INCREDIBIL | A câștigat cu 9-0, dar va pierde calificarea la „masa verde”. Echipa lui Romulus Buia a comis o eroare gravă în meciul de Cupă, arbitrii fiind principalii vinovați

Marius ANGHEL 13 Sep. 2016, 20:08 Stiri
INCREDIBIL | A câștigat cu 9-0, dar va pierde calificarea la

Situație de râsul curcilor în turul 3 al fazei naționale a Cupei României, ediția 2016/2017. Marți, Fotbal Comuna Recea a câștigat, pe teren propriu, într-un mod zdrobitor meciul cu Metalurgistul Cugir, scor 9-0, iar performanța ei va intra în Cartea Recordurilor, însă într-un mod negativ. Victoria cu 9-0 se va transforma în 0-3 la „masa verde” după ce staff-ul echipei maramureșene a comis o eroare gravă ce-i va costa calificarea și îi va face de râs în România. Conducătorii echipei din Liga 3 s-au luat după sfaturile arbitrilor partidei și au efectuat patru schimbări de jucători în acest joc, la fel cum pot face în campionat, deși Federația Română de Fotbal a decis să schimbe cu puțin timp în urmă regulamentul, limitând la doar trei înlocuiri de echipă.

Pe teren, Fotbal Comuna Recea nu a avut nicio problemă în fața Metalurgistului. Echipa din Cugir s-a deplasat la meciul de Cupă cu o formație de juniori, cu patru excepții D. Popescu, Toriște, Marinoiu și Iovănescu, restul fotbaliștilor conduși de Cosmin Șuvaina fiind născuți în anii 1999, 2000 și 2001. A fost 1-0 din minutul 34, după reușit lui Mihai Deac, iar eliminarea lui Vîjdea din minutul 43 a produs haos în cea de-a doua repriză la poarta formației din Alba. Șter (57, 63), Lang (58), Deac (66, 70), Giurgiu (83, 85) și Chinde (90) au mai înscris de alte opt ori în partea secundă a jocului, rezultatul final fiind unul de maidan, 9-0.

Minutul 77 al jocului avea însă să decidă soarta jocului. Antrenorul echipei din Recea, Romulus Buia, a dorit să dea șansa unui al patrulea jucător aflat pe banca de rezerve să intre pe teren și a și făcut-o, deși i s-a atras atenția din tribună că regulamentul Cupei României a fost schimbat. Arbitrii întâlnirii, în speță Rareș Moca (Cluj-Napoca), Iulian Szekely (Cluj-Napoca) și Dănuț Vasile Costea (Satu Mare), au dat asigurări staff-ului maramureșenilor că pot face cea de-a patra schimbare, spunându-le că sunt gata să dea în scris că știu ce spun. Sabadâș a fost astfel introdus în locul lui Mureșan, iar Fotbal Comuna Recea făcea astfel a patra înlocuire.

Sănătatea Cluj a fost iertată de eliminarea la „masa verde”

Se așteaptă acum decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF în privința acestui joc, care, conform regulamentului, ar trebui să fie în favoarea Metalurgistului Cugir. Fotbal Comuna Recea nu avea voie să facă patru schimbări, în urma ultimelor modificări.

O situație la fel de intrigantă s-a petrecut și în turul 1 al Cupei României, atunci când Sănătatea Cluj a trecut pe teren de 2-1 de o altă echipă din Alba,  Viitorul Sîntimbru, însă, la acea oră, ar fi trebuit să piardă la „masa verde” fiindcă nu a respectat regula jucătorilor Under 19 impusă în Comitetul de Urgență din 3 august. Clujenii trebuiau să aibă pe teren pe întreaga durată a jocului cel puțin trei jucători sub 19 ani, însă au avut doar unul, fiindcă s-au bazat pe vechiul regulament, cel care spunea că atunci când se întâlnesc două echipe din ligi diferite, atunci nu sunt nevoiți să respecte regula juniorilor.

Ulterior, pentru a repara ceea ce nu anunțase în mod public și pentru a nu se îndrepta către ea tunurile, FRF a schimbat din nou regulamentul printr-o ședință de Comitet de Urgență, dându-le dreptate celor de la Sănătatea și permințându-le să meargă în turul 2.

La același verdict speră acum și conducătorii de la Fotbal Comuna Recea, ca FRF să nu-i pedepsească cu înfrângere la „masa verde”. Maramureșenii spun că au fost asigurați de arbitri că au voie să facă patru schimbări, deoarece și cealaltă adversară joacă în Liga 3, campionat unde echipele au voie să facă câte patru schimbări pe meci.

VEZI celelalte REZULTATE înregistrate în turul 3 al Cupei României


 

Iată câteva fragmente din regulamentul Cupei României:

În conformitate cu prevederile articolului 12 din regulamentul de disputare a Cupei României, modificat prin decizia Comitetului de Urgență din 18 august, echipele din Liga 1, Liga a 2-a și Liga a 3-a, participante la jocuri din Cupa României, sunt obligate să respecte dispozițiile privind numărul minim de jucători sub 21 de ani, respectiv 19 ani pentru cluburile de Liga a 3-a pe tot parcursul competiției (condiții privind numărul și vârsta jucătorilor fiind stabilite de art.45 din prezentul regulament pentru fiecare categorie competițională), astfel:

– echipele din Liga 1 sunt obligate să respecte condițiile mai sus menționate în toate jocurile din cadrul Cupei României.
– echipele din Liga a 2-a și Liga a 3-a sunt obligate să respecte regulile anterior menționate dacă joacă cu echipe din aceeași categorie competițională. În situația în care cluburile din Liga a 2-a și/sau Liga a 3-a joacă în cadrul Cupei României cu o echipă de nivel superior ambele echipe vor trebui să respecte regulile respective astfel cum sunt acestea prevăzute pentru clubul de categorie superioară (de ex. dacă o echipă din Liga a 3-a joacă cu o Liga a 2-a, atunci ambele echipe vor trebui să folosească pe toată durata partidei numărul minim de jucători prevăzut pentru cluburile din Liga a 2-a)
– în situația în care una dintre echipe este de nivelul Ligii a 4-a sau inferior, niciuna dintre echipe participante la jocul respectiv nu va trebui să respecte regulile anterior amintite.

Începând cu această ediție, în Cupa României este permisă efectuarea a doar trei schimbări de jucători pe meci.


 

Recea: Bota (Roșianu 71) – Pașca (Chinde 46), Lang, Urs, Gherman, Taraszkozi, Cuc (Asăujan 71), Giurgiu, Mureșan (Sabadâș 77), Șter, Deac. Antrenor Romulus Buia.

Metalurgistul: D. Popescu (Iordache 80) – Toriște, G. Enache, Vîjdea, Cioban, M. Udrea, Marinoiu, Milik (Lăcătuș 46), M. Codrea, Ad. Pașca, Iovănescu (Monu 72); Antrenor: Cosmin Șuvaina.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 13 Sep. 2016, 20:08 Stiri
Pe aceeași temă