:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fincidente-la-chindia-selimbar-babic-contra-bucuroiu-cezar-lungu-1024x576.jpg)
Alexandru Boiciuc (27 de ani) este unul dintre cei care au trecut prin momente grele la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, mai ales că soția acestuia, Lilia, a avut serios de suferit.
Aflat acum la Concordia Chiajna, în play-out-ul din Liga 2, Boiciuc nu poate uita momentele teribile prin care a trecut și este convins că președintele Rusiei trebuie ”să sufere și să suporte consecințele”, după ce a băgat spaima în oamenii din Ucraina.
La începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, gândurile lui Alexandru Boiciuc, Poli Iași, Foresta Suceava, ASA Târgu Mureș, Academica Clinceni, U Cluj, Gloria Buzău și Steaua, nu mai erau la fotbal, ci mai degrabă la siguranța familiei sale.
Aflat acum la Concordia Chiajna, atacantul basarabean s-a temut mai ales pentru ce putea să i se întâmple soției sale, ucraineană, dar și familiei acesteia, astfel că nu mai vrea să audă de cel pe care îl consideră un ”agresor”.
”E peste tot lumea împărțită! Până și în România lumea este împărțită cu deciziile. Cu siguranță, cel care este agresor trebuie să renunțe și trebuie judecat. Cel care invadează o altă țară și ucide oameni nevinovați trebuie să sufere și să suporte consecințele. Nu-i am (n.r. – la inimă) pe oamenii din Rusia. Sunt foarte puțini oameni care realizează ce se întâmplă cu adevărat, care au un punct de vedere”, a spus Alexandru Boiciuc, într-un interviu acordat pentru ProSport.
Mai liniștit acum, după ce recent a devenit și tată, Boiciuc și-a adus aminte de momentele în care se afla la Universitatea Cluj și a fost ajutat de un coleg de echipă să-și scape soția din infern.
Cristian Balgiu a fost cel care a sărit în ajutorul lui Boiciuc, cei doi făcând parte din echipa Universității care a reușit promovarea în SuperLiga, sub comanda lui Erik Lincar, în vara anului 2022.
”A fost o perioadă în care am fost stresați cu familia. Atunci când a început (n.r. – războiul), am primit apel de la sora soției, care era atunci acolo (n.r. – în Ucraina). A zis că se începe (n.r. – războiul), nici n-am realizat că se întâmplă acest lucru. A fost în prima zi în care a început invazia. A și plecat imediat din țară. M-a ajutat un coleg de echipă, Cristian Balgiu, a mers cu mașina, m-a luat pe mine, a mers până în Ungaria, ca să-i întâmpinăm. Ea (n.r. – sora soției) a făcut o roată prin Polonia, Slovenia și a ajuns în Ungaria, unde i-am întâmpinat și i-am adus în apartamentul în care stăteam în Cluj-Napoca”, și-a adus aminte Boiciuc, fotbalist care a marcat un gol în dubla manșă a barajului de promovare dintre Dinamo și Universitatea Cluj, în urma căruia ”câinii” au retrogradat pentru prima dată în Liga 2.
”Perioada de atunci a fost una stresantă. M-am liniștit atunci când sora soției a ajuns în siguranță lângă noi. Este persoana cea mai apropiată. S-a liniștit și ea și am putut să revin cu gândurile la fotbal”, a completat atacantul care după plecarea de la ”U” Cluj a revenit în Liga 2 și a jucat pentru Gloria Buzău, Steaua și Concordia Chiajna.
Fost jucător în Ucraina, la Karpaty Lvov, Alexandru Boiciuc ne-a mărturisit prin ce a trecut atunci când pericolul era la tot pasul, iar somnul nu era nici el liniștit.
”Atunci când s-au liniștit spiritele și în Lvov era cât de cât liniște, în comparație cu celelalte orașe, am mers acasă la o jumătate de an. În prima perioadă mai coboram în parcarea subterană, ne mai ascundeam. Dar la un moment dat parcă te obișnuiești și cu sirenele care noaptea pot să-ți distrugă somnul. Fiind un popor foarte puternic din punct de vedere mental, oamenii s-au adaptat foarte repede și au putut să trăiască o viață normală.
Nu poți să stai stresat în casă că se va întâmpla ceva. S-au impus niște reguli când trebuie să fii acasă după ora 22:00, dar pe timp de zi oamenii încercau să-și trăiască viața normal”, a subliniat Boiciuc, jucător cu 12 goluri înscrise în acest sezon din Liga 2, fiind golgheterul campionatului, alături de Bogdan Chipirliu (Steaua) și Jozef Dolny (Csikszereda).