Cuedan, șah-mat din trei mutări în meciul cu Alexa

Mihai Andries 10 Sep. 2014, 16:02 Faza națională
Cuedan, șah-mat din trei mutări** în meciul cu Alexa

Șoimii Pîncota a câștigat meciul de ieri din Cupa României datorită mutărilor de excepție făcute de Dan Cuedan la schimbările neinspirate ale lui Alexa, antrenorul lui Poli. Ca la un meci de șah, prima repriză a fost una de tatonare, fiecare echipă studiind jocul celeilalte, spre finalul ei, calul de rasă al timișorenilor, Szeykely găsind plasa lui Irimia. Aceeași piesă a antrenorului Alexa a mărit avantajul oaspeților și în debutul reprizei a doua. A venit și eliminarea lui Suciu, iar de aici încolo au jucat doar mințile antrenorilor.

Convins că nu va mai putea pierde jocul, Alexa își scoate de pe tabla de șah două piese importante, turnul din apărare, Cânu, și unul din ofițeri, pe Carvalho pentru a-i menaja pentru campionat. Drept răspuns vin mutările de excepție ale lui Cuedan. Antrenorul arădean sacrifică pionii Vițu și Staicu înlocuindu-i cu „nebunii” Băd și Monac. Cei doi fac presiuni mari de genul „nimic nu mai e de pierdut”, iar oaspeții nu mai au turn si ofițer. Cuedan, ca și șahiștii care pot juca cu ochii închiși, transmite mutările din tribuna în care a fost trimis de către arbitru, mutări din care caii de rasă Alin Mihai și Remus Lung răstoarnă rezultatul.

Regele tablei de șah a pâncotanilor, portarul Irimia nu mai poate fi învins, acesta scoțând pur și simplu mingi din vinclu său și de la rădăcina barelor, iar arbitrul Dreve e nevoit după patru minute de prelungiri să fluiere finalul unei partide de șah câștigată de cel care a gândit mai bine. Au fost nu numai cai de rasă, ci și de povară. Nu se poate trece peste prestația lor: Siminic și Polgar.

Sursa: Sport Arad

Mihai Andries 10 Sep. 2014, 16:02 Faza națională
Pe aceeași temă