Condescu evidențiază două mari probleme care ar putea să ducă la retrogradarea echipei Pandurii în situația în care face rost de bani să plătească litigiile de la FIFA. „E păcat”

Marius ANGHEL 25 May. 2019, 15:39 Campionat
Condescu evidențiază două mari probleme** care ar putea să ducă la retrogradarea echipei Pandurii în situația în care face rost de bani să plătească litigiile de la FIFA.

Pandurii s-a salvat matematic de la retrogradare, cel puțin pe teren, după victoria de astăzi, din etapa a 37-a a Ligii 2, penultima a sezonului, 1-0 pe teren propriu cu ASU Politehnica Timișoara. Echipa gorjeană s-a îndepărtat la cinci puncte de Energeticianul, învinsă la București de Metaloglobus cu 3-0, și nu mai poate fi ajunsă în ultima etapă rămasă de disputat, însă dacă nu-și plătește până pe 30 mai datoria către doi foști jucători, atunci FRF va pune în aplicare decizia FIFA de penalizare cu nouă puncte. Lucru care înseamnă automat căderea pe ultima poziție care duce în Liga 3.

Marin Condescu, principalul creditor al clubului Pandurii Târgu Jiu, aflat în insolvență, și fost președinte, este conștient că decizia dictată de FIFA este una corectă și spune că timpul scurt rămas până la termenul limită în care trebuie să achite cei aproaximativ 80 de mii de euro datorați către Gordan Bunoza și Nikola Vasiljevic ar putea costa retrogradarea echipei.

Condescu mai spune că o altă mare problemă ar fi legislația autohtonă, care ar putea pune probleme în cazul în care s-ar face rost de bani pentru stingerea datoriilor. Legislația din România interzice plata preferențială a anumitor creditori, așa cum sunt Bunoza și Vasiljevic.

„Pandurii trebuie să îndeplinească cerințele FIFA, este singura soluție pentru a rezolva lucrurile. Trebuie să plătim banii, lucrurile au fost judecate corect din partea FIFA și a Comisiei de Disciplină. Nu avem banii, vom fi penalizați cu nouă puncte. Problema principală este că, fiind în insolvență, ai interzis de către legislația din România să plătești preferențial anumiți creditori. Al doilea lucru, la fel de important, este că cei de la Finanțe au blocat contul și nu poți să faci plăți. Eu cred că vom găsi înțelegerea necesară la Finanțe, având în vedere că sunt tot drepturi salariale. Dacă nu facem rost de bani, retrogradăm. Activitatea la club se continuă, dar e păcat să retrogradezi din motive care s-au întâmplat când AGA conducea acest club. Reprezentanții Consiliului Director trebuia să fie foarte atenți la ce se întâmplă când peste 80 la sută dintre jucători sunt străini și încheie contracte care au anumită finalitate. Nu mai dăm vina pe trecut, da trebuie să ne construim viitorul”, a precizat Condescu, citat de Gorjeanul.

Pandurii recunoaște într-un comunicat postat pe site-ul oficial că FIFA are dreptate prin verdictele date în cazul litigiilor depuse de cei doi jucători și face un apel disperat către autorități locale, suporteri, firme, asociații, sindicate să sprijine financiar clubul în această situație disperată, pentru a putea achita datoriile și a evita depunctarea care i-ar atrage retrogradarea. În schimb, Pandurii anunță că va permite accesul gratuit la meciurile echipei pe noul stadion din Târgu Jiu, pe tot parcursul sezonului competițional 2019-2020, tuturor celor care o vor sprijini pentru „depășirea acestui moment de cumpănă în istoria clubului”.

Oficialii gorjeni încearcă, totodată, să ajungă la un acord cu cei doi jucători pentru amânarea plăților și, astfel, echipa să fenteze depunctarea dictată de FIFA.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 25 May. 2019, 15:39 Campionat
Pe aceeași temă