SPECIAL | Max Nicu a rămas cu amintiri frumoase de la ”U” Cluj: ”Fanii clubului au fost fantastici. A avut dreptate Vlad Munteanu că nu o să-mi pară rău.” Problemele cu Mihai Teja, perioada naționala României și cu ce se ocupă în prezent

Carmen MANDIȘ 07 Jun. 2020, 12:00 Liga 2

S-a retras din fotbal la 35 de ani, în 2018, după o carieră petrecută mai mult prin Germania, dar și cu o jumătate de an petrecută în fotbalul din România, la Universitatea Cluj. Maximilian Nicu (37 de ani) și-a obținut cetățenia română în 2009 și a bifat trei selecții pentru echipa națională, fiind primul fotbalist naturalizat de ”tricolori”.

Fostul mijlocaș a povestit pentru ProSport cum se vede Bundesliga la televizor, deși el este la fața locului. „Neamțul” a rămas atașat și de fotbalul românesc, iar de fanii Universității Cluj își aduce aminte cu drag. Nu la fel stau lucrurile și în privința lui Mihai Teja, antrenorul său de atunci.

Cu ce te ocupi acum? Ești manager la echipa din orașul tău natal?
Da, în momentul de față sunt antrenor la Prien am Chiemsee. Este ok, echipa joacă în liga a opta, îmi face plăcere să-i antrenez pe jucători. Mă antrenez și eu cu ei și mai și joc când îmi mai vine cheful. În afară de asta, sunt comentator TV la DAZN pentru meciurile din Spania și Italia.

Cum ți s-a părut reluarea campionatului în Germania, înaintea celorlalte campionate importante? Cum sunt meciurile fără spectatori?
Reluarea campionatului german a fost mult comentată și părerile au fost împărțite. A fost o mare tensiune, căci este vorba de foarte mulți bani și pentru multe cluburi era o problemă de existență. Conceptul este foarte complex, mai ales din punct de vedere sanitar. Sincer vorbind, sunt multe reguli care sunt greu de respectat. Fără spectatori îți dau un sentiment ciudat meciurile când le urmărești.

După cea mai recentă victorie a lui Bayern în fața Borussiei Dortmund, mai ai vreun dubiu că nu ia tot Bayern campionatul?
A fost un meci strâns între Borussia și Bayern, dar Bayern a meritat victoria. Cred că Bayern Munchen nu mai lasă locul întâi, pentru că celelalte echipe nu au un joc constant.

Claudiu Keșeru și Maximilian Nicu, într-un meci Steaua – ”U” Cluj

Max Nicu: „Lui Lucien Favre îi datorez totul”

Se vorbește că Lucien Favre are zilele numărate la Borussia. Tu ai lucrat cu el la Hertha. Ce părere ai despre el și situația lui?
Am avut cele mai frumoase momente sub conducerea lui Lucien Favre. Lui îi datorez foarte mult. A fost pentru mine și pentru cei pe care i-a antrenat un antrenor și un pedagog excelent. Ei se dezechilibrează repede când nu au succes. Cred că nu este corect ce se întâmplă cu el în Dortmund. Clubul așteaptă rezultate optime cu o echipă care nu are potențialul respectiv.

Mai ții legătura cu cei de la Hertha? Ce a însemnat echipa aceasta pentru tine?
Am ținut legătura cu câțiva jucători și ne mai întâlnim întâmplător pe stadioane. Echipa de atunci a fost deosebită. Favre știa să-i trateze pe fiecare în parte în așa fel încât să scoată maximum din ei. De aceea succesul nu a fost întâmplător.

Max Nicu: „Nu am mai vrut să joc cu Mihai Teja antrenor”

Regreți că ai ales să vii să joci în România? Cu ce amintiri ai rămas de la ”U” Cluj? Și de ce nu te-ai înțeles cu Mihai Teja?
Nu regret nimic. Deși a fost o perioadă scurtă, în afară de câteva probleme cu antrenorul Mihai Teja, a fost foarte frumos. Președintele de atunci, Vlad Munteanu, a avut dreptate că nu o să-mi pară rău. Îmi aduc aminte cu plăcere de acea perioadă, de fanii clubului, care au fost fantastici. În două jocuri am marcat două goluri importante, care ne-au ajutat să rămânem în Liga 1 (n.r. – a încris în meciuriurile câștigate cu ACS Poli – 2-1 și FC Vaslui – 1-0). Aș mai fi rămas, dar Mihai Teja nu m-a mai vrut și, sincer, nici eu nu mai voiam să joc avându-l pe el antrenor. El nu m-a apreciat la adevărata valoare. Îmi spunea ca sunt important pentru echipă, dar acțiunile erau contrare. Cu toate acestea, îi urez succes și toate cele bune în carieră.

  • 8 meciuri a jucat Maximilian Nicu în România, pentru Universitatea Cluj, în sezonului 2013/2014, în șapte dintre ele fiind titular și în trei fiind înlocuit. A marcat și două goluri. La ”U” a ajuns de la 1860 Munchen.

Ce planuri de viitor ai? Te putem vedea antrenor în România cândva?
Nu știu sigur dacă jobul de antrenor este potrivit pentru mine. Pentru moment îmi face plăcere și nu știu dacă vreau să mai trec prin experiența timp de 17 ani, în care am călătorit mult prin Germania și alte țări. Nu este ușor, iar ca antrenor trebuie sa fii flexibil. Momentan lucrez cu fratele meu Christopher la o școală de fotbal și de îndrumare a tinerilor fotbaliști. Cred că acest domeniu mi se potrivește mai bine. Vreau să implic și România în acest proiect. Dar ca antrenor nu cred că voi lucra în viitor.

  • 2008 este anul în care Maximilian Nicu a debutat în Bundesliga, pentru Hertha Berlin. În cariera lui de fotbalist a evoluat pentru SpVgg Unterhaching, Rot-Weiß Erfurt, Wehen Wiesbaden, Wacker Burghausen, Hertha Berlin, Freiburg, Munchen 1860, SV 07 Elversberg și SpVgg Unterhaching, toate din Germania, din diferite ligi. Vârful carierei l-a avut în Hertha Berlin și Freiburg, în Bundesliga, unde a strâns 70 de meciuri și 3 goluri.

Maximilian Nicu la naționala României. „Nu m-am simțit bine. Pițurcă nu m-a vrut, iar lui Răzvan Lucescu îi cer scuze”

În primăvara lui 2009 se făcea mare vâlvă în jurul celui care avea să devină primul fotbalist naturalizat la echipa României. Născut în nordul Bavariei, dar cu părinți români, Maximilian Nicu a venit cu pieptul înainte la apelul lui Victor Pițurcă pentru preliminariile Campionatului Mondial 2010.

S-a trezit însă cu pașaportul în mână și cu un nod în gât. Selecționerul de atunci, Victor Pițurcă, nu a fost convins prea repede să-l și rețină în lot pe jucătorul de la Hertha Berlin pentru partida cu Serbia, iar fostul apărător a rememorat pentru ProSport diferențele pe axa Germania – România.

Te-ai zbătut să-ți iei cetățenia română și la meciul cu Serbia nu ai fost trecut nici pe bancă. Te-ai supărat pe Victor Pițurcă atunci? Te așteptai la mai mult?
A trecut mult de atunci. Normal că am fost dezamăgit. Mai ales după toată zarva cu cetățenia, nu am fost la primul meci nici măcar pe banca de rezerve. Nimeni nu a vorbit cu mine nimic. Am mers în vestiar și am văzut ca nu am tricoul pus și atunci am înțeles că nu sunt în lot. Nu am fost supărat pe Pițurcă, dar am înțeles că el nu m-a vrut. Ăsta a fost și un motiv pentru care nu m-am simțit bine la națională.

„Ce vrei tu aici?”, a fost întrebarea cu care l-a întâmpinat Adrian Mutu la lot

A urmat Răzvan Lucescu, căruia ai mărturisit la un moment dat că ai refuzat să îi mai răspunzi la telefon. Dacă ar fi să îi transmiți acum un mesaj, care ar fi acesta? Și cum ți se pare el ca antrenor?
Am urmărit ce a realizat Răzvan Lucescu ca antrenor. După ce l-au schimbat pe Piturcă, a venit în cantonament în Austria, a vorbit cu mine și m-a convins că are nevoie de mine. L-am plăcut de la început, un antrenor cu personalitate. Povestea cu telefonul nu a fost așa. El m-a sunat de Crăciun, dar eu nu am putut răspunde atunci. Problema a fost, cu toate insistențele lui, că eu nu m-am simțit bine în echipă. Astăzi pot spune că îmi pare rău și îmi cer scuze că nu am mai vorbit cu el. Poate că aș mai fi jucat în echipa națională.

Ai fost coleg la lot cu Adrian Mutu și Mirel Rădoi. Cum erau atunci cei doi și ce părere ai de numirile lor ca selecționeri?
Băieții de la națională au fost ok. Rădoi mi-a plăcut și poziția de lider i se potrivește. Îi țin pumnii și îi doresc succes. Mutu a fost un jucător deosebit. Îmi aduc aminte de ce mi-a spus când m-a văzut: „Ce vrei tu aici?”. Am crezut că glumește. Nu, mi-a zis că în Germania e mult mai frumos. Părerea mea este că el ar fi realizat mult mai multe, dar a luat unele decizii nepotrivite. Antrenor la U21 este o șansă pentru el, iar numele lui este o garanție pentru națională.

Maximilian Nicu, Răzvan Cociș, Mirel Rădoi și Bănel Nicoliță se antrenează în echipamentul naționalei României

Pe cine vezi a fi cel mai talentat jucător român la momentul actual? Ar face față în Bundesliga românii acum?
Eu cred că în România sunt multe talente. Momentan este monitorizat Ianis Hagi și Ionuț Radu are calitatea unui lider. Nu văd în Germania jucători români. Nu este vorba de talent, ci de mentalitate. Aici trebuie să fii punctual, să muncești mult și să te subordonezi. De aceea mie îmi ziceau „Neamțul”, pentru mentalitatea românească eu eram prea corect.

  • 3 meciuri are Maximilian Nicu la echipa națională a României, la care a debutat în 2009, împotriva Austriei (scor 1-2 la Klagenfurt am Wörthersee), în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010. A mai jucat cu Fanța (1-1 la Paris) și în amicalul cu Ungaria (1-0 la Budapesta)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/special-destainurile-lui-nuno-viveiros-portughezul-cu-opt-sezoane-in-fotbalul-romanesc-primul-soc-teapa-de-170-000-de-euro-si-episodul-u-cluj-dupa-ce-19133476

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorin-goga-si-a-anuntat-planurile-de-viitor-o-sa-discut-cu-conducerea-in-aceasta-saptamana-si-o-sa-vad-ce-mi-se-propune-atacantul-vrea-sa-continue-la-u-cluj-19133781

https://liga2.prosport.ro/seria-1/7-ani-si-6-luni-de-inchisoare-pentru-un-fan-al-lui-u-cluj-tribunalul-l-a-incadrat-la-tentativa-de-omor-pentru-episodul-socant-de-pe-cluj-arena-de-la-barajul-cu-fc-hermannstadt-19134842

Carmen MANDIȘ 07 Jun. 2020, 12:00 Liga 2
Pe aceeași temă