Alexandru Pelici s-a urcat pe un cal prea mare după victoria obținut de Ripensia cu una dintre „cenușăresele” Ligii 2. Ironii nejustificate la adresa presei și reclamații despre arbitraj

Anda DELIU, Marius ANGHEL 20 Oct. 2019, 17:14 Campionat

Ripensia s-a „descătușat” după succesul cu 7-2 obținut, duminică dimineață, pe teren propriu, cu Daco-Getica București, un club cu restanțe salariale mari și cu o echipă formată din copii. Parcă cu frustrări acumulate după meciurile cu CS Mioveni și, poate, cu Pandurii, Alexandru Pelici a încercat să fie ironic cu presa, uitând de modul plin de diletantism în care clubul la care este angajat gestionează, de când e în Liga 2, relația cu mass-media. Pelici ar fi supărat că presa nu a pus „tunurile” pe arbitri, despre care antrenorul acuză că i-au nedreptățit echipa.

Pelici însuși a recunoscut că succesul cu 7-2 a fost o compensare după rușinea cu Mioveniului, dacă se raportează la puținii suporteri ai roș-galbenilor. „Spectacol în sensul bun pentru noi. Că spectacol a fost și mai repede, că am luat gol și golul înseamnă spectacol. Dar pentru spectatorii neutri sau eventual cei care țineau cu Daco-Getica. Cred că a fost un meci frumos, multe goluri, multe ocazii. Eram conștienți de importanța celor trei puncte. Erau vitale pentru noi. Îmi felicit băieții, că au înțeles importanța acestui joc. Au și înscris de data asta, chiar dacă tot au mai ratat alte câteva ocazii bune de gol. Sunt nemulțumit că tot timpul plecăm de la 1-0. Așa s-a întâmplat și cu Snagovul, așa s-a întâmplat și astăzi. Din păcate, din nou, la o fază fixă, l-am scăpat din marcaj pe Răducan și a înscris. Una peste alta s-a terminat cu bine, suntem în grafic și ne dorim să rămânem acolo. Scorul mare îl dedicăm și suporterilor noștri și sperăm să ne fi cerut scuze pe această cale prin modul nostru, prin acest rezultat, pentru rușine de etapa trecută de acasă cu Mioveniul”, a precizat Pelici despre meci. 

Arbitri și jurnaliștii, problemele Ripensiei și ale lui Pelici

Pelici a ajuns la concluzia că arbitri i-au nedreptățit echipa. Se referă la brigăzile conduse de piteșteanul Robert Avram la meciul netelevizat cu Miercurea Ciuc, de orădeanul „mutat” la comisia din Satu Mare, Marius Omuț, la meciul televizat de la „U” Cluj, și de brigada feminină condusă de craioveanca Alina Peșu, la Pandurii Târgu Jiu, alt meci netelevizat.

„Ne dorim și pe această cale fac un apel. Până acum, niciodata n-am vorbit despre asta și îmi asum, dar cu tot riscul. Cred că ne lipsesc cel puțin șase puncte din cauza unor măsuri de arbitraj luate împotriva noastră. La Miercurea Ciuc, gol anulat și penalty la Chera. La Cluj – eliminare la Dican, la Kay. Dacă Dican e eliminat nu mai înscrie golul, deci e viciere de rezultat. Umătoarea etapă, Kay, care trebuia eliminat și el, înscrie la Snagov, și Clujul ia punct. Ultima etapă, la Panduri Târgu Jiu, cel puțin două penalty-uri clare ca lumina zilei. Ne dorim doar să fim arbitrați corect și nu altceva. Suntem o echipă mică în formare, dar pe care cele patru puncte sau șase ne-ar fi ajutat foarte mult”, a spus Pelici.

Pe cai mari după o victorie cu un club cu mari restanțe și mulți copii în echipă, în contrast cu Ripensia, unde niciodată nu au fost probleme cu banii, chiar dacă salariile nu sunt enorme, Pelici a început să certe presa. Nu înțelegem dacă s-a referit la cea timișoreană, ciucană, clujeană sau gorjeană, dar derapajul antrenorului e evident.

„Și văd prin presă tot felul de colegi care fac pe specialiștii, dar nu vorbesc despre aspectele astea, în schimb, ne critică la sânge și ne fac prea cuvioși, prea măriți, prea talentați (n.r. – formulări neutilizate de ziariști). Cred că ar trebui să avem un echilibru și să ne respectăm unii pe alții. Câtă vreme noi încercăm să ne respectăm să dăm dovadă de respect, ne așteptăm la același lucru”, a spus, într-o ieșire necaracetristică pentru el, Alexandru Pelici.

Probabil antrenorul a prins curaj și pentru că o parte a presei timișorene a mers la Arad, la derby-ul Vestului.

Altfel, la clubul Ripensia, relația cu presa e probabil prioritatea „n+1”, cel puțin de când clubul e în Liga 2. Deși regulamentul interzice, Ripensia înmânează presei copii după foile pentru arbitri cu lotul. Cluburile profesioniste, ca de exemplu UTA, fac alte foi cu lotul, așa cum cere regulamentul, pe care se vede că îl aplică doar unii, în timp ce alții nu pățesc nimic dacă nu îl respectă. De asemenea, Ripensia nu mai are ofițer de presă de peste o lună, dar nimeni nu „se agită” să găsească o persoană care să se ocupe de relația cu presă. Deși, din nou, regulamentul o cere la Liga 2.

De asemenea, la un meci de acasă, jucătorii Ripensiei care nu au prins lotul mâncau cu nonșalanță semințe pe masa destinată presei, unde lăsau cojile fără jenă. Până când a venit noul director administrativ al clubului să le bată obrazul.

Laude prentru Voinea și Chera

Albert Voinea a dat prima „triplă” la seniori din carieră. Atacantul a avut o carieră cu lumini și umbre, iar la un moment dat plecase la muncă în străinătate. În atacul ripensist, unde concurență nu e strălucită, Voinea reușește să renască. „Felicitări lui, bravo lui, pentru asta l-am adus. Am crezut în el. Am lucrat cu el la Vâlcea și fiind golgheter la Dumbrăvița anul trecut, mi-am dat seama că locul lui nu e acolo și merită încă o șansă. A fost un jucător de echipa națională în tinerețe și nu se poate să nu fi uitat fotbalul. Acum este în primii cinci golgheteri. Bravo lui, să o țină tot așa, să dea goluri. Trebuia să o bage în poată la Pandurii. Trebuia să fi dat unul acolo și aveam 3 puncte astăzi”, a precizat Pelici despre Voinea.

Și Vlad Chera a marcat două goluri, iar Pelici l-a lăudat și pe el. „Să dea Dumnezeu să plece odată. Să mai am un jucător la Liga I care să fi trecut prin mâna mea. Astăzi a fost, bravo lui. De asta e aici. Să crească în valoare și el. Și Nelu Vasluian. Așa trebuie, nu pusă talpa în gât când nu ne iese”, a spus Pelici despre Chera.

Despre Denis Golda, antrenorul a spus că mai are de lucrat la finalizare. „Denis are de lucrat la finalizare. Este un jucător foarte generos în efort, aleargă foarte mult, muncește, își dorește foarte mult, dar e atacamt și trebuie să dea goluri. Din păcate, asta îi lipsește, finalizarea. Acolo trebuie să lucreze. El a înțeles, lucrează, va veni și vremea când va înscrie”, a punctat antrenorul.

De două etape, Apro e căpitan. Pelici a explicat că a fost decizia lui Călin Toma să nu mai poarte banderola. „A fost decizia lui. Ne-a spus că nu mai dorește să fie căpitan și am fost nevoiți să schimbăm. Dar Călin Toma își vede de treabă, e foarte bine. E unul dintre jucătorii de bază. Este decizia lui”, a mai precizat antrenorul.

La Timișoara, Daco-Getica a deschis scorul în meciul de pe Electrica, însă apoi Ripensia s-a răzbunat cu vârf și îndesat, câștigând cu 7-2. Albert Voinea, cu un hat-trick, Vlad Chera și Claudiu Apro, cu „duble”, au marcat pentru timișoreni, în timp ce Gabriel Răducan și Gabriel Docaci au înscris pentru bucureșteni. Cu 16 puncte acumulate după acest joc, Ripensia a urcat pe locul 11.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Sebastian TĂ‚TARU / Mediafax foto

Anda DELIU, Marius ANGHEL 20 Oct. 2019, 17:14 Campionat
Pe aceeași temă