AJF-urile trebuie să-și desemneze campioana și reprezentanta în Cupa României mai devreme decât fuseseră anunțate inițial de FRF. Când vor avea loc barajele pentru promovarea în Liga 3

Anda DELIU, Marius ANGHEL 10 Jun. 2020, 11:19 Liga 4
AJF-urile trebuie să-și desemneze campioana și reprezentanta în Cupa României mai devreme decât fuseseră anunțate inițial de FRF. Când vor avea loc barajele pentru promovarea în Liga 3

Marți, la prânz, a avut loc o nouă videoconferință între reprezentanți ai Federației Române de Fotbal, în frunte cu Răzvan Burleanu, și președinții de Asociații Județene de Fotbal (AJF-uri) din țară. Partea cea mai importantă a discuțiilor s-a referit la un protocol propus de FRF către Ministerul Tineretului și Sportului pentru competițiile organizate la nivel județean, dar și datele-limită la care AJF-urile trebuie să-și comunice campioanele, respectiv reprezentantele județelor în prima fază națională a Cupei României ediția 2020/2021.

Discuția a decurs mai mult cu prezentarea noutăților de către Răzvan Burleanu, dar s-au ascultat și doleanțele președinților de AJF-uri. FRF a întocmit un protocol mai relaxat pentru reluarea antrenamentelor și a meciurilor, pe care l-a înaintat cu titlu de propunere Ministerului Tineretului și Sportului. Teoretic, dacă ministerul le agreează, măsurile intră în vigoare din 15 iunie.

Fără testare PCR cu câteva zile înainte de meci

Pe lângă propunerea de a avea spectatori ”rarefiați”, un alt aspect important este renunțarea la testele PCR. Argumentul este că testul de exudat ar deveni inutil făcut cu câteva zile înainte de meci, deoarece în fotbalul amator mulți jucători și antrenori au și locuri de muncă cu 8 ore pe zi, unde oricum interacționează cu alți colegi. Astfel, de la testare la meci există numeroase interacțiuni și potențial de infectare.

A fost decalată data pentru anunțarea campioanei județene pentru 27 iulie

Un alt aspect important anunțat privește data limită până la care AJF-urile trebuie să anunțe către FRF reprezentanta județului la barajul pentru promovarea în Liga 3.

Deși la discuțiile anterioare se spunea, orientativ, că 1 august e termenul-limită pentru a comunica din fiecare județ campioana, mai nou, acum s-a înaintat altă dată. Burleanu le-a transmis președinților de AJF-uri că noul termen este 27 iulie, deoarece în perioada 1-9 august se vor juca barajele în trei.

De asemenea, s-a înaintat data de 5 august ca termenul limită pentru a se transmite și echipa care reprezintă județul în faza națională a Cupei României.

Totodată, a fost anunțat că noul sezon de Liga 3 va începe la 29 august, iar până la acea dată trebuie să se desfășoare trei tururi din noua ediție a Cupei României, faza națională.

Baraj în trei pentru desemnarea promovatelor din Liga 4 în Liga 3

Dacă la Liga 3 nu va mai avea loc niciun meci în acest sezon, excepție fiind cele trei baraje de promovare, în schimb, în Liga a 4-a, unde nivelul fotbalistic și cel al condițiilor este și mai slab, echipele vor fi nevoite să revină pe teren pentru a fi stabilită campioana județeană.

FRF a anunțat cu ceva timp în urmă că va modifica modul de promovare în Liga 3 în această vară. Forul fotbalistic din România a anulat actualele jocuri stabilite la începutul anului pentru baraj și va reface tragerea la sorți în așa fel încât să nu mai promoveze o echipă din două, ci una din trei.

De această dată, barajul pentru promovare în Liga 3 nu se va mai da între două campioane județene care urmau să se întâlnească tur / retur. FRF va efectua o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-turnee, fiecare de câte trei echipe. Fiecare formație dintr-o grupă va juca împotriva celorlalți doi adversari cu care a nimerit, iar prima clasată va fi desemnată nou-promovată.

Astfel, de această dată, în loc de 21 de echipe vor promova doar 14, însă, în cazul în care seriile de Liga 3 din noul sezon nu vor fi complete, atunci FRF va permite și celor mai bune locuri 2 din aceste mini-turnee să acceadă pe locurile vacante din al treilea eșalon, pe baza unor criterii stabilite cu golaveraj, cartonașe galbene, etc.

Conform acestor planuri, noul sezon de Liga 3 va avea cinci serii a câte 18 echipe, în loc de 16 câte au fost în ultimele ediții.

Suceava și Bihor și-au anunțat deja campioanele

Până acum, doar două AJF-uri au anunțat că au decis ”înghețarea” acestei ediții a Ligii a 4-a. Unele așteaptă să vadă noile măsuri de relaxare, în timp ce altele au stabilit un anumit sistem pe baza căruia ar putea relua competiția, dacă li se va permite. De exemplu, AMFB, unde Steaua (foto) este lider detașat, vrea să organizeze play-off între primele patru clasate.

AJF Suceava a decis ca CSO Siretul Dolhasca să fie reprezentanta județului la barajul pentru promovarea în Liga 3, în timp ce AJF Bihor a anunțat-o pe CA Oradea drept campioană.

Cele șapte regiuni și meciurile de baraj pentru promovarea în Liga 3 (care vor fi anulate) rezultate în urma tragerii la sorți efectuate în luna februarie:

Regiunea 1, Nord-Est: Vaslui – Bacău, Botoșani – Suceava, Neamț – Iași;
Regiunea 2, Nord-Vest: Sălaj – Bihor, Maramureș – Bistrița Năsăud, Cluj – Satu Mare;
Regiunea 3, Centru: Sibiu – Harghita, Alba – Brașov, Mureș – Covasna;
Regiunea 4, Vest: Timiș – Mehedinți, Arad – Caraș Severin, Gorj – Hunedoara;
Regiunea 5, Sud-Vest: Dolj – Olt, Teleorman – Argeș, Vâlcea – Dâmbovița;
Regiunea 6, Sud: Prahova – Călărași, Giurgiu – București, Ilfov – Ialomița;
Regiunea 7, Sud-Est: Tulcea – Constanța, Vrancea – Galați, Buzău – Brăila.

Zonele geografice actuale vor fi păstrate și pentru noua tragere la sorți care va stabili mini-grupele de baraj. Astfel, fiecare regiune dintre cele șapte va da câte două mini-grupe de promovare în Liga 3.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciurile-ramase-de-disputat-in-sezonul-2019-2020-vor-incepe-cu-un-moment-de-reculegere-decizia-frf-privind-fundalul-sonor-pe-durata-partidelor-cantecele-galeriilor-se-vor-auzi-din-boxe-19135237

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-frf-ingheata-campionatul-ligii-3-si-schimba-formatul-barajului-promovarii-din-liga-4-care-e-situatia-promovarii-si-retrogradarii-din-liga-3-si-cum-ar-putea-ajunge-mai-no-19131781

https://liga2.prosport.ro/liga-4/cso-siretul-dolhasca-merge-la-barajul-de-promovare-pentru-liga-3-dupa-ce-ajf-suceava-a-inchis-sezonul-deciziile-luate-in-privinta-retrogradatelor-din-liga-4-si-echipelor-din-liga-5-19130425

https://liga2.prosport.ro/liga-4/ajf-bihor-a-inghetat-sezonul-si-a-desemnat-campioana-ligii-4-cine-merge-la-barajul-pentru-promovare-19133185

https://liga2.prosport.ro/seria-1/echipele-care-incalca-protocolul-medical-vor-fi-sanctionate-doar-financiar-razvan-burleanu-dupa-intalnirea-de-la-ministerul-sanatatii-nu-consideram-oportuna-depunctarea-19135255

Anda DELIU, Marius ANGHEL 10 Jun. 2020, 11:19 Liga 4
Pe aceeași temă