Sfârșitul de campionat a adus și o veste tristă pentru cunoscătorii fotbalului hunedorean.
Diagnosticat la începutul lunii octombrie cu o tumoare pe creier, inoperabilă, cel mai galonat arbitru hunedorean, Vasile Tătar, s-a stins din viață, sâmbătă seara, în apartamentul său din Hunedoara, acolo unde și-a petrecut ultimele zile din viață, chinuit de o boală incurabilă.
Â
Vasile Tătar s-a născut la Deva, pe 29 iulie 1938. Viața lui a fost sinonimă cu fotbalul. Fost jucător al Corvinului Hunedoara între anii 1950-1969, după ce și-a agățat ghetele în cui, Vasile Tătar s-a dedicat arbitrajului. În anul 1974 a fost admis în lotul divizionar A, iar apoi a fost purtător al ecusonului FIFA până în anul 1982, perioadă în care a arbitrat sute de meciuri, la linie și la centru, în competițiile interne și internaționale, atât la nivelul echipelor de club, cât și interțări.
Â
Hunedoreanul Vasile Tătar a devenit celebru după ce pe 21 iunie 1980, alături de Nicolae Rainea, la centru, și celălalt arbitru asistent Otto Anderco, a făcut parte din singura brigadă română de arbitri care a oficiat o finală de Campionat European – Italia 1980: Republica Federală Germană – Belgia, scor 2-1, partidă disputată pe "Stadio Olimpico" din Roma, în fața a 100.000 de spectatori.
Â
În două mandate – 1987-1989 și 1996-1998 – Vasile Tătar a îndeplinit funcția de președinte executiv al Corvinului Hunedoara. În ultimii anii, el a fost observator din partea Federației Române de Fotbal la meciurile din Ligile a II-a și a III-a.
Â
Trupul neînsuflețit al fostului arbitru internațional este depus la capela Cimitirului "Valea Seacă" din Hunedoara, iar înmormântarea va avea loc marti, la ora 12.
Â
Â
Felicitat de Juan Havelange și Artemio Franchi
Â
Într-un interviu acordat cotidianului HUNEDOREANUL în anul 2004, Vasile Tătar a povestit unul dintre momentele în care s-a simțit onorat în prodigioasa sa carieră de arbitru.
Â
"Cu puțin timp înainte de startul finalei de la EURO 1980 – RF Germania și Belgia, am fost vizitați în cabina arbitrilor de Juan Havalange, președintele FIFA, și Artemio Franchi, președintele Federației Italiene de Fotbal și al UEFA. Ne-au felicitat și ne-au urat succes".
"Vasile a înfruntat boala cu stoicism. Deși avea dureri groaznice la cap, nu s-a văitat niciodată. A fost demn în fața bolii, așa cum a fost toată viața în slujba fotbalului"
Draga Tătar, soția lui Vasile Tătar
"I-am admirat și respectat pe arbitri încă de pe vremea când eram jucător activ. În toată cariera mea de fotbalist nu am fost niciodată eliminat de pe teren"
Vasile Tătar, iunie 2004
"Viața unui arbitru de fotbal este extrem de stresantă. Fenomenul este foarte mediatizat cu tentă de scandal, iar arbitrii sunt priviți cu suspiciune cu mult înainte de începerea partidei"
Vasile Tătar, iunie 2004
Â
Â
Articol scris de Sami Tamaș