Boghițoi dă goluri în campionatul Harghitei

Mihai Andries 21 May. 2014, 11:05 Ligi județene
Boghițoi** dă goluri în campionatul Harghitei

Mijlocașul care, acum opt ani, evolua cu FC Farul în Cupa UEFA-Intertoto, este legitimat în prezent la formația care a câștigat Liga a IV-a a județului Harghita, urmând să susțină baraj pentru promovarea în Liga a III-a. Echipa de fotbal FK Csikszereda, campioana Harghitei, are în componență și un constănțean, mijlocașul de 31 de ani Ionel Boghițoi.

Acesta joacă la Miercurea Ciuc de puțin timp, de la finele lunii februarie a anului curent, și se declară mulțumit din toate punctele de vedere. Într-un „11″ în care fostul jucător al Rapidului, Robert Ilyeș (40 de ani), este antrenor-jucător, Ionel evoluează mijlocaș central (făcând pereche chiar cu Ilyeș) și se numără printre marcatorii formației.

Cum a ajuns însă Ionel Boghițoi să joace în Liga a IV-a a județului Harghita, la Miercurea Ciuc, un oraș aflat la 493 de kilometri distanță de Constanța? „Prin intermediul unui impresar din București”, explică jucătorul, care continuă: „Sunt mulțumit de cele întâlnite aici, atât din punct de vedere financiar, cât și în privința celorlalte condiții (cazare, masă, pregătire). FK Csikszereda este o grupare serioasă, cu o bază sportivă deosebită. Are și toate grupele de juniori. Facem antrenamente zilnic, chiar și în nocturnă, iar când plouă, ne pregătim pe teren sintetic. Ședințele de pregătire sunt foarte bune. Eu locuiesc într-un apartament pus la dispoziție de club. Proiectul este unul îndrăzneț și serios și n-am vrut să-l ratez, având în vedere că obiectivul este promovarea. Avem echipă foarte bună”.

Au pierdut barajul doi ani la rând

Din campionat mai sunt de jucat două etape, dar FK Csikszereda este deja campioană, având 11 puncte avans față de ocupanta locului secund, AFC Odorheiu Secuiesc. Cu cel mai bun atac și cea mai bună apărare, echipa lui Boghițoi are 18 victorii, un egal și o înfrângere, 55 de puncte și golaveraj 105-12, dominând cu autoritate Liga a IV-a, în care a câștigat multe dintre meciuri la scoruri-fluviu. În ultima etapă, s-a impus cu 10-0 în meciul cu AS Lunca de Sus, iar acum patru runde a dispus de Unirea Cristuru Secuiesc cu 12-0. Următorii pași pentru FK Csikszereda sunt câștigarea fazei locale a Cupei României (țel de care o mai despart trei meciuri) și triumful în Cupa Secuilor (unde joacă, la Sovata, împotriva echipelor din județele Mureș și Covasna, după ce a câștigat faza județeană). Pe lângă cele două obiective, campioana Harghitei are în vedere și promovarea în Liga a III-a, pe care speră ca, de data aceasta, să o realizeze. „Doi ani la rând, FK Csikszereda a pierdut barajul pentru accederea în eșalonul trei. Avem însă formație valoroasă și trebuie să promovăm. În echipă, pe lângă Robert Ilyeș, a cărui carte de vizită e arhicunoscută, joacă și fotbaliști cu prezențe în Ligile a II-a și a III-a, precum Dragoș Surducan (apărător, a evoluat și la Corona Brașov, și la FC Zalău), Viorel Șaim, Laurențiu Husar (un portar cu reflexe foarte bune) sau Sergiu Ionuț Pop (un fundaș central de 21 de ani, care a fost și la echipa din Gherla). Și eu am multe meciuri la eșaloanele superioare. M-am acomodat la Miercurea Ciuc și mă simt foarte bine la această echipă, în care joacă și mulți băieți de la futsal”, arată fostul jucător al Farului. „Ionel e un jucător bun, cu experiență.  Sperăm ca, și cu ajutorul său, să promovăm”, a spus și Robert Ilyeș.

Interes al Farului pentru „Bebeto”?

Din câte se pare, Viorel Șaim, despre care colegul său constănțean spune că e „un jucător de bandă stângă de 23 de ani, foarte bun, mijlocaș sau extremă, cu peste 100 de meciuri la Liga a II-a”, a fost și în atenția Farului, de el interesându-se un impresar, însă fotbalistul a continuat la Miercurea Ciuc. Născut la Tg. Mureș, Șaim a mai jucat la echipe precum FCM Tg. Mureș, Arieșul Turda sau Gaz Metan Severin, și i se spune și „Bebeto”. „Eu joc mijlocaș central și fac pereche cu Robert Ilyeș. Sunt titular și am dat și goluri. Dacă vom promova, cred că vom face față fără probleme la Liga a III-a. De la locurile 3-4 în jos, ne putem bate cu oricine din al treilea eșalon. În amicale, FK Csikszereda a învins cu 8-2 FC Păpăuți (Liga a III-a) și a pierdut cu 2-3 cu Unirea Tărlungeni (Liga a II-a), înfrângerea venind însă în  minutul 90+3, toate golurile primindu-le pe greșeli personale. Din câte am înțeles, între actuala mea echipă și Academia Ferenc Puskas există o colaborare, iar fotbaliștii de perspectivă care se vor ridica de la Csikszereda vor ajunge în Ungaria. Robert Ilyeș este antrenor și la Academie”, mai spune Ionel Boghițoi.

S-a distrat la nunta lui Emil Măgirescu

Intrat în familia FK Csikszereda, fotbalistul constănțean a participat și la o nuntă la Miercurea Ciuc, cea a colegului său de echipă, Emil Măgirescu. Acesta și-a unit destinele cu Simona, iar fotbaliștii, ca și toți ceilalți nuntași, s-au distrat pe cinste. „A fost o nuntă extrem de reușită. Mireasa n-a fost furată de noi, jucătorii, ci de prietene ale sale”, a povestit Ionel Boghițoi. „Am deprins câteva cuvinte în maghiară însă în general, la echipă se vorbește românește. Acasă vin o dată la două – trei săptămâni”, arată jucătorul.

Profesor de sport și diriginte la Nisipari

Ionel Boghițoi, care s-a născut pe 24 decembrie 1982, a practicat lupte greco-romane la nivel de performanță înainte să se apuce de fotbal. A început luptele cu antrenorii Valentin Dobrin și Marian Rada, iar apoi a lucrat și cu Ioan Giuglea. Tehnicianul cu care a debutat în fotbal a fost Ilhan Mustafa, la Clubul Elevilor. „Ilhan Mustafa m-a învățat tot ce știu. Lucra cu mine și suplimentar. Este antrenorul care mi-a marcat cariera fotbalistică”, a spus Ionel Boghițoi, care, la Clubul Elevilor, juca și la grupa lui Costel Costin. Următorul club în care a evoluat a fost FC Farul, Ionel făcând parte din grupa de juniori pregătită de Eugen Șovăilă. A fost apoi promovat la echipa mare, jucând pe timpul antrenorului sârb Momcilo Vukotic și în Cupa UEFA-Intertoto. La Liga I, a fost oprit în lotul de 18. Pe lângă Vukotic, mijlocașul a lucrat la prima echipă a Farului și cu Ion Marin, Basarab Panduru sau Lucian Marinof (la Liga I), dar și cu Ioan Sdrobiș și Gică Butoiu (la Liga a II-a). În afară de Farul, a mai activat la formații precum FC Snagov (cu care a promovat în Liga a II-a), Victoria Brănești, Gloria Buzău (la unele meciuri a fost și căpitan), Rocar, CF Brăila, Delta Tulcea, Eolica Baia, iar două săptămâni s-a aflat și în curtea Ceahlăului. În județul Constanța a mai jucat la Ovidiu, Rasova și Agigea, de la această echipă plecând la Miercurea Ciuc. Timp de un și jumătate, a activat ca profesor de educație fizică la Școala Gimnazială „Iuliu Valaori” din Nisipari, unde a fost și diriginte, la clasa a șaptea.     

Sursa: Ziua Constanța

 
 
 

 

Mihai Andries 21 May. 2014, 11:05 Ligi județene
Pe aceeași temă