Ultimul antrenorul al unei echipe din Liga 2 care a jucat o finală de Cupa României, Alexandru Pelici, cu FC Hermannstadt, în 2018, a avut un mesaj pentru jucătorii lui Florin Maxim, de la divizionara secundă Corvinul Hunedoara, care astăzi, 15 mai 2024, evoluează în finală contra prim-divizionarei SC Oțelul Galați.
În urmă cu șase ani, la București, pe Arena Națională, FC Hermannstadt, care avea să termine pe locul 2 în Liga 2 în acel sezon și să promoveze alături de liderul Dunărea Călărași, juca finala Cupei României cu Universitatea Craiova, pe care o pierdea cu scorul de 0-2, în urma golurilor marcate de Gustavo Vagenin (30) și Alexandru Mitriță (58).
În acel sezon, trupa sibiană antrenată de Alexandru Pelici trecea de Industria Galda (Liga 3, 3-1), FC Voluntari (L1, 1-0, în prelungiri), Juventus Bucureşti (L1, 2-0), FCSB (L1, 3-0) și Gaz Metan Mediaș (L1, 1-0 acasă și 3-2 în deplasare). Deci de o echipă din Liga 3 și de patru din prima ligă, cea mai importantă fiind FCSB.
Antrenorul de atunci al FC Hermannstadt era Alexandru Pelici, acum ”principal” în Liga 3, la CSM Unirea Alba Iulia. Acesta e de părere că o finală de Cupa României este un eveniment poate unic în viața unui jucător sau antrenor. Pelici a urat succes echipelor conduse de Florin Maxim și Dorinel Munteanu și speră să vadă un joc frumos și o atmosferă de sărbătoare la Sibiu.
”E mult de atunci, nu mai țin minte. Glumesc, bineînțeles. Așa ceva nu ai cum să uiți, pentru că se poate întâmpla o dată în viață. Indiferent câte campionate câștigi, câte titluri ai, există posibil să ajungi de puține ori într-o finală de Cupa României. Am trecut prin așa ceva.
Felicitări Corvinului pentru parcurs, și pentru parcursul din Liga a 2-a, felicitări lui Florin Maxim. Sperăm să fie un joc frumos, o atmosferă și o sărbătoare, pentru că amândouă echipele și-au făcut pe deplin datoria în acest campionat. Felicitări și domnului Dorinel Munteanu pentru tot ce a realizat cu Oțelul Galați în acest an. Mult succes, Dumnezeu să-i ajute pe amândoi și care va fi mai bună să câștige”, a spus Alexandru Pelici.
De la despărțirea de FC Hermannstadt, Alexandru Pelici (50 de ani) a antrenat Ripensia Timișoara (Liga 2), CSM Reșița (Liga 2), CS Mioveni (Liga 2), România U19, Campionii FC Argeș (Liga 2), iar din noiembrie 2023 este pe banca echipei CSM Unirea Alba Iulia, cu care nu a reușit calificarea în play-off și în această săptămână și-a asigurat locul 1 în play-out-ul Seriei 9, cu două etape înainte de finalul sezonului.
De la acea finală în care evolua FC Hermannstadt, și o pierdea în fața celor de la U Craiova, până în prezent s-au întâlnit în ultimul act al comperiției KO doar echipe din prima ligă: Astra – Viitorul Constanța 1-2 (d.prel.), Sepsi OSK – FCSB 0-1, Astra – U Craiova 2-3 (d.prel.), Sepsi OSK – FC Voluntari 2-1 și Sepsi OSK – U Cluj 0-0 (5-4, d.l.dep.).
În acest sezon avem o nouă finală în care se întâlnesc o echipă din Liga 2, clasată pe locul 2 în play-off, poziție direct promovabilă în mod normal, dar în cazul Corvinului nu este așa, fiindcă nu are drept de promovare, și o echipă din prima ligă, SC Oțelul Galați, nou-promovată în vara trecută, clasată pe locul 2 în play-out, adică poziția a 8-a la general.
În istoria Cupei României, competiție ajunsă acum la a 86-a finală, doar patru formații de Liga 2 au câștigat competiția în cele 15 finale disputate până acum în care au fost angrenate formații din eșaloanele doi și trei ale fotbalului nostru, scrie FRF.
Metalul Reșița (1954), Arieșul Turda (1971) și Rapid (1975) au câștigat Cupa din postura de echipe aflate în liga secundă, după ce au trecut de Dinamo, Rapid, ambele din prima ligă, respectiv de U Craiova, și ea tot divizionară secundă. Chimia Râmnicu Vâlcea (1973), tot din al doilea eșalon, a primit trofeul după ce a învins în finală o echipă din liga a treia, pe Constructorul Galați.