CSC Dumbrăvița a pierdut, sâmbătă, în contul etapei a 8-a a Ligii 2, cu scorul de 2-4 meciul de pe teren propriu cu CSM Slatina, unul în care a arătat extrem de rău din punct de vedere defensiv.
După joc, antrenorul Cosmin Stan a avut din nou niște ”crize”, s-a certat cu doi spectatori din cei maximum 200 care mai vin la meciurile bănățenilor, iar după joc a explicat că se exteriorizează atât de urât pentru că nu-și dorește să somatizeze și să calce pe urmele lui Eugen Neagoe, când a făcut infarct pe banca echipei Dinamo.
Ritmul meciului desfășurat pe stadionul ”Ștefan Dobay”, jucat pe o căldură nefirească pentru finalul de septembrie, nu a fost deloc grozav. Slatina a avut o primă ocazie prin Mihaiu. Modan a avut o replică în minutul 9, însă jocul nu a continuat la fel de alert până la pauză. Nici măcar fazele nu au dus la mare pericol, cu toate că la slătineni joacă timișoreanul Toma, bun executant al fazelor fixe.
”Filmul” meciului s-a schimbat total în minutul 50, după ce Modan a mai irosit o ocazie în contul gazdelor. În minutul 50, Zurbagiu a pasat înapoi, Mikloș a degajat aiurea, iar Kayondo a ”băgat” o alunecare de toată frumusețea și a deschis scorul. De la acel moment, portarul dumbrăvițenilor a devenit foarte confuz și a stat tot mai ieșit dintre buturi, de multe ori, inclusiv în afara careului.
El era tot ”după țigări” și în minutul 67, când Kayondo a recuperat o minge și a tras de la semi-distanță, iar goalkeeperul, deși repliat, nu a putut interveni. De la distanță și mai mare, din prima, a tras și Trașcu în minutul 70, iar Mikloș a stat și s-a uitat la minge, într-o zi pe care cu siguranță nu-și dorește să și-o mai amintească.
Deși tabela arăta 0-3, dumbrăvițenii au părut că pot reveni în meci după minutul 80. În minutul 81, Anișorac a trimis în careu, iar Modan a înscris cu capul din colțul careului mic.
Peste patru minute, Apro a centrat din stânga la Salhi, aflat în careul mic, care a tras în forță la colțul lung și l-a învins pe Toroc. S-au acordat șapte minute de prelungiri, iar după cele 90 de minute, Cătălin Țîră a marcat un gol frumos, dar nu neapărat și complicat, în condițiile în care linia de fundași a gazdelor părea și ea ”plecată” deja cu gândul în altă parte.
S-a terminat, astfel, 4-2 pentru CSM Slatina, care a marcat pentru al doilea joc la rând patru goluri.
Cosmin Stan a calificat desfășurarea meciului drept un coșmar.
”Parcă acum ne trezim dintr-un vis urât. Coșmar tot ce s-a întâmplat astăzi pe teren! Vorbesc de a doua repriză. Am simțit în permanență că-i putem bate, că suntem peste ei la duelurile fizice. Eram mai proaspeți decât ei. Asta a fost impresia mea pentru prima repriză și eram convins că o să câștigăm. Dar niște greșeli groaznice ne-au dus în situația în care la un moment dat am fost groggy! Mare păcat pentru meciul acesta. Cred că e un meci care nu știu dacă se mai poate repeta. Să faci așa greșeli incredibile… Am avut un elan, 5 minute. Oricum am fost compleșiți după greșelile alea mari din începutul reprizei a doua, în care am și luat goluri. Am fost copleșiți. Aia a fost doar așa, o tresărire de orgoliu. Dar după aceea am primit iar un gol foarte ușor, golul patru. Deși aveam superioritate și oaspeții au liniștit cu totul jocul”, a spus Stan despre meci.
CSC Dumbrăvița, în eșecul cu CSM Slatina: Mikloș – Rz. Morariu (Vasluian 81’), Zurbagiu (cpt.), Apro – Bg. Sima, Andr. Olaru (Sofran 64′), Salhi, Burdeț (Paulevici 64′), Cibi (Anișorac 81’) – Modan, Ekmekci (Pădurariu 74’). Rezerve neutilizate: Adl. Iliescu – Adam, Ghinescu, Scutaru.
Întrebat de evoluția proastă a lui Mikloș, Stan, altadată dur cu mult mai tinerii Pașcalău, Bickling sau Mercioiu, a fost ”blajin” cu portarul de 25 de ani. Stan însă a ținut să explice că și fundașii au prins o zi catastrofală, și planul tactic a fost complet neglijat.
”Da, și el a fost copleșit, clar. E un portar de moral, care a făcut meciuri bune până în momentul de față. Nu putem să dăm în el, că Mikloș a greșit. Până acum a apărat bine în șase meciuri. nu au avut o serie în care să joace foarte bine. Au jucat bine un meci, două. Nu au avut constanță. El e un portar cu constanță. Chiar dacă a greșit, nu putem să dăm în el. E o situație aparte față de Bickling, Pașcalău. S-a văzut după aia și unde au ajuns în carierele lor. Chiar dacă cei care au plecat au avut poate un suiș după Dumbrăvița, toți s-au dus în jos. Ceea ce e mai urât e că pe Kayondo l-am antrenat. Am avut discuție începând de joc, inclusiv cu Mikloș, cu fundașii centrali că e un atacant care insistă foarte mult și insistă la mingi pierdute. Chiar lucrul acesta i-am avertizat, să fie atenți la Kayondo, chiar dacă ei intră în controlul mingii, chiar dacă e la distanță mare, o să vină cu presiune și insistă până la capăt. Primele două goluri așa le-am primit. Unu la Mikloș și unul la Apro”, a punctat Stan.
El precizat că nu s-a gândit să-l schimbe pe portar, deși se vedea după primul gol că a devenit total debusolat. ”Nu. Numai în cazul că nu mai putea. Eram conduși, de ce să fac schimbare de portar? Un meci de coșmar care probabil nu se va mai repeta. E foarte greu să faci așa greșeli mari”, a mai punctat principalul Dumbrăviței.
În condițiile unei vremi superbe de vară indiană, pe stadionul din Dumbrăvița au rămas multe locuri goale. Vreo doi spectatori i-au reproșat lui Stan rezultatul și, probabil, maniera de joc, iar principalul, la care se vede că nu a antrenat niciodată la nivel mare, unde se întâmplă să te înjure și un stadion întreg, a răbufnit, din păcate, golănește.
Stan (foto principal, cu tricou vișiniu) a mers la gard și le reproșa celor ce strigau la el că trebuie să fie mulțumiți că Dumbrăvița e în al treilea sezon consecutiv de Liga 2, pe un ton foarte agresiv. ”La sfârșitul meciului sunt supărări: spectatorii, noi, antrenorii, jucătorii. Erau supărați pe arbitri. Toată lumea e supărată când pierzi. Sunt lucruri normale la fotbal, nu suntem la biserică, suntem la fotbal”, a spus Stan, în prima fază.
Întrebat de ce însă are atât de mulți nervi, în condițiile în care nimeni de la club nu s-a gândit vreodată să-l dea afară, Stan a precizat că refulează, deoarece se teme să nu facă infarct, spre exemplu, cum a pățit Eugen Neagoe. ”Nu vreau să mor, să țin în mine! Că dacă țin în mine, s-ar putea să fac vreun infarct. Mai bine refulez. Mai bine să strig și să mă descarc, decât să țin în mine și să mă duc acasă să mă îmbolnăvesc. Cum sunt alți antrenori. Și după aia să am probleme și să intre doctorul de pe margine, să nu mai am voie să antrenez… Mai bine așa, să refulez. E normal că-ți pierzi controlul. De foarte multe ori, se întâmplă și la antrenori foarte mari”, a mai spus Stan, care e de părere că mai bine refulează la stadion, dar îi condamnă pe suporterii care fac la fel ca el. Probabil că Stan este de acord și cu spectatorii care înjură și se manifestă deplorabile pe stadion, preferându-i în schimbul celor care se comportă civilizat!
Iar despre sursa nervilor, el a precizat că vine din faptul că nu suportă să piardă. ”Pentru că trăiesc fotbalul 100 la sută la intensitate foarte mare, pentru că, iubesc fotbalul. Și îmi doresc tot timpul să câștig. Simplu. De aia. Le ziceam jucătorilor că eu așa sunt construit. Și la antrenamente, și la meciurile amicale. Și când facem miuțe. Le spuneam că atunci când joc cărți acasă cu fetele mele, fac tot posibilul să câștig. Nu le las să câștige. Nu cred că nu există antrenor pe lumea aceasta care să nu aibă presiune. Un antrenor care nu are presiune nu e antrenor, care nu-și dorește mai mult. Indiferent de loc, presiune pe antrenor este în permanență”, a mai precizat Stan.
Întrebat câți din echipă sunt ca el, a detaliat: ”Cam jumătate din ei. Echipa e construită și eu vreau jucători așa ca și mine. Am foarte mare grijă de cei care sunt ca și mine. Aș vrea să fie mai mulți, pentru că cred că așa ar trebui să fii ca să ai succes în viață”, a conchis el.
CSC Dumbrăvița e pe locul 12, momentan, cu 10 puncte, cum au și FC Bihor și Concordia Chiajna, aflate deasupra și sub ea, din cauza sau datorită golaverajului.
Runda viitoare, a 9-a, echipa timișeană joacă sâmbătă, în deplasare la Concordia Chiajna, tocmai învinsă cu 1-3 în deplasare la ACSM Reșița.
Foto principal: Anda Deliu
Foto text și video: CSC Dumbrăvița