Adrian Falub vorbește despre o situație disperată la „U” Cluj și trimite săgeți în toate direcțiile înaintea meciului cu Petrolul. „Acum ne-am pierdut și respectul”

Marius ANGHEL 18 Sep. 2019, 18:42 Campionat

Adrian Falub (48 de ani) deplânge situația în care a ajuns Universitatea Cluj, echipă la care a fost reinstalat în urmă cu două săptămâni, cu care a înregistrat o înfrângere, 2-3 la Dunărea Călărași, și a ajuns penultima în clasamentul Ligii 2 după șapte etape. Vineri, „U” Cluj are derby pe teren propriu cu Petrolul (ora 18:00), iar la conferința de presă premergătoare acestui meci Falub nu a menajat pe nimeni și i-a criticat inclusiv pe cei care au adus jucători străini la echipă în această vară.

„Am revenit după zece luni la Universitatea, de data aceasta ca manager sportiv. Consider că putem să facem lucruri bune în continuare, ținând cont că avem o stabilitate financiară cum nu a existat niciodată aici. Problemele noastre sunt, însă, în plan sportiv. În primul rând, s-a dovedit că o infuzie de jucători străini de club sau străini de România nu este benefică! „U” a avut mereu rezultate cu jucători crescuți la Cluj, cu generația lui Mircea Luca, cu generația lui Musznay, Pojar, Sabău, a mea sau a lui Florescu și Goga. Universitatea nu a fost înființată ca să câștige campionate, ci ca să fie iubită, iar spiritul acesta trebuie să reziste în continuare. Cât va depinde de mine, nu aș mai vrea să apară nici un impresar care să facă transferurile la „U”! Antrenorii vin și pleacă, la fel și impresarii, care au interese, însă clubul merge mai departe. E foarte important ca întreaga strategie sportivă să fie făcută de către club.

Știu ce am de făcut, deși este plin de specialiști în România, care vin să ne învețe fotbal cu orice ocazie. Vreau ca din organigrama sportivă a clubului să facă parte, de acum înainte, jucătorii crescuți aici, care înțeleg ce înseamnă Universitatea. Prea mult timp au fost ignorați cei formați de „U”, chiar și în această vară, când au plecat prea ușor o serie de fotbaliști importanți. Aș vrea ca lucrurile să intre în normalitate, pentru că asemenea oameni chiar iubesc clubul și nu au alte interese. Au existat, din păcate, prea multe influențe, prea multă lume care și-a dat cu părerea. Mai departe, trebuie să căutăm un antrenor, ca să evităm toate speculațiile care au apărut în ultima vreme, un antrenor pregătit din toate punctele de vedere. Trebuie să facem alegerile corecte, dar asta până la iarnă, a declarat Falub, citat de fcuniversitateacluj.ro.

„Situația noastră este puțin disperată”

Adus în funcția de manager sportiv, însă și de antrenor interimar, după ce clubul a renunțat la Cristian Dulca, Adrian Falub condamnă schimbările făcute în iarnă, după neîndeplinirea obiectivului promovării, atunci când s-a renunțat la majoritatea jucătorilor, a fost adus Octavian Moraru, iar acesta a adus foarte mulți străini în lot care nu știu ce înseamnă spiritul „U” Cluj. Totodată, face apel către suporteri și le transmite că situația tensionată pe care o au cu conducerea clubului nu aduce nimic bun.

„Situația noastră este puțin disperată, deoarece nu avem puncte. Înainte să ajung aici, au plecat anumiți jucători și nu înțeleg de ce. Numeric, astăzi suferim, am 14 jucători la antrenament! Până la iarnă, cel puțin, vor rămâne toți portughezii. Ei au fost aduși la echipă și nu e vina lor dacă nu se potrivesc profilului clubului. Vina aparține celor care i-au adus. Repet, o infuzie de fotbaliști, mai ales străini, nu a dat roade niciodată la Universitatea Cluj, iar acest lucru îl spun din proprie experiență. Prima dată când am promovat cu „U”, am făcut aceeași greșeală. Când formezi lotul, e necesar să știi exact ceea ce vrei să joci, ce sisteme vei folosi. Lotul trebuie alcătuit de către partea sportivă, iar viitorul antrenor trebuie să fie de acord cu jucătorii propuși de club și să își asume că poate să facă performanță. Eu așa văd lucrurile”, a spus Adrian Falub.

„Eu aș fi păstrați toți jucătorii. De exemplu, pe Tavi Abrudan, care a decis să renunțe, eu nu l-aș fi lăsat să plece din cadrul clubului. Sau pe Gabi Giurgiu. De asemenea, Ursu și Greu astăzi ne-ar fi fost foarte utili, în condițiile în care am 14 băieți la antrenament”, e de părere antrenorul clujenilor.

„Universitatea nu a câștigat aproape nimic în 100 de ani de existență pentru că nu a avut bani, dar nici putere”

Falub a avut săgeți și pentru conducători, făcând referire la faptul că în sezonul trecut au renunțat la el și au adus un antrenor care nu avea nicio experiență în acest domeniu, pe Bogdan Lobonț. Antrenorul a spus ce este prioritar în acest moment pentru club.

„Nu am venit niciodată pentru bani la „U” și nu am câștigat niciodată bani de aici. Am revenit pentru că iubesc Universitatea și așa va fi mereu. Există în club oameni care pot să facă performanță, oameni care au nevoie de încredere, nu să fie ignorați, așa cum s-a întâmplat până acum. Vreau să fac ceva pentru această echipă, mi-am dorit dintotdeauna să ajut cu adevărat. Anul trecut, când s-a renunțat la mine, din punctul meu de vedere s-a comis o greșeală. Cu tot respectul pentru toată lumea, au dat afară un antrenor cu patru promovări la activ, au adus unul fără experiență, care nu a mai antrenat niciodată, iar în ultima lună formația a fost antrenată de Neluțu Sabău. Sunt convins că, dacă rămâneam eu, altele ar fi fost datele problemei. Am făcut greșeli de selecție, dar care puteau fi remediate. Am spus de la bun început că vom reveni în Liga 1 dacă în iarnă vom fi la 4-5 puncte distanță de un loc promovabil. Contestatari vor fi întotdeauna, sunt obișnuit cu lucrul acesta, e firesc, mai ales când ești într-o asemenea poziție la „U” Cluj. Dar cu suporterii alături și cu sprijinul conducerii, vom reuși! Știm cu toții foarte bine ce avem de făcut! Nu mai vreau să ignorăm oamenii care au realizat ceva pentru „U” și care pot să ne ajute pe viitor și din alte poziții, nu numai în calitate de jucători. Universitatea nu a câștigat aproape nimic în 100 de ani de existență pentru că nu a avut bani, dar nici putere. Rar i-au fost alături oameni care au înțeles ce înseamnă Simbolul. În rest? Numai specialiști sosiți din exterior! Acum, pentru Liga a 2-a, banii pe care îi avem sunt foarte mulți”, a mai precizat Falub.

„Am fi ridicoli să vorbim despre promovare”

În privința șanselor la promovare ale echipei, Falub spune că aceasta nu mai este o prioritate în acest moment, ci să se iasă din criză.

„Am fi ridicoli să vorbim despre promovare, când noi avem cinci înfrângeri din șase meciuri. Trebuie să acumulăm puncte, iar din iarnă să ne facem alte planuri. Prioritar este să ieșim din criză, nu să ne gândim la promovare! Asta nu înseamnă, însă, că renunțăm la acest obiectiv. Totodată, cred că am plecat la drum probabil puțin prea plini de noi, s-a greșit și aici. Suntem pe penultimul loc, unul retrogradabil, să nu uităm”, a declarat Falub, citat de fcuniversitateacluj.ro.

După șase meciuri jucate în șapte etape, „U” Cluj ocupă penultimul loc în Liga 2, cu 3 puncte, după ce a înregistrat o victorie și cinci înfrângeri. Vineri, de la ora 18:00, revine pe Cluj Arena, după ce precedentele partide de acasă le-a organizat la Târgu Mureș, fără spectatori, și joacă derby-ul cu Petrolul (locul 7, cu 11 puncte), în deschiderea etapei a 8-a.

Marius ANGHEL 18 Sep. 2019, 18:42 Campionat
Pe aceeași temă