FK Miercurea Ciuc a reacționat după ce Steaua și-a aflat sancțiunea în urma meciului cu harghitenii: ”Umilirea maghiarilor din Ghencea a costat cinci mii de lei”

Marius ANGHEL 11 Oct. 2024, 14:18 Liga 2
FK Miercurea Ciuc a reacționat după ce Steaua și-a aflat sancțiunea în urma meciului cu harghitenii: ”Umilirea maghiarilor din Ghencea a costat cinci mii de lei”

Cea mai recentă confruntare în Liga 2 dintre Steaua și FK Miercurea Ciuc nu a rămas nici de această dată fără ecou, așa cum clubul harghitean probabil își și dorea, pentru a atrage, pentru scurt timp, din nou atenția asupra sa și a regiunii pe care o promovează.

La înaintare a ieșit și președintele Zoltan Szondi, ca de fiecare dată după meciurile cu Steaua, altfel e aproape inexistent în urma altor jocuri din campionat. De această dată, însă, Szondi nu s-a mai legat de evenimentele trăite în Ghencea, ci și-a spus punctul de vedere (pe care îl puteți citi aici, doar în maghiară!) despre o prostie scrisă de mai multe site-uri, o știre falsă care viza CNA și clubul harghitean, despre care ne abținem să comentăm!

Steaua, amendată cu 5.000 lei după jocul cu FK Miercurea Ciuc

A patra confruntare directă dintre Steaua și FK Miercurea Ciuc, în istoria celor două cluburi, toate disputate în Liga 2 și toate desfășurate pe stadionul Steaua, s-a consumat în data de 30 septembrie, în cadrul etapei a 8-a a sezonului regular 2024-2025. Meciul s-a terminat 0-0, cele două echipe au continuat să rămână singurele invincibile, cum sunt și acum, după desfășurarea etapei 9, nu s-au înregistrat incidente, însă au fost câteva scandări din partea galeriei Stelei care au deranjat. Dar și un mesaj afișat de ultrași, care a făcut-o pe FK Miercurea Ciuc să aștepte cu nerăbdare decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

Comisia s-a pronunțat în cele din urmă în cadrul ședinței din 9 octombrie, iar sancțiunea pentru Steaua este în valoare de 5.000 lei.

”În baza art. 82/1 raportat la art. 83/2/b coroborat cu art. 83/2/c cu referire la art. 54/2 din RD, clubul Steaua București se sancționează cu penalitate sportivă de 5000 lei”, sună decizia CDE, prima împotriva Stelei în acest sezon.

Nu vă mai redăm articolele în baza cărora Steaua a fost sancționată, deoarece explicația o veți vedea mai jos, în comunicatul clubului din Miercurea Ciuc.

Ciucanii au comentat sancțiunea primită de Steaua

Așa cum spuneam, FK Miercurea Ciuc a așteptat cu sufletul la gură decizia Comisiei de Disciplină și Etică împotriva Stelei, drept dovadă că a și scris pe site-ul său, evident că doar în limba maghiară!, o știre despre această hotărâre și ce a dus la ea.

Delegatul jocului, suceveanul Ciprian Anton, probabil în vacanță pe la București în acea perioadă, altfel e ciudată această decizie a FRF de a aduce tocmai din acea parte a țării un ”observator”, a notat în raportul său derapajele avute de galeria Stelei. Maghiarii și etnicii maghiari nu au scăpat nici de această dată de injurii, iar, la un moment dat, în peluză a apărut un mesaj despre așa-zisul Ținut Secuiesc.

”Ținutul Secuiesc pentru noi este o glumă / Poate vă pricepeți mai bine la ținutul de p..ă”, a fost mesajul galeriei Stelei pentru ciucani și cei din Secuime.

FK Miercurea Ciuc voia ca Steaua să fie ”arsă” mai rău la buzunar: ”Amenda este, evident, cea mai blândă pedeapsă”

Iar decizia a fost comentată de FK Miercurea Ciuc prin următorul comunicat, pe care vi-l redăm cât am putut de bine tradus în limba română:

”Umilirea maghiarilor din Ghencea a costat cinci mii de lei

În ședința de marți, comisia de disciplină a Asociației Române de Fotbal a discutat despre acțiunile spectatorilor în timpul meciului dintre Steaua București și FK Csíkszereda din 30 septembrie.

Un meci dintre Steaua București și FK Csíkszereda s-a încheiat la egalitate fără goluri în cadrul etapei a 8-a a sezonului regulat al Ligii 2. Așa cum am relatat în reflectarea noastră de la fața locului, de atunci – în scris și la radio – nucleul dur al fanilor stelişti, format din câteva sute de oameni, nu a considerat necesar să includă binecunoscutele rime soven, dar, pe lângă unguri, aceștia au insultat și Asociația Profesională din România cu cuvinte nesolicitate. Mai mult: pentru eveniment au pregătit și un banner uriaș care a fost atârnat câteva minute, al cărui text preferăm să nu-l traducem, este suficient să spunem că nu numai că au pus la îndoială existența Ținutului Secuiesc, ci au și făcut un joc de cuvinte obscen în legătură cu acesta.

Cazul a fost discutat în ședința Asociației Profesioniste din 9 octombrie, iar decizia a fost publicată pe 10 octombrie. Rezultă că potrivit alin. 81/1, 83/2/b și 83/2/c din regulamentul disciplinar al asociației, cu referire la alin. 54/2, așa-zisa 5.000 lei se dă ca sancțiune sportivă.

Aceste articole din regulament precizează că asociația sportivă organizatoare este responsabilă pentru comportamentul neregulat al publicului, iar încălcările pot fi sancționate cu amenzi sau alte interdicții: acestea includ suspendarea dreptului de a juca cu ușile închise sau dreptul de a alege o cale domestică, iar amenda este, evident, cea mai blândă pedeapsă. Pentru identificarea încălcării a fost folosit paragraful 83/2/c, care interzice afișarea de semne „rasiste, xenofobe și jignitoare”, intonarea de „cuvinte/expresii jignitoare și obscene”, iar paragraful 54 explică în detaliu ce se înțelege prin „sub termenii rasism, xenofobie, discriminare și daune creditului”.

Regulamentul spune: ca recidivanți, organizatorii meciului se pot aștepta la sancțiuni mai grave.”

După cum se poate observa, FK Miercurea Ciuc este nemulțumită de decizie. Și-ar fi dorit o sancțiune mai drastică împotriva Stelei, chiar interdicția de a mai organiza meciuri cu spectatori, iar în final spune un lucru eronat, probabil scris intenționat în acest fel, fiindcă e greu de crezut că nu cunosc regulamentul. Steaua nu a recidivat în acest moment, ci se află la prima sancțiune în acest sezon, motiv pentru care a și primit sancțiunea cea mai mică, de 5.000 lei. Ce a fost în sezonul trecut, este o altă poveste, care nu mai are legătură cu sezonul actual, ca să punem să vorbim despre recidivă în acest moment.

  • După nouă etape trecute din acest sezon de Liga 2, FK Miercurea Ciuc ocupă locul 1, cu 25 de puncte, iar Steaua se află pe poziția a 4-a, cu 17 puncte. Cele două cluburi sunt singurele rămase neînvinse încă de la finalul etapei 6.

Foto: FK Miercurea Ciuc

Marius ANGHEL 11 Oct. 2024, 14:18 Liga 2
Pe aceeași temă