O nouă situație bizară în fotbalul românesc! Un observator FRF cercetat penal pentru furt de lemne se deleagă la meciuri în aceeași brigadă cu fiul său! Este acuzat și că a încasat bani fără să dea chitanță!

Mircea OGLINDOIU 20 Sep. 2024, 10:24 Liga 4
O nouă situație bizară în fotbalul românesc! Un observator FRF cercetat penal pentru furt de lemne se deleagă la meciuri în aceeași brigadă cu fiul său! Este acuzat și că a încasat bani fără să dea chitanță!

Au trecut aproape 2 ani și Justiția încă nu a luat o decizie definitivă în privința severineanului care este acuzat ca a furat lemnele școlii la care era director!

Dacă din funcția de director al Școlii Gimnaziale Izverna a fost demis de Munistrul Învățământului, Marian Balaci, fost arbitru prim-divizionar, continuă să fie observator al Federației Române de Fotbal și președinte al Comisiei Județene de Arbitraj Mehedinți.

Președintele CJA Mehedinți și președintele AJF Mehedinți se pun ca observatori la meciurile în care fii lor arbitrează!

Mult mai grav e că la meciurile din Liga 4 și Liga 5 Mehedinți merge în aceeasi brigadă cu fiul său Mario Balaci! Același lucru îl face și observatorul Louis Moisescu, nimeni altul decât președinte AJF Mehedinți! Practic, cei doi dau note de trecere, de fiecare dată, copiilor lor!

Acest lucru este interzis de ROAF! Un observator nu are dreptul să fie în aceeași brigadă cu o rudă de gradul I. Dacă încă erau arbitri activi, Moisescu și Balaci puteau arbitra împreună cu fii lor!

Întrebat de ce se deleagă singur la meciuri în aceeași brigadă cu fiul său, Balaci a dat un răspuns șocant: ”Regulamentul intern al AJF Mehedinți ne permite să fim observatori în aceeași brigadă”.

Sursele noaste din AJF Mehedinți spun însă că nu există niciun regulament intern referitor la acest articol!

Marian Balaci era și este implicat și la Luceafărul Drobeta, acum prin tatăl său. Copiii plătesc taxă lunară: ”Nu am văzut niciodată vreo chitanță!”

Același Marian Balaci a fost președinte al clubului Luceafărul Drobeta în perioada 2009-2022, deși din 2021 este președinte CJA Mehedinți. Practic, își delega arbitri la meciurile echipei la care activa! Anul trecut, după ce l-a pus președinte la Luceafărul pe tatăl său, Costică Balaci, a continuat și încă mai continuă să facă pe președintele din umbră al clubului care este înscris și în Campionatul Național de Juniori!

De exemplu, vara trecută negocia cu un jucător transferul de la CFR ’43 Turnu Severin la Luceafărul! Mult mai grav este că la Luceafărul Drobeta părinții copiilor plătesc de 15 ani taxă lunară! Totul legal, doar că nu au primit niciodată vreo chitanță! O spun mai mulți parinti!

”Inclusiv Balaci punea mâna pe bani, dar în general banii îi dădeam antrenorilor! Nu am văzut niciodată vreo chitanță!”, spune unul dintre părinți, sub protecția anonimatului.

Întrebat și despre această acuză, Balaci a șocat din nou: ”Avem firmă de contabilitate, întrebați acolo dacă s-au dat bani.”

Din informațiile noastre, părinții nu dădeau banii contabilului, ci direct fostului arbitru sau antrenorilor! Am întrebat și firma de contabilitate, iar în acte nu există nicio chitanță care să ateste sumele exorbitante plătite de părinți în ultimii 15 ani!

Fostul arbitru prim-divizionar e cercetat penal de aproape 2 ani, pentru furt de lemne de la școala unde era director!

Mult maj grav este că fostul arbitru din prima ligă, acum observator al FRF, Marian Balaci, este cercetat penal pentru furt de lemne de la Școala Gimnazială Izverna, unde fusese numit director, politic, de PNL! În momentul în care transporta lemnele din curtea școlii respective către pensiunea sa, mașina a fost oprită de politie și s-a întocmit dosar penal!

Nu Balaci era șoferul, dar acesta a declarat că domnul director i-a spus să le ducă la pensiunea deținută de el! De aproape 2 ani, procesul a avut zeci de amânări, majoritatea la solicitarea avocatului care îl reprezintă pe Marian Balaci!

Revenind la Luceafărul, clubul deținut de familia Balaci, s-a folosit și încă se mai folosește de licenta UEFA A a lui Daniel Ispas, deși acesta nu este prezent la meciuri! Cu alte cuvinte, în raport figurează un antrenor cu licență, dar pe bancă stă un alt antrenor! Și acest lucru contravine ROAF, iar dacă asta se dovedește, atunci antrenorul care și-a înstrăinat licența i se anulează carnetul de antrenor, iar clubul.este drastic sancționat!

Balaci și Moisescu, observatori de arbitri la meciurile în care arbitri sunt Balaci și Moisescu!

Marian Balaci a fost fotbalist la CS Severnav (Liga 3) și CSM Râmnicu Vâlcea (Liga 2). Când s-a accidentat, a fost făcut arbitru peste noapte de Gheorghe Constantin, cunoscut în lumea fotbalului drept ”Costică Vâlcea”. A trecut peste toate etapele și a ajuns rapid să arbitreze în Liga 1, unde a avut mai multe meciuri cu arbitraje controversate! Cel mai elocvent a fost Oțelul – Dinamo din data de 22.05.2013. Și nu este singurul caz! Gaz Metan l-a numit Ceaușescu!

Dacă Balaci va fi condamnat pentru furt de lemne, chiar și cu suspendare, FRF și AJF Mehedinți trebuie să-i retragă calitatea de observator, respectiv președintele arbitrilor de la Mehedinți!

De mai bine de 5 ani, Mehedințiul nu are niciun arbitru la nivel național, nici măcar la Liga 3! Louis Moisescu a fost arbitru de Liga 3 și a ocupat în ultimii 20 de ani diverse funcții în AJF Mehedinți: președinte CJA, vicepreședinte AJF, iar de trei ani este președinte AJF.

  • Marian Balaci este delegat ca observator de arbitri chiar la un meci care are loc astăzi, 20 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, între SCM Râmnicu Vâlcea și ACS Speed Academy, din etapa a 4-a a Ligii 3.
  • Ca la aproape fiecare etapă, Louis Moisescu și Marian Balaci, președintele AJF, respectiv președintele CJA Mehedinți, sunt delegați ca observatori de arbitri la meciurile fiilor lor, în Liga 4 sau Liga 4 Mehedinți. Duminică se repetă această acțiune care încalcă regulamentul și etica fotbalistică. Louis Moisescu este observator la jocul Viitorul Corcova – Viitorul Grozești (Liga 5), unde arbitrează Emanuel Moisescu, iar Marian Balaci este observator la partida CS Noapteșa – Recolta Dănceu (Liga 4), unde arbitru este Mario Balaci.

Foto: Balaci Mario și Luceafărul Drobeta Turnu Severin

Mircea OGLINDOIU 20 Sep. 2024, 10:24 Liga 4
Pe aceeași temă