Florin Spînu, reprezentant al cluburilor din Liga 3 în CEx, după propunerea FRF de ”înghețarea” a sezonului și stabilirea promovării prin baraj: ”A fost primită cu brațele deschise. Întotdeauna FRF a luat deciziile cele mai bune pentru noi”

Răzvan STÎNGĂ 09 May. 2020, 10:51 Liga 3
Florin Spînu, reprezentant al cluburilor din Liga 3 în CEx, după propunerea FRF de ”înghețarea” a sezonului și stabilirea promovării prin baraj: ”A fost primită cu brațele deschise. Întotdeauna FRF a luat deciziile cele mai bune pentru noi”

Federația Română de Fotbal a propus joi, în cadrul videoconferinței în care s-a discutat cu reprezentanții echipelor din Liga 3, ca sezonul 2019/2020 să fie ”înghețat”, lucru acceptat de majoritatea cluburilor, după cum a declarat Florin Spînu, președintele ACSO Filiași (locul 13 în Seria 4), cât și reprezentantul formațiilor din cel de-al treilea eșalon în Comitetul Executiv al FRF. Varianta găsită de FRF, una care, inițial, nu fusese propusă la vot în chestionarul trimis cluburilor, a fost primită bine de aproape toți conducătorii, spune Spînu pentru Gazeta de Sud.

Florin Spînu: ”95 la sută au fost pentru următorul secenariu: promovarea primei echipe, să nu se retrogradeze, iar seriile să se mărească de la 16 echipe, la 18”

Singura propunere făcută de Răzvan Burleanu a fost înghețarea sezonului cu decizia de a nu retrograda nimeni, dar de a promova cinci echipe pe baza unui criteriu controversat pentru unele dintre formațiile implicate în lupta pentru accederea în Liga 2. Dacă diferența dintre lider și următoarea clasată e mai mare de trei puncte, atunci respectiva formație promovează direct în Liga 2. Dacă diferența e egală sau de cel mult trei puncte, atunci cele două formații vor susține un baraj tur / retur. În plus, sezonul următor Liga 3 ar urma să aibă 90 de echipe, nu 80 ca în acesta, iar seriile vor rămâne tot în număr de cinci.

”Propunerea venită din partea FRF a fost primită cu brațele deschise de către membrii afiliați. Din numărul total de participanți la videoconferință au fost de acord 95 la sută pentru următorul secenariu: promovarea primei echipe, să nu se retrogradeze, iar seriile să se mărească de la 16 echipe, la 18.

Înghețarea sezonului 2019/2020 înseamnă că nu va retrograda nicio echipă. Din Liga a 3-a în Liga a 2-a vor promova cinci formații. Vor merge echipele de pe locul 1 din fiecare serie. Dacă diferența dintre locul 1 și locul 2 este egală sau mai mică de trei puncte se va susține un baraj în dublă manșă”, a spus Florin Spînu, confirmând, astfel, în totalitate, informațiile publicate în exclusivitate de Liga2.ro.

Trei echipe s-ar fi opus unicii variante propuse de FRF 

După cum a scris și Liga2.ro, câteva dintre echipele aflate pe locurile 1, 2 sau chiar 3 în seriile din care fac parte nu au acceptat ideea barajului de promovare. Florin Spînu spune că Foresta Suceava (locul 2 în Seria 1), Progresul Spartac (locul 1 în Seria 3) și Fotbal Comuna Recea (locul 1 în Seria 5) au dat voturi negative.

”S-au opus echipele Foresta Suceava, care este la șapte puncte în spatele liderului Aerostar Bacău, Spartac București, care era la egalitate de puncte cu CSM Slatina, și Comuna Recea, care este pe primul loc, la trei puncte în fața echipei din Baia Mare. Jocurile de baraj sunt preconizate să se desfășoare la sfârșitul lunii iunie, în aceeași perioadă în care se va susține și barajul de Liga a 2-a pentru Liga 1”, a mai spus Florin Spînu pentru GdS.

14 echipe promovate din Liga 4 în loc de 21, 90 de cluburi în total în noul sezon de Liga 2

Din Liga a 4-a vor urma să urce 14 echipe în loc de 21 cum era stabilit până acum. FRF va anula meciurile de baraj stabilite prin tragere la sorți în luna februarie și vor stabili alte jocuri, de această dată nu în două echipe, ci în mini-turneu de trei. Câștigătoarea va promova în Liga 3.

”Din Liga a 4-a vor promova 14 câștigătoare ale unui baraj în trei. Barajele se vor stabili prin tragere la sorți și se preconizează să se joace la sfârșitul lunii iulie. Vor fi 90 de echipe la startul noului sezon. 72 sunt cele rămase din ediția asta, trei echipe vin din Liga a 2-a, plus 14 formații promovate din Liga a 4-a, după baraj. O echipă va activa printr-o procedură stabilită pe parcurs de FRF. Mi se pare o propunere foarte bună! De fapt, întotdeauna FRF a luat deciziile cele mai bune pentru noi, cei din Liga a 3-a”, a declarat Florin Spînu.

Dacă singura varianta înaintată de FRF, cu promovarea echipelor clasate pe primul loc în cele cinci serii care au un avantaj mai mare de trei puncte față de următoarea clasată, în Liga 2 ar urca următoarele: Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4).

În cazul celorlalte serii se vor juca meciuri de baraj între locurile 1 și 2, după cum urmează:

Seria 2: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu
Seria 3: Progresul Spartac – CSM Slatina
Seria 5: Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare

”I-am rugat pe cei de la federație să valideze și să anunțe cât mai repede aceaste decizii, deoarece la foarte multe echipe le expiră contractele cu jucătorii pe 30 iunie, iar noi trebuie să știm ce vom face. Vreau să salut și să felicit revenirea domnului Mititelu în prim-plan și sunt sigur că în această vară dânsul o să își facă o echipă foarte puternică, care la anul o să ajungă în Liga 1”
Florin Spînu, președinte ACSO Filiași, cât și reprezentantul formațiilor din Liga 3 în Comitetul Executiv al FRF, pentru ProSport

https://liga2.prosport.ro/liga-3/exclusiv-razvan-burleanu-a-prezentat-planul-de-incheiere-a-sezonului-in-liga-3-si-cum-va-arata-noua-editie-aerostar-sobozia-si-fc-u-craiova-sunt-direct-promovare-celelalte-doua-19131832

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-frf-ingheata-campionatul-ligii-3-si-schimba-formatul-barajului-promovarii-din-liga-4-care-e-situatia-promovarii-si-retrogradarii-din-liga-3-si-cum-ar-putea-ajunge-mai-no-19131781

https://liga2.prosport.ro/liga-3/foresta-suceava-se-considera-discriminata-de-frf-dupa-ce-a-propus-inghetarea-sezonului-de-liga-3-si-a-desemnat-aerostar-bacau-ca-promovata-andrei-ciutac-eu-de-ce-sa-nu-joc-19131853

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cs-afumati-rateaza-la-mustata-barajul-de-promovare-daca-planul-de-inghetare-a-sezonului-de-liga-3-va-fi-pus-in-practica-este-unul-discriminatoriu-frf-sa-19131867

https://liga2.prosport.ro/liga-3/progresul-spartac-e-absolut-convinsa-ca-frf-face-jocurile-pentru-csm-slatina-si-minaur-baia-mare-prin-propunerea-barajului-pentru-promovare-in-liga-2-alt-19131892

https://liga2.prosport.ro/liga-3/fericire-maxima-in-seria-a-4-a-a-ligii-3-dupa-ce-frf-a-propus-inghetarea-sezonului-contracandidatele-liderului-u-craiova-1948-sa-nu-sunt-deranjate-ca-nu-sunt-incluse-la-barajul-pen-19131878

https://liga2.prosport.ro/liga-4/ajf-urile-pot-decide-cum-termina-sezonul-daca-pandemia-persista-cristian-petropulos-presedintele-asociatiei-alba-frf-nu-doreste-anularea-competitiilor-dar-putem-hotari-daca-inghetam-clas-19131879

 

Răzvan STÎNGĂ 09 May. 2020, 10:51 Liga 3
Pe aceeași temă