Reșița e ca și promovată în Liga 2 după ce a câștigat derby-ul cu Șoimii Lipova! „Trecem la next level. Orașul are bani să susțină echipa și în Liga 1”

Anda DELIU, Marius ANGHEL 11 May. 2019, 10:08 Stiri
  • CSM Școlar Reșița e aproape promovată în Liga 2 după succesul cu 2-0 obținut ieri la Pâncota, în podgoria arădeană, cu Șoimii Lipova, ocupanta locului secund în Seria a 4-a a Ligii 3.
  • Golurile cărășenilor au fost marcate de Sebastian Velcotă și Marius Staicu, iar din minutul 11 oaspeții au avut om în plus, după eliminarea lui Dobrean.
  • Partida a fost marcată de timpul schimbător de mai, cu o furtună năprasnică, iar personajul cel mai interesant a fost Cornel Șfaițer, prezent alături de bunul său prieten Ioan Popa, primarul Reșiței.

 

Înainte de meciul dintre primele clasate din Seria a 4-a a fost o „repriză”, nu foarte lungă, dar intensă, de ploaie, astfel că terenul unde fosta Șoimii Pâncota evolua inclusiv în Liga 2 a fost afectat pe alocuri. Cu o echipă a Lipovei lipsită de golgheterul său Kevin Trabalka, suspendat, Reșița a marcat rapid, încă din minutul 7, când Velcotă a băgat mingea în poartă după un corner bătut de Vădrariu și o deviere a lui Breșneni. Peste patru minute, situația arădenilor s-a complicat și mai tare. Dobrean a fost eliminat cu cartonaș roșu direct după o intrare cu talpa. De menționat că la derby, centralul a fost Iulian Călin, din lotul de prima ligă.

„Potopul”, programat la fix, la pauză

De remarcat că vremea a fost una schimbătoare pe parcursul meciului, cu o cădere masivă de ploaie care a început la finalul primei reprize. Ca prin farmec, grindina și ploaia abundentă s-a oprit înainte de reluarea jocului. Terenul însă a rămas cu bălți mari și, astfel, avantajul Reșiței de pe tabelă cântărea și mai mult.

„Șoimii” au încercat să joace cu trei fundași, pentru a compensa omul în minus, dar nu au reușit. Din minutul 64, Marius Staicu a mărit diferența după o pasă a lui Daniel Ene și o neglijență a portarului Filip, iar de la 0-2 totul a devenit istorie.

Pas decisiv spre liga secundă. Opiniile antrenorilor

Reșița s-a detașat la cinci puncte în fața Lipovei și patru în fața noii clasate pe locul 2, ACS Dumbrăvița. Cu două etape înainte de final, e în pole-position pentru promovare, pe care o poate îndeplini matematic chiar runda următoare, pe teren propriu, sâmbătă, de la ora 18:00, tocmai cu Dumbrăvița.

„Mai sunt două etape, încă nu am promovat, dar am făcut un pas decisiv spre Liga a 2-a. Terenul a încurcat ambele echipe. Dar starea terenului nu e foarte bună, dar nu ne-a permis nici nouă, nici lor, și a fost un meci de luptă. Eliminarea a fost justificată după părerea mea, joc periculos, i-a spart capul lui Velcotă. A fost un record de spectatori. Nu am avut mai mult de 20-30 de spectatori în deplasare. Le mulțumim suporterilor pentru sprijin, și domnului primar”, a precizat antrenorul Reșiței, Leontin Doană.

De cealaltă parte, Flavius Sabău consideră că la stilul de joc al elevilor săi, un retur jucat la Arad, pe sinteticul de la Motorul, i-ar fi ajutat mai mult.

„Dacă galeria Reșiței a cântat că sunt mândri de băieții lor, așa pot să spun și eu, că sunt foarte mândru de ai mei. Atât. Pe terenul acesta era foarte greu. Mă simt un pic frustrat că nu am putut să jucăm pe Motorul. Nu meciul acesta neapărat, dar cred că ne avantaja mai mult să jucăm acolo în returul campionatului. Pentru că anticipam că echipele se vor apăra cu noi. Am pierdut prea multe puncte din punctul meu de vedere. Dar, având în vedere numele și tradiția noastră, eu cred că suntem pe drumul cel bun și suntem aproape de o perfomanță anul acesta. Îmi doream mai mult, evident, dar, în condițiile de astăzi, era foarte greu să câștigăm”, a precizat Sabău.

Next-level. Abordarea promovării în Liga 1?

Managerul sportiv al Reșiței, Cristian Bobar, a lăudat și jocul adversarilor. „Nu pot să spun că am trăit meciul cu emoții deosebite. A fost un joc frumos, sunt bucuros de victorie. Mai sunt două meciuri și sper să trecem la next-level. Bineînțeles că a contat că am marcat repede pe acest teren. Antrenorii știu cum au pregătit tactica, dar merită felicitat. Merită felicitări și cei de la Lipova, pentru că trebuie să recunoaștem, și în zece oameni au avut superioritate în multe momente. Și tactica noastră a fost bine gândită de Leo Doană. Le-au cam ieșit toate astăzi. Liga a 2-a înseamnă echipe de tradiție, înseamnă suporteri. Merită felicitați suporterii nosștri în partea tuturor, pentru că au făcut un spectacol. Jucătorii merită, dar mai sunt două etape și o luăm așa, treptat”, a precizat Bobar.

Primarul Reșiței a fost la meci alături de bunul său prieten, fostul președinte al FC Botoșani, Corneliu Șfaițer. Ioan „Nelu” Popa, poreclit „Nelu Tăițelu” după ce a deținut ani de zile o fabrică de paste, a spus că Reșița are resurse și pentru o echipă de Liga 1.

„Am sperat la acest rezultat, sincer. Nu am vrut să spun, nu am vrut să vorbesc, pentru că am avut două campionate în care am terminat pe locul doi, și la mustață, și de data aceasta am zis că nu vorbesc nimic până nu văd că reușim. Se pare că suntem matematic calificați, ne mai trebuie foarte puțin, un punct. Dar eu vreau să nu ne facem de râs nici cu Dumbrăvița acasă, să demonstrăm că merităm să ne calificăm în Divizia B. Le-am spus că îi felicit, că sunt bucuros că au reușit să facă rezultatul acesta astăzi și că ne vom opri să bem o bere pe drum. Vom încerca să mai împrospătăm un pic echipa, să mai încercăm să aducem jucători pe toate compartimentele, ca să dublăm echipa. A fost foarte subțire în returul acesta și, tocmai de aia, efortul lor a fost extraordinar. Sper ca anul viitor să avem bani să îi întărim un pic. Orașul are bani să susțină echipa în Divizia B și cred că poate să o susțină și în Divizia A”, a declarat Nelu Popa, prin în trecut cu denumirile de „Divizii”. De mulți ani, campionatele din România se numesc Liga 1, 2, 3, 4, etc.

Runda viitoare, Reșița va juca acasă cu ACS Dumbrăvița, sâmbătă, de la ora 18:00. Cu un egal, bănățenii vor fi promovați matematic. Șoimii Lipova o să joace la FC Avrig.

ȘOIMII LIPOVA – CSM ȘCOLAR REȘIȚA    0-2
Sebastian Velcotă 7′, Marius Staicu 64′

Lipova: Filip – Savin (Obrad 46′), Bercu, Vasiu, Filimon (Marton 86′) – Poiană, Lazea (Calvin 46′), Dobrean, D. Rusu – M. Popa – Fl. Istrate (Burlă 65′)
Rezerve neutilizate: Jianu – Stoin, A. Popa
Antrenor: Flavius Sabău
Eliminat: Cristian Dobrean 11′ (roșu direct)

Reșița: Zimmermann – Szijj (Babei 50′), Bactăr, Vlădia, Vadasis – Breșneni, D. Toma – Velcotă (Mierlici 82′), D. Ene, Vădrariu (Banac 25′) – M. Staicu (Săulescu 88′)
Rezerve neutilizate: Toader – Roșca, Mustețea
Antrenor: Leontin Doană

Stadion: Șoimii (Pâncota – Arad); Arbitru: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș); Asistenți: Romică Bîrdeș și Gheorghiță Bălan (ambii din Pitești); Observatori: Nicolae Grigorescu (Timișoara) și Cristian Petrean (Hunedoara).

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Sport Arad

Anda DELIU, Marius ANGHEL 11 May. 2019, 10:08 Stiri
Pe aceeași temă