Au scris istorie pe un Giulești trist!

Marius ANGHEL 20 May. 2013, 11:06 Liga 2
Au scris istorie** pe un Giulești trist!

FC Botoșani e prima echipă care obține promovarea matematică în Liga I în acest sezon

Cu evoluții constante în Liga a II-a din 2004 și până în prezent, FC Botoșani a reușit să promoveze sâmbătă în premieră pe prima scenă a fotbalului din România. Clubul condus de Valeriu Iftime și Cornel Șfaițer a reușit să își domine categoric adversarii în 2013 și este sigur de accederea în Liga I, cu trei etape înainte de finalul sezonului.

Cu doar un egal și nouă victorii, ultima obținută cu 4-0, sâmbătă, împotriva Sportului, FC Botoșani nu mai poate pierde primul loc în Seria I a Ligii secunde, și deja se gândește cu înfrigurare la duelurile cu granzii României. Paradoxul face ca FC Botoșani să serbeze promovarea chiar pe stadionul Rapidului, formația care, cel mai probabil, din toamnă va juca în Liga a II-a. „Ne pare rău de situația prin care trece Rapidul, dar acum ne gândim doar la performanța noastră”, a declarat antrenorul Cristi Popovici (43 de ani), care va rămâne în istoria orașului drept primul tehnician care a reușit promovarea în Liga I.

100.000 de euro pentru promovare

Chiar dacă au reușit o performanță remarcabilă pentru oraș, jucătorii de la FC Botoșani nu se vor umple de bani. Pentru prima promovare în Liga I, elevii lui Cristi Popovici vor împărți, în funcție de minutele jucate, suma de 100.000 de euro, bani care vin de la finanțatorul Valeriu Iftime. Din păcate pentru ei, primăria Botoșani nu va face nicio premiere.

Botoșaniul a intrat în fotbal în 1937

Pentru a înțelege puțin dimensiunea acestei performanțe e nevoie să facem o incursiune în istoria fotbalului din Botoșani. Începuturile fotbalului botoșănean datează din perioada interbelică. Prima echipă a Botoșaniului care a evoluat în campionatul național a fost Venus. În sezonul 1937-1938 s-a clasat pe locul VI în seria a 2-a, liga de est a Diviziei C. După al doilea război mondial s-a înființat Asociația Sportivă Flamura Roșie, care a avut o echipă de fotbal în campionatul raional și regional. În 1957, această formație și-a schimbat denumirea în Textila Botoșani și a promovat în Divizia C, unde a evoluat timp de două sezoane. Au urmat 14 ani în care Textila Botoșani a alternat prezențele în Divizia C cu cele în campionatul regional și județean. În 1973, Textila Botoșani își schimbă denumirea în CS Botoșani și, după un sezon în care a terminat pe locul patru în clasamentul Diviziei C, a urmat promovarea în Divizia B. CS Botoșani nu a stat decât un sezon în Divizia B. A retrogradat dar a revenit după un an în eșalonul secund, cu Mircea Nedelcu, antrenor principal. A retrogradat din nou dar a revenit în Divizia B în sezonul 1979-1980.

Dobrin, antrenor-jucător în 1985

În 1985, la Botoșani a venit Nicolae Dobrin. A fost timp de un sezon antrenor-jucător. În acel an, CS Botoșani avea mai mulți spectatori la antrenamente decât au multe echipe, în prezent, la meciurile oficiale. CS Botosani a ramas în Divizia B până la sfârșitul sezonului 1989/1990, când a retrogradat în eșalonul trei. Au urmat trei sezoane în care echipa s-a zbătut în anonimat, după care s-a desființat.

Fotbalul a revenit în prim plan în 1998, dar numai pentru doi ani. Unirea Botoșani a avut un început foarte bun, cu o promovare în Divizia C și cu o participare în optimile Cupei. Fără susținere financiară, conducătorii clubului au făcut o fuziune cu echipa din Iași și astfel s-a înființat Poli Unirea Iași.

Reînființat în 2001

În 2001, avocatul Ioan Sălăvăstru, pe atunci unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Botoșani, a decis să reînființeze echipa de fotbal. După trei sezoane în Divizia C, FC Botoșani a reușit promovarea în eșalonul doi. În primul sezon, FC Botoșani a terminat pe locul opt în Divizia B. Ioan Sălăvăstru s-a retras din fotbal, iar în locul lui a venit omul de afaceri Valeriu Iftime care, împreună cu Cornel Șfaițer, cel ce era deja de vreo doi ani alături de club, au înființat SC Fotbal Club Botoșani SA. Au urmat mai multe sezoane în care FC Botoșani a alternat rezultatele foarte bune (locul 4 în 2005/2006) cu cele modeste (locul 11 în 2006/2007 sau locul 10 în 2009/2010).

În vara anului 2009, FC Botoșani a fost la un pas de desființare. Conducătorii clubului au renunțat la toți jucătorii cu contracte mari și au vândut pe sume mici fotbaliștii care aveau oferte (ex. Paul Papp la SC Vaslui – 50.000 de euro). În vara anului trecut, finanțatorii clubului FC Botoșani au anunțat în mod oficial că vor promovarea în Liga I. Roș-alb-albaștrii au început sezonul cu o înfrângere pe teren propriu în fața echipei Rapid CFR Suceava și tehnicianul Costel Orac a fost demis. A fost adus băcăuanul Cristi Popovici care a îndeplinit obiectivul.

Tulcea spune adio Ligii I

Lupta pentru locul doi în seria I se dă între Săgeata, CS Otopeni și CF Brăila. După eșecul de ieri, 2-4 cu Otopeni, Delta, care stă de două ori în ultimele trei etape, spune adio promovării. Favorită la locul doi este Săgeata, formație care stă doar la mâna ei și care are și un program lejer. CS Otopeni e momentan pe poziția secundă, dar trebuie să câștige tot și să spere la un pas greșit al celor din Năvodari. În fine, CF Brăila poate ajunge în Liga I doar dacă obține victorii pe linie, iar Săgeata și CS Otopeni se vor împiedica în două din cele trei runde rămase până la final.

LOTUL LUI FC BOTOȘANI

Portari: Vasile Curileac, Vlad Dani, Dragoș Petrache
Fundași: Andrei Țepeș, Andrei Patache, Ciprian Dinu (cpt.), Andrei Poverlovici, Andrei Lozneanu, Ionuț Ursu, Florin Acsinte, Valeriu Bordeanu, Casian Maghici
Mijlocași: Marius Croitoru, George Taban, Gabriel Vașvari, Alin Ignea, Paul Păcurar, Dorin Mărmăneanu, Emmanuel Mbella, Cătălin Vraciu, Ionuț Matei
Atacanți: Attila Hadnagy, George Cârjan, Istvan Fulop, Cristinel Gafița, Gabriel Boghian
Antrenor principal: Cristi Popovici
Antrenori secunzi: Marius Gireadă, Alin Bejan, Valeriu Bordeanu
Medici: Petre Rădăuceanu, Bogdan Ursu
Kineto­terapeut: Dumitru Brânză Jr.
Maseur: Silviu Siminiciuc
Președinte: Cornel Șfaițer
Finanțator: Valeriu Iftime
Director executiv: Dumitru Brânză
Director sportiv: Anton Heleșteanu
Director marketing: Alexandru Chirilă

Articol scris de Mihai GAVRILESCU și Răzvan SAUCIUC

Marius ANGHEL 20 May. 2013, 11:06 Liga 2
Pe aceeași temă