Ion Gurgu, planuri pe termen mediu și lung ca manager la SR Brașov. ”Ne dorim să fim un model de club prin muncă, transparență și profesionalism. Nimic altceva!”

Adi MARICA 03 Nov. 2022, 11:49 Liga 3
Ion Gurgu, planuri pe termen mediu și lung ca manager la SR Brașov. ”Ne dorim să fim un model de club prin muncă, transparență și profesionalism. Nimic altceva!”

Înaintea startului sezonului Ligii a 3-a, Cenk Firat a anunțat că renunță la postul de manager la SR Brașov.

Turcul nu a dorit sa detalieze motivele care l-au determinat să ia aceasta decizie drastică, precizând doar că ”sunt probleme în interiorul clubului”.

Soluția găsită de șefii clubului a fost aducerea lui Ion Gurgu (55 de ani).

Ion Gurgu a jucat fotbal la Metrom

Fost fotbalist în Liga a 2-a la Metrom Brașov, unde a fost coleg cu actualul antrenor al SR-ului, Florin Dîrvăreanu, Gurgu și-a început în luna august activitatea ca manager al clubului brașovean.

Gurgu a început fotbalul la juniorii de la CSȘ Stegul Roșu, la seniori a debutat la ITB Brașov în Liga a 4-a cu antrenorul Decebal Câmpeanu, după care a făcut pasul la Metrom (’89-’92) unde l-a avut ca antrenor și pe Gabi Stan, după care a plecat în Belgia, unde a jucat în ligile inferioare.

Gurgu este absolvent al Colegiului Național Andrei Șaguna din Brașov, după care a absolvit Facultatea de Mecanică a Universității Transilvania, secția Automobile Rutiere.

”A sosit momentul să mă implic”

Personaj discret, Gurgu a explicat cum a ajuns la SR Brașov.

”Unul dintre membrii fondatori ai Ligii Supoterilor Stegari (LSS) face parte din familia mea, astfel că eu cunosc foarte bine istoria clubului încă de la înființare. Știu toate lucrurile bune, dar și lucrurile mai puțin bune. Atunci când ne-am întâlnit, le-am spus celor din conducerea clubului că au plătit un preț al cunoașterii. Dacă ne-am fi întâlnit în urmă cu patru ani și aș fi prezentat cum văd eu proiectul, poate nu aș fi fost luat în serios pentru că ei nu aveau experiența necesară. Am intrat în această poveste pentru că i-am cunoscut pe acești băieți și mi-am dat seama că sunt caractere corecte. Unii dintre ei au plătit un preț chiar mare pentru a ajunge în acest moment. Am considerat că a sosit momentul să mă implic la SR Brașov pentru că vreau să dau ceva înapoi comunității pentru că eu de la fotbal am primit foarte mult. Toate ușile mi s-au deschis datorită sportului, iar calitatea umană și pregătirea profesională mi-au asigurat buna desfășurare a lucrurilor în viață. În momentul investirii ca manager la SR Brașov nu prea aveam ce spune. A fost o perioadă de evaluare, o perioadă de tatonare, în care eu trebuia să-mi dau seama de unde plec. Ca și lot de jucători cunoșteam situația, dar ca și structură organizatorică nu îi cunoșteam pe toți cei implicați. Am cules informații și în momentul în care am reușit să strâng toate datele am trecut la etapa următoare. Am început să structurăm și să organizăm activitatea sportivă, care trebuie susținută cu o activitate managerială bazată pe trei principii: muncă, transparență și profesionalism. A structura clubul nu înseamnă doar echipa de seniori, ci o întreagă activitate de la cei mai mici copii până la echipa de seniori”, spune Gurgu.

”Nu vrem să ne lamentăm sau să găsim scuze”

La începutul returului Ligii a 3-a, SR Brașov ocupă locul 3 în Seria a 5-a.

”Este o poziție corectă. Începutul a fost mai dificil în campionat. A fost un meci de excepție în Cupa României (n.r. – victoria cu Olimpic Cetate Râșnov), un meci care ne-a cam îmbătat cu apă rece. Suntem unde trebuie să fim în momentul ăsta pe scara evoluției, dar nu suntem unde îmi doresc să fim. Este foarte simplu să spui vreau să fac asta sau asta, dar cu cine, cu ce mijloace? Până când aceste lucruri nu vor fi definite clar, nu poți să impui obiective, ci doar niște rezultate. Rezultatele pe care noi le-am cerut, ca și conducere a clubului, au fost să încercăm să câștigăm fiecare meci care urmează. Nu vrem să ne lamentăm că ne-au furat arbitrii sau să găsim alte scuze. Chiar le-am spus jucătorilor, după meciul cu Kids Tâmpa (n.r. – 1-1), că ne dorim o echipă care dacă primește un gol, să dăm două, dacă încasăm două goluri, să dăm trei… Să se știe că dacă vii la Brașov ca adversar nu ai nicio șansă să câștigi pentru că echipa este prea bună”, a spus managerul lui SR Brașov.

Evaluare în pauza de iarnă

Gurgu anunță că în pauza de iarnă se va face o analiză a întregii activități a clubului.

”În pauza de iarnă vom face o evaluare a întregii noastre activități. Vom avea o discuție cu toți factorii implicați, jucători, antrenori, staff, sponsori și grupul de organizare unde suntem 12 persoane. Trebuie să ne organizăm cu absolut tot ce înseamnă activitatea unui club. Lucrurile sunt complicate și la cluburile de Liga 1. Ai nevoie de o structură în spate, sunt multe lucruri de gestionat în activitatea unui club și aceste lucruri nu se fac de o singură persoană. Analiza este simplă, dacă nu te bazezi pe un grup, nu ai nicio șansă să reușești. Care sunt rezultatele din sportul brașovean în ultimii 30 de ani? Rezultate sunt minime, să nu spun zero. Asta s-a întâmplat pentru că nu s-a lucrat profesionist. În ziua de astăzi fotbalul a devenit un business. Eu nu am aici să i-au, am venit să dau ceva înapoi societății. Structura pe care o gândesc este să cream o mentalitate de a putea susține activitatea din fondurile clubului și să le dăm o șansă copiilor”, a spus Gurgu.

”Nu fac promisiuni deșarte”

Managerul de la SR Brașov spune că nu poate face promisiuni suporterilor.

”Suporterilor chiar nu pot să le promit nimic. Nu fac promisiuni deșarte. Pot să le spun doar un sigur lucru, ne dorim să fim un model de club prin muncă, transparență și profesionalism. Nimic altceva! Rezultatele ne vor da sau nu dreptate. În acest moment lucrurile merg bine, echipa a început să joace. Pe teren mediu, țința este Liga a 2-a, pe termen lung ținta este revenirea acolo unde trebuie să fie Brașovul, adică în Liga 1”, a încheiat oficialul echipei SR Brașov.

Sâmbătă, în cadrul etapei a 11-a din Seria a 5-a a Ligii 3, SR Brașov va juca, în deplasare, cu Sepsi OSK 2 (locul 8, 9 puncte). În meciul din turul campionatului, brașovenii s-au impus cu 1-0 cu golul marcat de Ștefan Răchișan.

Foto: Mihai Catargiu / SR Brașov

https://liga2.prosport.ro/liga-3/video-in-stilul-marilor-fotbalisti-gol-superb-in-liga-3-in-partida-flacara-moreni-sc-popesti-leordeni-alin-patrascu-a-acaparat-atentia-19251893

https://liga2.prosport.ro/liga-3/minune-la-braila-dacia-unirea-a-fost-preluata-de-actionari-straini-iar-omul-care-i-a-descoperit-pe-ezequiel-lavezzi-diego-milito-sau-luca-toni-a-fost-numit-presedinte-antrenorul-va-fi-strain-iar-19251866

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-etapa-10-14-meciuri-se-disputa-astazi-in-prima-runda-a-returului-19251419

Adi MARICA 03 Nov. 2022, 11:49 Liga 3
Pe aceeași temă