Idrisse, Smith și Diarrassouba sunt pariurile Progresului Pecica pentru returul Ligii 3. Francezii spun cum au ajuns în România și ce așteptări au. ”Să ajungem la baraj, să progresăm și să ne facem mândre familiile!”

Călin MNERIE 05 Mar. 2021, 21:14 Liga 3
Idrisse, Smith și Diarrassouba sunt pariurile Progresului Pecica pentru returul Ligii 3. Francezii spun cum au ajuns în România și ce așteptări au. ”Să ajungem la baraj, să progresăm și să ne facem mândre familiile!”

În 2014, Progresul Pecica făcea primele transferuri „exotice” din istoria sa. În comuna arădeană, devenită între timp oraș, ajungeau patru fotbaliști nigerieni, mijlocașii Ibrahim Jamilu și Tegbo Dum Mene Best și atacanții Mohamed „Balotelli” Lawal și Benjamin Kuku.

Ultimul dintre ei avea să spargă, oarecum, tiparele și să ajungă să evolueze cu succes pe scena Ligii 1, la ASA Târgu Mureș, FC Botoșani și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. A evoluat în 53 de partide și a înscris 5 goluri înainte de a se transfera în campionatul Israelului, unde evoluează și acum.

Colegii săi nigerieni au urcat doar până în Liga a 3-a, acum trei ani Tegbo mai îmbrăcând și tricoul Unirii Sântana, în Liga a 4-a Arad.

Patrice Feussi nu e la primele transferuri în fotbalul arădean

Fiindcă de voie, de nevoie, pecicanii s-au despărțit de câțiva jucători importanți în această iarnă, precum S. Popa, Alex Manea, Florin Mateucă sau Tobias Tamas, iar transferurile din curtea lui ASU Poli nu erau sigure la începutul iernii, conducerea divizionarei terțe a apelat la Patrice Feussi.

După ce a agățat ghetele în cui, fostul fundaș dreapta al celor de la UTA, ASA Târgu Mureș, Dinamo și Concordia Chiajna s-a stabilit în Franța și a îmbrățișat cariera de impresar.

Camerunezul a ținut legătura la Arad în special cu Giovanni Catanzariti, fostul președinte al „Bătrânei Doamne” ce l-a adus în „alb-roșu” în 2012, și a „alimentat-o” și pe Gloria Lunca Teuz Cermei cu trei fotbaliști, care între timp s-au întors în Franța: Jordan Djambou, Oguy Didier Koula și Christiner Josef Werner.

Acum, pariurile lui Feussi pentru fotbalul arădean și, de ce nu, cel românesc sunt francezii Zakariya Diarrassouba (foto, dreapta, mijlocaș central 19 ani), Jimmy Mike Smith (foto, în centru, mijlocaș stânga, 18 ani) și atacantul de careu Hasssane Idrisse (foto stânga, 23 de ani, atacant).

Cei trei fotbaliști au deja șase săptămâni de antrenamente sub comanda lui Dan Stupar și Marius Grad, au efectuat și cantonamentul de la Hațeg și par hotărâți să atragă atenția asupra lor prin evoluțiile lor în culorile Progresului Pecica. Cei trei locuiesc la hotelul deținut chiar de antrenorul echipei și soția sa la Păuliș, așa că „universul” lor nu e prea mare în județul Arad: casă, masă și antrenamente.

Hasssane Idrisse: ”În ciuda barierei lingvistice, ne-am adaptat bine în grup”

Ceva mai experimentat și cu un fizic ce i-a permis să joace și fundaș central în debutul carierei sale, Hasssane Idrisse s-a impus parcă cel mai repede la Pecica, trecându-și în cont și câteva reușite în meciurile amicale ale iernii.

Înainte de a veni în România, la Pecica, am jucat la un mic club din prima ligă regională R1, US Fleurs, din Franța. A trebuit să părăsesc clubul din cauza unor divergențe cu conducerea și a venit și pandemia. Așa că am rămas să mă antrenez cu un preparatorul fizic, ceea ce mi-a permis să mă mențin bine și să pot să reavin în formă. În Franța, am jucat în diferite poziții, fundaș central, în bandă și atacant. În ultimul timp m-am specializat, ca să zic așa, ca atacant, așa că și înscriu mai mult, ceea ce este și mai spectaculos.

La Pecica am găsit un club bine organizat, nu mă așteptam să fie chiar așa. Este o echipă ca o familie, cu relații strânse între jucători. Este un grup extraorinar, foarte unit, indiferent dacă jucătorul este tânăr, bătrân sau nou venit. Am fost bine primit și, în ciuda barierei lingvistice, ne-am adaptat bine în grup. Sunt condiții bune de pregătire, am prins și câteva meciuri amicale, nu avem de ce să plângem. Deja lucrurile merg bine pentru că antrenorul ne pregătește profesionist. Discută mult cu noi la fiecare ședință de antrenament, dar și la hotel ne oferă sfaturi. Ne arată ce a mers bine, dar și cum să ne îmbunătățim jocul, practic ne dă puterea să mergem înainte.

Acum suntem la Liga a 3-a, dar vrem să mergem mai sus, anul viitor am dori să jucăm cel puțin în Liga a 2-a. Primele cuvinte pe care le-am învățat în limba română sunt: mulțumesc, cum ești, ceau, ce faci, te iubesc, pusy-pusy… Deocamdată, familia este fericită că am venit aici, știu că este un sacrificiu, trebuie să trecem peste el. Familia încearcă să mă susțină cât mai mult posibil și să-mi dorească tot ce e mai bun”, a declarat Idrisse.

Jimmy Mike Smith: ”Avem o șansă la Pecica, lucrurile se mișcă mai repede în comparație cu Franța”

Dintre cei trei fotbaliști francezi ai Progresului, Jimmy Mike Smith e cel mai rapid. De altfel, postul său, cel de „aripă” stânga, o cere, însă concurența pe post cu cel mai bine cotat fotbalist al pecicanilor, Bogdan Bozian, e mare.

”Am jucat la un mic club din orașul meu natal, după care am ajuns la Centrul de Excelență din Montgeron. Am încercat apoi să îmi găsesc un club de seniori, dar nu am reușit din cauza panemiei și iată-mă astăzi la Pecica. Avem o șansă aici, lucrurile se mișcă mai repede în comparație cu Franța. Putem să jucăm și să câștigăm experiență, mizăm pe talentul nostru pentru a ne impune în echipă.

Pentru moment, totul este bine. Clubul este bun, grupul este perfect, toată lumea se respectă reciproc. În ciuda problemelor de comunicare, ne-am adaptat rapid și am fost bine primiți. Ne simțim bine, antrenorul este întotdeauna lângă noi pentru a ne încuraja și a ne ajuta să progresăm. Cel puțin eu voi face totul pentru a ajunge la un nivel foarte bun, voi munci pentru a-mi putea atinge obiectivele personale, dar mai ales cele cu echipa. Știu că echipa este acum pe locul 4 și că are șanse să promoveze, dar mai întâi trebuie să ajungem la baraj. Nu cunoaștem încă foarte bine echipele cu care ne vom lupta în campionat, dar văzând grupul nostru cred că putem spera la o clasare pe unul dintre primele două locuri.

Părinții sunt mândri de mine. Sigur că îmi este dor de familie, dar sunt aici pentru a da totul și pentru ei. Ei se roagă pentru noi, au făcut totul pentru a mă ajuta și eu trebuie să dau totul pentru a-i răsplăti. Acum, ei doar așteaptă ca noi să reușim și trebuie să facem tot posibilul să reușim. Sunt mândria familiei mele și voi face orice pentru a avea succes și pentru ei, dar și pentru mine”, susține Smith.

Zakariya Diarrassouba: ”Părinții mei au făcut sacrificii ca să ajung fotbalist. Sper să nu îi dezamăgesc”

Și prin natura postului, de mijlocaș central la închidere, Zakariya Diarrassouba a venit cu un bagaj tactic ceva mai bun decât colegii săi. A impresionat în primele amicale, apoi randamentul său a mai scăzut puțin, dar asta și pentru că a trecut printr-o perioadă de pregătire solicitantă și și-a pierdut din prospețime. Acum e pregătit să-și aducă contribuția într-o zonă a terenului unde-i are concurenți pe timișoreanul Saizu, sau colegul de generație a lui Man și Petre, Angelo Iuga.

Am început fotbalul la echipe de copii și juniori de la 13 ani. Am ajuns să joc în campionate de juniori de U18 și U19. Am venit  la Pecica după ce m-am pregătit și am jucat un sezon la seniori cu FC Montfermeil. Am avut un preparator fizic care m-a pregătit bine, astfel încât să fiu peste ceilalți, dar a venit pandemia. În Franța campionatele de amatori s-au oprit, așa că am venit în România pentru un nou început, în Liga a 3-a.

Am ajuns pentru prima dată într-o țară din estul Europei. Am văzut că ne putem adapta rapid cu grupul, chiar dacă nu înțelegem perfect limba. După câteva zile, o săptămână, am învățat primele cuvinte din limba română. Am început să ne adaptăm și lucrurile se mișcă repede și vor merge și mai repede de acum încolo. În primul rând, trebuie să ne calificăm pentru a juca barajele. Mai avem opt jocuri, încercăm să obținem opt victorii. Apoi, vom vedea ce putem face la baraj. Dar fiecare obiectiv își are timpul său. Vom încerca să jucăm fără frică, să țintim să fim în primele două.

Personal, vreau mereu să dau totul pentru a fi cel mai bun. Pentru asta, trebuie doar să muncești și să dai totul în fiecare zi. Tatăl și mama mea sunt în Franța. Nu provin dintr-o familie cu o situație materială foarte bună, părinții mei au făcut sacrificii pentru mine ca să ajung fotbalist. Eu sper să nu îi dezamăgesc, voi da totul pentru a-i face să se simtă mândri de mine”, afirmă Diarrassouba.

După zece runde scurse din ediția 2020-2021 a Ligii a 3-a, Progresul Pecica a acumulat 17 puncte, fiind la 5, respectiv 7 lungimi de undă de conjudețenele Șoimii Lipova și Crișul Chișineu Criș, aflate pe locurile ce duc la barajele de promovare din Seria a 8-s. Stagiunea de primăvară începe, însă, pentru pecicani cu disputa împotriva celeilalte divizionare terțe arădene, codașa Gloria Lunca Teuz Cermei, în data de 13 martie, de la ora 15:00.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cs-tunari-da-un-jucator-la-nationala-insulelor-cayman-elijah-seymour-a-fost-convocat-pentru-meciuri-din-preliminariile-campionatului-mondial-19172630

https://liga2.prosport.ro/liga-3/progresul-pecica-si-a-completat-lotul-inainte-de-plecarea-in-cantonamentul-de-la-hateg-cu-cinci-timisoreni-si-trei-francezi-lotul-pe-care-il-are-la-dispozitie-dan-stupar-19167555

 

Călin MNERIE 05 Mar. 2021, 21:14 Liga 3
Pe aceeași temă