ASU Poli a câștigat în prelungiri primul ei trofeu. Trupa lui Codrea merge în faza națională a Cupei

ASU Politehnica a disputat până la urmă pe micuțul teren al Lorenei Giarmata Vii finala Cupei României aflată sub oblăduirea șchioapă a AJF-ului timișean. Primul trofeu al echipei susținute de suporterii alb-violeți nu a venit ușor. Popoviciu și compania au avut meciul în mână cu trei minute înainte de final, când conduceau cu 3-1, dar au fost egalați în prelungiri. Succesul a venit de abia în reprizele suplimentare, când Alin Ionaș a fost din nou erou, marcând golul victoriei pentru 4-3. După fluierul final petrecerea de după gard s-a mutat în teren.

Jocul a început cu o mică întârziere, terenul micuț și ușor denivelat, dar cu un gazon bun, de la Giarmata Vii, a avut probleme cu plasa de la o poartă. Au fost și alte neajunsuri, dar treacă meargă în condițiile în care au fost până la urmă doar câteva sute de fani vizitatori. Timișorenii au avut inițiativa la început și în minutul 5 Ionaș a fost busculat la limita careului de Irimia. Brădău nu a stat pe gânduri și a dat penalty. Unul transformat cu succes de căpitanul Popoviciu. Poate mai bine nu se dădea acest 11 metri, controversat în opinia gazdelor, deoarece apoi arbitrul a fluierat ușor unele dueluri în favoarea Lorenei. După o șansă a lui Inoveanu din lovitură liberă, formația din Giarmata Vii, care nu a dus lipsă de nume importante, a egalat în minutul 33. Fostul ripensist Nicolae Costândana nu a putut fi blocat în fața careului și șutul său a fost deviat peste Burtic. S-a intrat cu 1-1 la cabine după ce Ionaș și Iorgovan nu au fost inspirați din preajma careului mic.

După pauză amfitrionii au fost aproape să dea lovitura, dar s-a marcat tot la poarta eurocampionului de minifotbal Cristi Popa, totodată antrenor și portar al echipei ambițioase din Giarmata Vii. Tulcan și-a așezat mingea în voie în minutul 57 și așteptarea a meritat căci șutul său s-a oprit în vinclul celui care e avocat de meserie. Peste două minute a avut loc o fază halucinantă, din câțiva metri Gălan și apoi Iorgovan nu au nimerit decât cadrele porții gazdă. Același Tulcan avea să dea aparent reușita câștigătoare, în minutul 67 în duel unu la unu cu Popa. Finalul a fost însă de infarct, pentru druckeri mai degrabă, postați și pe stradă în spatele gardului. Mai întâi Irimia a înscris cu capul pentru 3-2 în minutul 87 iar lovitura de teatru a venit în primul minut de prelungiri, când Dochița, aflat într-o poziție suspectă de offside, l-a învins pe Burtic.

„Pitch invasion” civilizat

În prima repriză suplimentară de prelungiri alb-violeții aveau să marcheze rapid, prin Alin Ionaș. 4-3 cu capul din careu. Gazdele au cerut un fault, nu s-a dat. Mai mult, au rămas și în zece după ce Irimia a văzut al doilea galben. Tensiune a fost în contiunare dar până la finalul finalurilor doar Dochița a mai reușit să dea emoții cu o deviere pe lângă.

Ultimul fluier al admonestatului Florin Brădău a adus deja tradiționala revărsare a suporterilor în teren. Nu, nu au rupt gardul, a fost deschisă o portiță sau au sărit. Nu, nici nu au molestat femeile și localnicii. Huligani, ultrași sau simpli suporteri ai fotbalului au ajuns lângă masa cu trofee, unul dintre ei ridicând și cupa înaintea favoriților. Oamenii trimiși de AJF, Gabi Stoicovici și Romeo Malac, au crezut probabil că se instalează iadul. Suporterii au transmis ceva de dulce forului care conduce anapoda fotbalul din județ, dar și-au văzut de cântat alături de favoriți. Sărbătoarea de pe gazon e oricând mai gustată decât un Rio din fața televizorului. Până și spectatorii gazdelor au apreciat în final spectacolul galeriei.

ASU Poli câștigă dramatic, dar absolut meritat, și merge mai departe pe urmele lăsate de Ripensia anul trecut. Dacă elevii lui Codrea nu au reușit prin intermediul campionatului, vor întâlni divizionare C în Cupa României.

VEZI o GALERIE FOTO de la finala Cupei

Lorena Giarmata Vii: Cr. Popa – Curea, Danci, Irimia, Militar (87 Nichitean) – Călugăreanu, Nicolin (87 Pătru), Costândana, Botezatu – Inoveanu (70 Radu), Lobonea (65 Dochița). Antrenor: Cristian Popa

ASU Politehnica Timișoara: Burtic – Birău (90 Paulevici), Gălan, Obrejan, Maranescu – Ilie (54 Tulcan), Popoviciu (cpt.), D. Codrea (54 Rebenciuc), Ghinescu – Ionaș, Iorgovan (72 Făgețan). Antrenor: Paul Codrea

„Bâlci de bâlci!”. Paul Codrea, dezlănțuit și după câștigarea Cupei în Timiș

Bucuros de succesul echipei sale, care îndulcește amarul din campionatul Ligii a IV-a, antrenorul alb-violeților, Paul Codrea, a acuzat din nou regulamentul AJF-ului, care a permis disputarea ultimului act pe o arenă necorespunzătoare.

„Așa e frumos în Cupă, nu? În această competiție sunt emoțiile foarte mari, nu e ca în campionat. Ne-am făcut meciul greu singuri. Ne pregăteam să sărbătorim și am primit două goluri în ultimele două minute, ultimul a fost dintr-un offside de trei mertri, nu mai contează, am câștigat. A fost poate mai frumos așa, bucuria a fost mai mare”, a declarat Paul Codrea, înrerupt de jucătorii și fanii care sărbătoreau pe teren. „Vreau să-i felicit pe băieți, au dat dovadă de caracter. Am dovedit că suntem cei mai buni din județ. Am bătut Ripensia, Ghiroda și pe Giarmata Vii. Din păcate alții nu vor ca noi să fim cei mai buni, mergem mai departe”, a mai precizat Codrea.

Paul Codrea n-a trecut peste faptul că finala s-a disputat pe micuțul teren al celor de la Giarmata Vii, inadecvat unui evenimente notabil, și a acuzat regulamentul AJF Timiș. De altfel competiția K.O. organizată de forul județean e mai degrabă un fiasco, cu meciuri îmbulzite în iunie. „Era important să câștigăm pentru deziluzia din campionat, oricum am simțit că am avut foarte multe piedici. Chiar și la finala de azi, e o rușine că s-a jucat aici. Nu pentru că e la Giarmata Vii, ci pentru că am avut posibilitatea să jucăm pe cel mai frumos stadion de la noi din zonă și nu s-a vrut. Cred că AJF trebuie să-și regândească poziția și să modifice aceste regulamente care n-au niciun sens. Apoi, echipa care joacă acasă e avantajată. Ați văzut terenul, foarte mic, denivelat, cred că o finală pe Dan Păltinișanu arăta cu totul altfel. Aici a fost bâlci de bâlci”, a explicat Codrea.

VIDEO Sărbătoare pe tăpșan. Suspansul din Cupă, gustat la final de suporterii alb-violeți

De partea cealaltă, căpitanul și antrenorul amfitrionilor, Cristian Popa, a avut de asemenea câteva plângeri legate de arbitraj. „A fost un meci foarte greu pentru noi. Am reușit să le facem față având în vedere lipsa noastră de pregătire. Nu facem timp să facem antrenamente, ne-am ținut bine de ei. Am pierdut în prelungiri. Să spun că a fost un fault clar la fundașul nostru central la ultimul gol. Asta e, îmi pare rău, am încercat nu am reușit. Nici vorbă de penalty, nu vreau să vorbesc de arbitraj. Felicit băieții și pe Poli”, a declarat Cristi Popa, avocat de meserie, dar și eurocampion de minifotbal cu naționala României.

Pe aceeași temă