Mar. 2020, 11:08 Campionat

Fotbalul românesc a intrat în a treia săptămână în care în weekend nu vom avea meciuri, iar semnele că starea de criză creată de coronavirus va înceta în curând sunt reduse, având în vedere că pe zi ce trece cazurile de infectare se înmulțesc, ba chiar au început să moară și oameni. În plus, de duminică noapte e interzisă ieșirea din casă fără un motiv întemeiat, pe care trebuie să-l și argulementezi în scris. Revenind la fotbal, jucătorii încearcă în această perioadă să se mențină în formă prin exerciții pe care le fac singuri acasă, coordonate de la distanță de antrenori.

E și cazul echipei Petrolul Ploiești. Antrenorul principal Costel Enache se vede pus în situația de a-și coordona elevii de pe internet. Acesta a acordat un interviu site-ului oficial al clubului prahovean, în care vorbește despre ceea ce face el în această perioadă, cum interacționează cu jucătorii, ce planuri și-a făcut pentru momentul în care se va ieși din starea de urgență și se va permite realuarea activității.

Întreg interviul acordat de Costel Enache poate fi citit mai jos:

Costel, cum îți ocupi timpul în această perioadă?
Sunt acasă, cu familia, și încerc să îmbin lucrurile cât de bine se poate într-o astfel de situație. Citesc, atât literatură profesională, cât și beletristică, mă uit pe Netflix, mai mult la documentare, grădinăresc atunci când permite timpul.

Despre jucători ce vești aveți? Știu că le dați un program pe care ei îl urmează, atât cât se poate, de acasă.
Da, ei primesc un program de antrenament prin grupul de WhatsApp. Se înregistrează fiecare și tot acolo, pe acel grup, trimit, apoi, imaginile video cu modul în care fac exercițiile. E ca o joacă, pentru că oricum sunt dornici să facă mișcare, dar problema este că atât ei, cât și noi, suntem învățați cu sportul de echipă, nu cu cel individual! Dar, din păcate, situația nu ne permite să facem așa ceva și trebuie să ne adaptăm cum putem.

Jucătorii străini cum se simt?
Suferă, e normal, pentru că sunt departe de familii, de cei dragi! Îi înțelegem, știm prin ce trec, știm care sunt gândurile și dorințele lor! Dar, călătoriile în străinătate nu sunt de luat în calcul acum, așa că încercăm să găsim soluții și să-i ajutăm să treacă cât mai ușor peste aceste momente.

Costel Enache: „Reluarea în luna mai a campionatului ne-ar da timp să continuăm de acolo de unde am rămas”

Se vorbește despre o reluare a antrenamentelor undeva la jumătatea lunii aprilie. Cum ți se pare acest termen și dacă ai gândit, deja, un program de pregătire?
Incertitudinea este cea mai mare problemă în acest moment! Personal, sper să ne întoarcem cât mai repede pe teren, dar nu știu în ce măsură va fi posibil lucrul acesta, în contextul ultimelor evenimente. Totuși, încerc să fiu pozitiv și spun că luna mai o văd plină de fotbal! Cât despre un program de pregătire, avem două-trei variante, generale. Însă, doar atunci când vom cunoaște toate detaliile necesare (data de reluare a campionatului, câte meciuri vor fi, când vor fi, din câte în câte zile se va juca, etc) vom putea vorbi la modul concret despre ce avem de făcut.

Cât de afectate crezi că vor fi echipele de această pauză forțată și, mai ales, de incertitudinea în care ne aflăm?
Toate echipele sunt, până la urmă, în aceeași situație, așa că atunci când vom porni din nou la drum o vom face de pe poziții egale. Va trebui să ne adaptăm la situație, nu avem încotro! Reluarea în luna mai a campionatului ne-ar da timp să continuăm de acolo de unde am rămas. Eu așa sper, să ducem la bun final competiția conform programului inițial.

În funcție de cât de repede se poate relua activitatea, se vehiculează mai multe variante de continuare a competiției: fie să se joace normal, dar etapele să fie extrem de comprimate, fie să se recurgă la un play-off cu primele opt clasate. Care ți se pare soluția cea mai realistă?
Până la urmă, soluția cea mai bună poate fi luată doar atunci când vom ști exact momentul în care vor reintra în normalitate lucrurile în plan social! Suntem parte din societate și trebuie să ne aliniem la regulile societății!

Se poate merge atât de departe încât să fie „înghețat” sezonul în curs?
În teorie, e posibilă și această variantă. Eu sper să nu ajungem acolo și e de la sine înțeles de ce!

Cum facem să trecem cât mai ușor peste tot ce ni se întâmplă în această perioada?
Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi… Sunt oameni abilitați, competenți, pregătiți pentru așa ceva. Dar, totuși, cred că, în astfel de momente, e nevoie de maximă responsabilitate, de disciplină și de spirit umanitar.

„Grupul de Lucru” creat de Federația Română de Fotbal pentru a fi dedicat situației competiționale din România în contextul pandemiei COVID-19 a luat o singură decizie certă după primele două ședințe, desfășurate pe 18 martie, respectiv 19 martie. Fotbalul din România nu va fi reluat mai devreme de 16 mai.

CITEȘTE: Reacția oficială din cadrul „Grupului de Lucru” al FRF în privința reluării competițiilor fotbalistice. Singura variantă luată în acest moment în calcul

Marius ANGHEL 23 Mar. 2020, 11:08 Campionat
Pe aceeași temă