”Înghețarea” sezonului de Liga 3 aduce temeri cluburilor și jucătorilor. Mesajele a doi jucători către Răzvan Burleanu și FRF: ”Să se gândească și la noi, la familiile noastre, la mine, în calitate de om, de tată” / ”Suntem marginalizați, excluși. Vrem să jucăm fotbal, ne e dor și nouă de fotbal”

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 14:56 Liga 3
”Înghețarea” sezonului de Liga 3 aduce temeri cluburilor și jucătorilor. Mesajele a doi jucători către Răzvan Burleanu și FRF: ”Să se gândească și la noi, la familiile noastre, la mine, în calitate de om, de tată” / ”Suntem marginalizați, excluși. Vrem să jucăm fotbal, ne e dor și nouă de fotbal”

Unica variantă anunțată de președintele FRF, Răzvan Burleanu, în videoconferința de săptămâna trecută cu reprezentanții cluburilor din Liga 3, privind actualul sezon competițional, a fost ”înghețarea” ediției și determinarea anumitor echipe care promovează pe baza unui baraj tur/retur. Reacții după această întâlnire virtuală au avut, în primul rând, conducătorii cluburilor implicate în lupta pentru promovare. Au fost opinii pro și contra vizavi de această propunere care urmează a fi supusă aprobării în Comitetul Executiv al FRF.

Însă nu numai aceste echipe de pe primele locuri din cele cinci serii au de suferit sau de profitat de pe urma propunerii care are mari șanse să fie aprobată și pusă în practică, ori echipele care scapă de retrogradare în acest sezon, ci toate cluburile, chiar dacă unele încă nu conștientizează că încheierea actualei ediții de campionat va prelungi și mai mult vacanța forțată și poate afecta chiar fatal viitorul grupării. Oprirea campionatului până în toamnă, când ar trebui să înceapă o nouă ediție, va adânci și mai mult criza financiară.

Nu cu mult timp în urmă, FRF spunea despre competițiile pe care le organizează că pot contribui la repornirea economiei. ”Federația Română de Fotbal, prin statutul ei de leadership în rândul organizațiilor sportive din România, prin rolul de coordonator al activității fotbalistice și cel de organizator de evenimente sportive majore în țara noastră, își declară capacitatea de a contribui la repornirea economiei și la ieșirea din anxietatea socială determinată de restricțiile și provocările acestei crize”, anunța FRF pe site-ul oficial într-un comunicat care se voia a fi auzit de Guvern.

Acum, FRF, prin decizia ”înghețării” Ligii 3, practic își dă singură peste baza piramidei pe care se baza în repornirea economiei. Taie sursa de venit a, poate, sute de jucători. A lor și a familiilor lor.

Viorel Dinu: ”Să se gândească și la noi, la familiile noastre, la ceea ce înseamnă oprirea fotbalului în aceste momente grele”

Un club care nu mai are obiectiv în acest sezon, fiindcă e departe de locurile promovabile, însă nici nu are teama retrogradării, SC Popești Leordeni, ocupanta locului 6 în Seria a 2-a, voia ca Liga 3 să continue în orice formă, cu toate etapele rămase sau măcar play-off / play-out. Dar să continue.

Jucătorii ei se tem că vor rămâne fără venituri din cauza deciziei FRF, venituri oricum diminuate în această stare de urgență generată de pandemia de COVID-19, și lansează, prin intermediul Liga2.ro, un mesaj pentru președintele Răzvan Burleanu, în speranța că îl vor determina să se gândească mai bine asupra deciziei de a ”îngheța” sezonul. Mesajul lor nu îi privește doar pe ei sau pe coechipierii de la echipă, ci e valabil pentru toți sportivii din Liga 3, ba chiar și Liga 2 sau Liga 1.

”Mă numesc Dinu Viorel, sunt un jucător în vârstă de 41 ani și evoluez la echipa de fotbal SC Popești Leordeni.

În calitate de jucător cu o experiență de peste 25 ani în fotbal, la nivelul tuturor eșaloanele fotbalului românesc și nu numai, dar și în calitate de om, de tată, aș vrea să îmi exprim părerea referitoare la posibila decizie a președintelui FRF de a suspenda Liga 3.

Consider că și campionatul Ligii 3 trebuie să continue. Și noi, echipele din acest eșalon, ne putem alinia și adapta standardelor impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Fotbalul trebuie jucat pe teren, acesta este părerea mea, dar și a celorlalți jucători mai tineri din vestiarul nostru.

Cu toții avem acasă familii care depind de noi, care depind de deciziile luate de președintele FRF și membrii Comitetului Executiv. Le cer, în numele meu, dar și al întregii echipe, să se gândească și la noi, la familiile noastre, la ceea ce înseamnă oprirea fotbalului în aceste momente grele pentru noi. Sunt domenii cu un impact social mult mai mic, în care activitatea se va relua începand cu data de 15 mai. Nu cerem decât reluarea activității treptat, mai exact a antrenamentelor, iar, atunci când vom fi pregătiți și când restricțiile sociale vor fi mai lejere, să putem disputa și jocurile din acest sezon de Liga 3”, e mesajul lui Viorel Dinu.

În cariera sa, Viorel Dinu I, cum e cunoscut de coechipieri și nu numai, a evoluat pentru Electomagnetica, Rapid, Sheriff Tiraspol (Rep. Moldova), FC Brașov, FC Snagov, Astra Ploiești, Astra II Giurgiu, FC Voluntari, CS Ștefănești, FC Costuleni (Rep. Moldova) și SC Popești Leordeni.

Ajuns la 41 de ani, Dinu continuă să joace fotbal, o face bine și împarte din cunoștințele sale și tinerilor săi coechipieri.

Bogdan Marciuc: ”Noi, cei din Liga 3, suntem marginalizați, excluși din reluarea activității și nu ni se acordă la fel de multă importanță ca echipelor și jucătorilor din celorlalte ligi”

Bogdan Marciuc (33 de ani, pe care îi împlinește pe 17 mai), căpitanul echipei SC Popești Leordeni, vorbește în numele său și al colegilor săi și spune că se simt marginalizați de decizia care s-ar putea lua în această săptămână la FRF în privința campionatului Ligii 3.

Fundașul central se întreabă, la fel ca mulți alți conducători și sportivi, de ce regulile pentru reluarea actitivății lor sunt atât de strictă, în timp ce magazinele, supermarketurile pot să se desfășoare cum vor și să adune zeci, sute de persoane la un loc. În același timp, cluburilor de fotbal li se interzice să facă antrenamente în grup și obligă la izolare, cantonare și testare împotriva noului coronavirus.

”Numele meu este Marciuc Bogdan și, în calitate de căpitan, vorbesc în numele întregului lot de jucători de la SC Popești Leordeni în legătură cu varianta propusă de FRF, de a suspenda Liga 3 și a permite disputarea doar a unor meciuri între primele două clasate.

Consider că nu este cea mai bună decizie pentru campionatul Ligii 3, deoarece și noi putem să respectăm normele impuse de autorități, la fel ca la Liga 1 și Liga 2. Nu înțeleg cum un grup de 25-30 de jucători nu pot să se antreneze împreună când, în supermarketuri, sunt sute de persoane.

Prin varianta propusă de domnul președinte Burleanu mi se pare că noi, cei din Liga 3, suntem marginalizați, excluși din reluarea activității și nu ni se acordă la fel de multă importanță ca echipelor și jucătorilor din celorlalte ligi.

Noi avem contracte de activitate sportivă, iar dacă se suspendă activitatea sportivă definitiv în perioada următoare, cum o să mai fim plătiți? Cum o să ne mai întreținem familiile? Din ce ne mai plătim facturile, ratele? Cei care iau aceste decizii trebuie să se gândească și la aceste aspecte.

Vrem să jucăm fotbal, ne e dor și nouă de fotbal. Ne-am săturat să facem antrenamente în sufragerie, singuri! Vrem să ducem la bun sfârșit acest campionat pe teren și cel mai bun să promoveze. Sperăm ca domnul președinte Burleanu să ia cea mai bună decizie și pentru Liga 3, aceea de a se continua campionatul”, este mesajul lui Bogdan Marciuc, fost jucător în Liga 2 la CS Buftea și CS Balotești.

SC Popești Popești este un club înființat în 2011, continuator din 2016 al Gloria Popești Leordeni, care are echipă de seniori în Liga 3 din 2013 și care are opt grupe de copii și juniori implicate în competiții organizate de AJF Ilfov, totalizând aproximativ 150 de mici sportivi.

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 14:56 Liga 3
Pe aceeași temă