Scene incredibile pentru secolul 21 s-au petrecut, luni, la Sebiș. E „război” total între autoritățile locale ale orașului de pe Crișul Alb și conducerea clubului Național Sebiș, pe de-o parte, și jucătorii și antrenorul echipe de fotbal, de cealaltă parte. S-a lăsat cu amenințări de ambele părți, cu Poliția, Instanța și alte instituții abilitate să facă dreptate într-un caz foarte rar, dacă nu unic, în fotbalul românesc, scrie Sport Arad.
Așa cum au promis, jucătorii și antrenorul clubului de fotbal de la Sebiș s-au prezentat la club și la Primărie pentru a afla ce le rezervă viitorul apropiat. Având restanțe financiare importante, dar și fără posibilitatea de a-și face meseria la alte cluburi, elevii lui Dănuț Șomcherechi au fost trimiși acasă în urmă cu zece zile, timp în care oficialitățile locale au comandat un audit la club. Datoriile mari, de aproximativ 6 miliarde de lei vechi, i-au determinat pe consilierii locali și noul primar interimar, Teodor Toma, să ia în calcul retragerea echipei din Liga 3 și, implicit, desființarea clubului.
Pentru sportivi, însă, timpul ce trece se cuantifică în zile de pregătire pierdute, fără posibilitatea de a semna ulterior pentru alte grupări. Ca să nu mai vorbim despre restanțele bănești, pentru care nu s-a dat niciun termen de plată.
Dănuț Șomcherechi: „Cum pot niște funcționari publici sau aleși locali să încalce legea, refuzând dreptul la muncă al unor persoane cu care au contracte valabile până în 30 iunie 2020?”
Dar iată relatarea detaliată a antrenorului celor de la Național Sebiș cu privire la ce s-a întâmplat luni.
„Ne-am prezentat atât jucătorii, cât și antrenorii la sediul clubului la ora 13. Era lacăt pe poartă, ușa principală închisă și nimeni acolo ca să ne deschidă. Ne-am dus la Primărie, unde domnul primar interimar, Teodor Toma, a refuzat să vorbească cu noi, cu mine ca antrenor sau cu jucătorii, pe motiv că nu este problema dânsului, dar tot el a fost cel care ne-a interzis accesul în hotelul clubului, care se pare că ar fi problema dânsului. Președintele Pîrv a primit drept de semnătură pentru a semna rezilierea doar cu condiția, a spus el, noi nu am văzut hârtia, ca noi să renunțăm la banii noștri. Pur și simplu, ni s-a spus că trebuie să renunțăm la munca noastră din tur, la multe mii de lei aferente lunilor octombrie, noiembrie, decembrie și ianuarie. Unii au acceptat, căci au oferte concrete de la alte echipe și nu mai puteau rămâne legați de club. De exemplu, Sebastian Susan, unul dintre fotbaliștii din Sebiș, a renunțat la cele patru salarii pentru a putea semna cu Crișul Chișineu-Criș. În aceste condiții, doar jucătorii Susan, Balha, Chiș-Toe, Hojda, Moroz, Cornea, Chitaș, plus Roman, care nu a fost prezent azi, la Sebiș, dar și-a dat acordul la telefon, au fost de acord să renunțe la toți banii pentru a putea primi dezlegarea și să semneze cu alte cluburi.
Ceilalți jucători din lot, Pop, Forisz, Mușea, Merșca, Deliman și eu, în calitate de antrenor, am refuzat. Personal, am cerut hârtie oficială de la club că nu am voie să antrenez, să stau în hotel, să-mi respect contractul. Am fost refuzat inclusiv să dorm o noapte, până marți, pentru a pleca apoi spre casă, la Baia Mare. Am fost refuzat, domnul primar Toma nu a mai permis accesul jucătorilor în hotelul de la stadion. Deci, mi s-a îngrădit dreptul la muncă. Ca să nu mai spun că am venit de la 300 de kilometri distanță, am stat de la ora 13 până la ora 17:30 și nu am rezolvat nimic. Nu mă puteam întoarce la Baia Mare noaptea, obosit și foarte supărat, am fost lăsat pe drumuri, ca să zic așa, cu contractul în mână, valabil până în 30 iunie 2020. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o bătaie de joc la adresa mea și a jucătorilor. Nu pot să cred că o instituție ce ar trebui să fie respectabilă, cum este Consiliul Local Sebiș, un primar, fie el și provizoriu în funcție, poate să trateze astfel un grup de oameni cu care sunt încheiate contracte. Cum își pot permite să nu plătească salariile atâtea luni și să-i forțeze pe unii jucători să renunțe la sume foarte importante de bani pentru a-și putea vedea de viitorul lor? Iar pe ceilalți, care nu au cedat la șantajul legat de dezlegări, să îi trimită acasă fără nicio hârtie la mână, fără niciun ban? Președintele Pîrv nu mi-a dat nici mie personal o astfel de hârtie, nici jucătorilor, spunând să facem ce vrem, să ne adresăm cui vrem, la comisii sau în instanță pentru a ne cere drepturile care ne-au fost, din nou, refuzate astăzi. Refuzate verbal, nu în scris, cum am cerut noi.
Aș vrea să le transmit lui Pîrv și Toma că de astăzi nu mai pot să spun că sunt domni, dacă au coborât atât de jos, că nu ne vom cere doar drepturile, ci am vrea să fim reabilitați ca oameni și sportivi și vom apela la toate instituțiile abilitate. Oare cum manevrează o instituție de stat banii publici? Nu știm exact pe lunile în care nu am fost plătiți dacă s-au achitat cei 10% impozit pentru salarii, poate a luat altcineva banii noștri… Cum pot niște funcționari publici sau aleși locali să încalce legea, refuzând dreptul la muncă al unor persoane cu care au contracte valabile până în 30 iunie 2020? Deci, pe lângă instanțele sportive, îmi rezerv dreptul de a sesiza și alte instituții care să verifice ceea ce s-a întâmplat la Sebiș în aceste luni și am încredere că ni se va face dreptate. Mie, personal, dar și jucătorilor care nu au cedat astăzi șantajului, dar și celor care au fost obligați să semneze pentru a nu pierde un angajament cu alt club pentru returul de campionat”, a declarat Dănuț Șomcherechi pentru Sport Arad.
Căpitanul Vasile Forisz: „Ne-au tratat mai rău ca pe niște animale, ne-au aruncat pur și simplu în stradă”
Sub contract cu Național Sebiș din iarna anului trecut, evoluând și în mandatul lui Cristi Todea în „alb-albastru”, căpitanul echipei, Vasile Forisz, și-a manisfesat și el indignarea pentru cele întâmplate ieri și, în general, în ultima perioadă la Național Sebiș.
„Superioritatea afișată de președintele clubului și de către primarul interimar, este de neconceput. Ne-au tratat mai rău ca pe niște animale, ne-au aruncat pur și simplu în stradă. Cum poate fi primar interimar un om care nu respectă munca și contractele semnate? Cum poate un primar interimar să refuze dreptul la muncă și să refuze plată a patru salarii pentru niște sportivi care au reprezentat comunitatea și au îmbrăcat tricourile cu stema orașului pe piept? Colegul nostru, Claudiu Vereș, pentru evoluția bună la echipă, a fost transferat la o echipă de Liga 1, care la 31 ianuarie avea de efectuat plata sumei de 10.000 de euro, în lei, în contul clubului, bani care puteau stinge mare parte din restanțele noastre financiare. Oare s-au încasat acei bani și dacă da, cine a beneficiat de ei?
Ne pare rău că niște oameni care nici măcar nu au fost la meciuri, care nu se pricep deloc la fotbal, au distrus ceea ce s-a contruit în mai mult de zece ani. Personal, am venit la Sebiș cu inima deschisă în urmă cu un an, știam că este un club serios, care-și respectă jucătorii și care a făcut performanțe frumoase în anii precedenți. S-a creat un grup, care în ciuda condițiilor la limită pe care le-am avut, cu bani de luat permanent din urmă pe mai multe luni, cu un număr limitat de jucători, tot din lipsa banilor, am reușit – totuși – să jucăm și am făcut rezultate la care mulți chiar nu se așteptau. Sunt convins, că, dacă aveam liniște, dacă la grupul nostru mai se alăturau câțiva băieți serioși, puteam ieși rapid din zona mișcătoare a clasamentului și să avem o comportare onorabilă până la final. Nu înțeleg nici eu, nici colegii mei, cum se poate închide activitatea unei echipe de fotbal dacă i se alocă un buget de 4-5 miliarde de lei vechi, sau chiar 6 cum am auzit astăzi? Și dacă peste ceva timp, clubul va mai dori să facă performanță, cine va mai avea încredere să vină la Sebiș? Care antrenor, care jucători? Vor mai risca să mai pățească ceea ce am pățit noi? Ce vom povesti noi tuturor prietenilor noștri despre batjocura de la Sebiș, nu se va mai putea repara decât, poate, peste o generație. Să le fie rușine celor care și-au bătut joc de noi și, cred eu, că și-au bătut joc și de fotbalul sebișean”, a spus Forisz în numele echipei.
De cealaltă parte, s-a lăsat cu amenințări cu Poliția. Practic, jucătorii și antrenorul a fost înștiințat că dacă nu renunță la plângeri și chiar încearcă să intre în hotelul de la stadion, vor avea pe capul lor organele legii. Cei de la club susțin că înainte de a pleca acasă, în urmă cu zece zile, fotbaliștii au produs stricăciuni cu bună știință la baza sportivă „Crișana”. Printre altele, li se reproșează acestora defectarea a două televizoare, deteriorarea unui gard și a doi arbori decorativi.
Sursa: Sport Arad