„Cezariană” la ultima etapă pentru ASU Poli, în fața „pandurilor”! Octavian Benga: „Dumnezeu ne-a răsplătit pe deplin”

Anda DELIU, Marius ANGHEL 07 Dec. 2019, 20:40 Campionat

ASU Poli a mai adunat trei puncte în clasament după ce s-a impus cu 1-0 în fața „lanternei roșii” Pandurii Târgu Jiu cu un gol marcat din penalty, la ultima fază a jocului. O victorie chinuită pentru timișoreni, după un joc în care adversarii s-au străduit din răsputeri doar să se apere, tranșat de un penalty controversat dat de arbitrul Dorin Voina în minutul 90+5 și transformat în 90+7.

Deoarece anul acesta se sărbătoresc 30 de ani de la Revoluție, suporterii timișoreni au cinstit memoria eroilor decedați pentru libertate în 1989. În mare parte, Poli a dominat jocul, dar nu s-a putut lipi de gol. În prima repriză, numărul de ocazii a fost relativ mic. Mera nu a putut marca cu capul, iar Zabun a avut un șut din stânga care s-a scurs prin fața porții. Replica gorjenilor a fost extrem de palidă, cu un singur șut al lui Ciobanu, fără probleme pentru Murariu. Prima repriză s-a terminat cu un șut al lui Axente direct în bara transversală, din lovitură liberă.

Repriza secundă cu foarte mulți nervi

Ritmul meciului a devenit mai interesant în repriza a doua. Cotolan a avut de scos de sub transversală în două rânduri în decurs de 4 secunde, mai întâi la o minge venită de la un coechipier, și apoi la o reluare cu capul a lui Vidrăsan. Pe măsură ce timpul trecea, Poli presa tot mai mult. Mera a urcat în atac la tot mai multe faze, dar nu a putut marca. Tensiunea partidei a crescut și după mai multe căderi ale timișorenilor în careu, unele pe bune, altele forțate. Un prim penalty cerut în zadar a fost de Mircea Axente, însă centralul a dat cartonaș galben pentru simulare.

Spirite tot mai încinse, arbitri incapabili să gestioneze tensiunea

Pandurii au avut o ocazie la un șut al lui Cuțitoiu, care a trimis puțin peste poartă. În rest, adversarul mai mult s-a apărat. În minutul 77, Scutaru a prins un șut foarte bun, care s-a dus tot în transversală. De menționat că, tot jocul, de pe ambele bănci, dar mai mult de la gazde, au existat proteste la deciziile arbitrilor. Nici centralul Voina, nici rezerva Ardelean nu au reușit la timp să calmeze spiritele. În aceste condiții, după ce timișorenii au mai avut alte căderi în careu, dintre care una de penalty, la Mera, neobservată de Voina, lucrurile au degenerat în prelungiri.

După un simplu aut de margine, între cele două echipe era să izbucnească o mare bătaie generală, oprită cu greu de Voina și Ardelean, total depășiți de situație, cu atât mai mult cu cât delegatul echipei-gazdă, Ciprian Freanț, a sărit și el la bătaie. La ultima fază a meciului, la presiunea de la meci, Voina a dictat un penalty, mult mai ușor decât la o fază precedentă la care nu a dat nimic. Mircea Axente a înscris, iar cele trei puncte au rămas la Timișoara.

Benga, fericit după victoria smulsă cu forcepsul

Octavian Benga spune că le dorește Pandurilor să nu retrogradeze. „Mă așteptam să fie nu neapărat un meci foarte dificil, ci un meci cu o echipă tipic oltenească, adică jucători care se agață de orice minge, care știu când să tragă de timp sau să frâneze jocul. Ne-am dorit un joc în viteză, de multe ori ne-a ieșit. Consider victoria pe deplin meritată chiar dacă a venit în minutul 94. Am avut o grămadă de ocazii, trei bări, patru-cinci situații clare de a marca. E bine că am luat cele trei puncte. Chiar și penalty-ul nu a fost întâmplător. Pentru că ne-am asumat riscuri, nu ne-am mulțumit cu egalul. Am trimis cei doi fundași centrali în atac, lângă Axente. Am încercat să scoatem mingea la margine, să jucăm cât mai direct, să punem presiune și datorită acestui fapt au venit situațiile de pe final și aceste penalty care ne-a adus o victorie pe deplin meritată. Vreau să felicit și echipa-oaspete și pe antrenorul lor. Chiar dacă puteam să ne facem meciul  ai ușor, au reușit să ne facă să suferim până la final. Vreau să le urez succes. Sper să nu retrogradeze și să continue, pentru că Pandurii este un nume în fotbalul românesc”, a precizat antrenorul echipei ASU Poli.

Despre mica bătaie din prelungiri, Benga spune că a aplanat conflictul. De altfel, a și reușit ceva mai bine decât arbitrii meciului. „Nu prea sunt de acord cu aceste conflicte. Dimpotrivă, nu doream să se frâneze, ci să jucăm cât mai repede, pentru că mai erau două minute din acel meci. Am încercat să calmez spiritele cât am putut”, a punctta Benga.

Foarte agresiv în acel moment a fost și delegatul lui Poli, Ciprian Freanț, o persoană venită din rândul suporterilor. În meci, Freanț s-a ridicat de multe ori de pe bancă și îi încuraja pe jucători. Benga spune că nu e deranjat că are un delegat atât de „activ”. „Delegatul echipei nu dă indicații tactice. Delegatul echipei încuraja jucătorii. Am și atras atenția, știe foarte bine ce are fiecare de făcut. Nu dă indicații nimeni de pe bancă, și în anumite momente secundul Toni Foale și pe alocuri, Petre Țurcaș. Indicații tactice nu dă nimeni, pentru că nu accept. Doar cei din staff, și acelea, în anumite momente”, a punctat Benga.

Octavian Benga, realist față de clasarea echipei aproape de locurile promovabile: „Real suntem mai aproape de retrogradare”

Antrenorul lui Poli e fericit că e neînvins de când a preluat echipa, de șase meciuri. „Un parcurs excepțional. Vreau să-mi felicit jucătorii, i-am și felicitat în vestiar. Iată că viața demonstrează că atunci când ai inimă, atitudine și caracter, poți să reușești foarte multe. Un parcus aproape perfect, am luat un singur gol în șase meciuri, și acel din penalty dat de al patrulea arbitru, de pe margine. Îmi felicit jucătorii, i-aș numi bravi. De asemenea, pe acei suporteri, care ne susțin peste tot. Dumnezeu ne-a răsplătit în ultimul timp, pe deplin”, a precizat Octavian Benga.

Benga a fost întrebat de promovare, dar s-a dovedit a fi mai reliast decât jurnalistul care a adresat întrebarea. „Barajul este la două puncte (n.r. – la ora terminării partidei, Rapidul nu jucase). E haios, să fiu sincer. Chiar dacă, matematic, suntem mai aproape de baraj sau de promovare, real, suntem mai aproape de retrogradare. Trebuie să recunoaștem. Suntem o echipă care prin muncă și atitudine și organizare tactică, am făcut acest număr de puncte sau această serie fantastică. Trebuie să fim în continuare modești, să ne păstrăm echilibrul și să fim realiști. În funcție de situația materială, pentru că se fac eforturi nu mari, ci foarte mari, vom încerca să completăm lotul în perioada următoare cu jucători care să ne ajute. Dacă vom putea și vom reuși. Am promisiunea unor prieteni de-ai mei care activează în diferite domenii, că vor veni alături de mine să ne susțină material ca acești bani să ajungă la echipă”, a mai spus antrenorul alb-violeților.

Cu 31 de puncte acumulate în 21 de etape, ASU Poli e, momentan, pe locul 6, la patru puncte în spatele Rapidului, care e pe 3, poziție de baraj de promovare.. Pandurii rămân pe locul 19, ultimul, cu 8 puncte.

ASU POLITEHNICA TIMIȘOARA – PANDURII TÂRGU JIU 1-0
Mircea Axente 90+7′ – penalty

Mutariu – C. Jurj, Scutaru, Mera (cpt.), Cherecheș – Dros, Vidrăsan – C. Popescu (F. Trip 77′), Ignea, Zabun (Ad. Ungureanu 72′) – Mir. Axente
Rezerve neutilizate: M. Contra – Motreanu, D. Radu, Pițigoi, Coadă
Antrenor: Octavian Benga

Mih. Cotolan – P. Chiș, Oiță (cpt.), D. Ciobanu, Nic. Cotolan – Rob. Bratu, Pisc (Al. Dinu-Ivănescu 57′) – Cuțitoiu, Peia, P. Popescu – Cornicioiu (Nichifor 81′)
Rezerve neutlizate: Al. Oprița – Stăniloiu, R. Filip, Licuriceanu, Leo. Gheorghe
Antrenor: Călin Cojocaru

Stadion: Știința (Timișoara); Arbitru: Dorin Petru Voina (Reșița); Asistenți: Mihai Marian Ionescu (Suseni – Argeș) și Gheorghiță Bălan (Pitești); Rezervă: Mircea Ardelean (Arad); Observatori: Vasile Marc (Cluj-Napoca) și Traian Marcu (Sibiu).

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI / Mediafax Foto

Anda DELIU, Marius ANGHEL 07 Dec. 2019, 20:40 Campionat
Pe aceeași temă