Ultima etapă a Ligii a IV-a Caraș-Severin la fotbal a adus sâmbătă, 6 iunie, la Bocșa, față în față echipele Metalul Bocșa și liderul la zi, Voința Lupac. Se anunța un meci foarte important și plin de încărcătură pentru echipa vizitatoare, cei de la Lupac având nevoie neapărata de toate cele trei puncte puse în joc pentru a fi siguri că la sfârșitul meciului ei vor fi campionii ediției 2014-2015. Contracandidata la titlu, CSM Școlar Reșița întâlnea acasă pe Bistra Glimboca, un meci aparent ușor, singura lor speranță fiind ca ei să câștige acest meci, iar Lupac să nu se impună la Bocșa, lucru ce îi făcea campioni in extremis pe „școlarii” reșițeni. Ambele meciuri au fost programate de la aceeași oră, mai exact 11, pentru a elimina pe cât posibil suspiciunile, dar așa cum este normal de altfel atunci când lupta pentru titlu se duce până în ultimul minut de joc.
Se anunța un meci extrem de interesant, și prin prisma faptului că cei de la Bocșa au „declarat” că vor lupta pe teren cinstit, nu se vor da la o parte, circulând zvonul că ar avea și o „motivație” suplimentară, în cazul în care ar obține măcar un rezultat de egalitate. La Reșița, meciul dintre CSM Școlar și Bistra Glimboca nu a mai avut loc, cei de la Glimboca neprezentându-se în Valea Domanului, o decizie care nu le face cinste, mai ales în condițiile în care meciul acesta era la fel de important ca și cel de la Bocșa. La meci au ținut să asiste circa 100 de spectatori, printre aceștia regăsindu-se și președintele AJF Caraș-Severin, Viorel Lolea, foștii fotbaliști ai CSM Reșița, Vali Ciucur și Florea Tudor, care au îmbrăcat și tricoul Metalului Bocșa. În minutul 40 al primei reprize, și-a făcut apariția în tribună și Adrian Ciocan, conducătorul celor de la CSM Școlar Reșița, acesta, profitând de faptul că meciul cu Glimboca nu s-a mai disputat, a ținut să asiste la întâlnirea de la Bocșa, pentru a vedea cum se desfășoară ostilitățile. Totodată, prin prezența sa a alimentat și zvonuri cum că ar fi venit să le „insufle” o motivație suplimentară bocșenilor.
Așadar, meciul a început cu o presiune suplimentară pentru cei de la Voința Lupac, aceștia aflând că meciul de la Reșița nu s-a mai disputat, practic erau condamnați să câștige pentru a deveni campioni. Presiunea și-a spus cuvântul încă de la începutul meciului, când în minutul 2 Bocșa beneficiază de o lovitură liberă de pe partea stângă, undeva la 16 metri, execută Arimia până la Tismănariu, care singur din doi metri șutează la poartă, dar Petruț are o intervenție cât pentru un titlu și reușește să respingă mingea de pe linia porții, păstrând scorul imaculat. După această fază, cei de la Lupac pun stăpânire pe mijlocul terenului, având o posesie prelungită, dar fără să pună în pericol poarta gazdelor. Aceasta până în minutul 15, când Lazarovici trimite o minge peste apărarea celor de la Bocșa, până la Străin, acesta are prim-planul și trimite un lob peste Kapornyai, portarul gazdelor fiind surprins ieșit, dar mingea loveste stâlpul din dreapta al porții apărate de acesta, după care este îndepărtată de un fundaș. În minutul 20, Lazarovici trimite o nouă angajare pentru Străin, dar acesta ezită să tragă din prima, este ajuns din spate de un fundaș al gazdelor, moment în care simulează în încercarea de a obține o lovitură de pedeapsă, Stamatoiu este pe fază și acordă lovitură liberă indirectă și îi arată și cartonasul galben. Peste trei minute avem parte de o nouă fază fierbinte la poarta gazdelor, Lupacul obține un corner care este executat foarte bine de același Liviu Străin, Kapornyai iese greșit pe sub minge, aceasta ajunge la Boșco Vișatovici care din doar 5 metri nu reușește să controleze mingea și să o introducă în poarta goală.
Din acest moment, cei de la Bocșa au preluat conducerea ostilităților, fiind cei cu inițiativa mai mare, controlând practic jocul și atacând mai periculos în căutarea golului care să îi aducă în avantaj. În minutul 34, Adrian Caimac dejoacă pasul greșit la ofsaid al celor de la Lupac, scapă singur pe partea dreaptă și după ce îl driblează și pe Tîrbăț reușește să șuteze, dar mingea trece de puțin pe lângă poartă. Bocșa pune presiune tot mai mare și pe fondul unui joc foarte modest al celor de la Lupac și în minutul 42 gazdele au o nouă ocazie foarte mare de a marca, Dam scapă singur pe partea dreaptă, pătrunde în careu până la 10 metri de poarta lui Petruț, de unde șutează puternic în fața porții, dar in extremis de la un metru de linia porții apare Dömöndi și reușește să degajeze mingea, îndepărtând pericolul. Aceasta avea să fie și ultima fază mai notabilă a primei reprize, o repriză foarte slabă făcută de cei de la Lupac, care nu se regăseau, fiind cumva surprinși și de jocul foarte bun al celor de la Bocșa, aceștia oferindu-le o replică foarte dârză.
Kapornyai parează lovitura de pedeapsă bătută de Lazarovici
Repriza a doua avea să fie una total diferită față de prima și prin prisma evenimentelor ce aveau să se petreaca, dar și a schimbării de atitudine a jucătorilor de la Lupac aceștia fiind conduși din teren de antrenorul-jucător Boșco Vișatovici. Așadar, repriza secundă începe clar cu dominarea oaspeților, aceștia mărind ritmul și crescând presiunea pe jucătorii gazdă, în căutarea victoriei atât de necesare pentru a câștiga campionatul și totodata a avea dreptul să participe la dubla manșă a barajului pentru accederea în Liga a III-a de fotbal. În minutul 55, Lazarovici trimite o nouă pasă foarte bună peste apărarea gazdelor, mingea ajunge la Oncică, acesta pătrunde în careu, iar în momentul în care se pregătea să șuteze, este faultat de către Ladea, „centralul” partidei, Stamatoiu arătând fără ezitare punctul de la 11 metri și totodată avertizându-l cu cartonaș galben pe jucătorul bocșean. Lovitura de pedeapsă este executată de Lazarovici, în dreapta lui Kapornyai, dar acesta ghicește colțul și reușește să o pareze trimițând mingea în corner. Meciul devine mult mai interesant, presiunea crescând și mai mult în urma ratării loviturii de pedeapsa, cei de la Bocșa s-au pus pe doua linii în fața porții, respingând cu succes mai toate încercările celor de la Lupac de a-i surprinde.
În minutul 64 consemnăm o nouă ocazie foarte mare de a marca pentru Lupac, Tîrbăț are o incursiune foarte bună pe partea dreaptă, pătrunde în careu și de la 10 metri centrează în fața porții până la Creangă, care singur nemarcat din doar doi metri trimite pe lângă poartă, spre exasperarea tuturor. Vine minutul 77, când pe fondul oboselii, dar și a presiunii, Arimia are o altercație la mijlocul terenului cu Lazarovici, primul cedează nervos, îl lovește și îl înjură pe jucătorul Lupacului chiar sub ochii centralului, iar acesta îi arată direct cartonașul roșu lui Arimia și cel galben lui Lazarovici.
Mezin înscrie, dar golul este anulat
Așadar, din minutul 78 Metalul Bocșa avea o misiune și mai grea în fața celor de la Lupac, dupa această eliminare. La faza imediat următoare, pe fondul unui atac prelungit, Străin centrează în careu până la Mezin, acesta reușind să înscrie, dar golul este anulat de Nistoran, unul dintre tușieri, pe motiv de ofsaide. Era minutul 80 și cei de la Bocșa apelau la tot felul de tertipuri pentru a trage de timp, fiind avertizați de către centralul partidei că vor fi contorizate și se vor acorda minute de prelungire pentru toate acestea. În minutul 87, Mezin, unul dintre oamenii de bază ai echipei din Lupac, se vede nevoit să ceară schimbare, fiind accidentat. În ultimele minute, Lupacul a atacat inclusiv cu Boșco Vișatovici, care ca și în alte meciuri, în disperare de cauză, a trecut vârf din fundaș central, în speranța ca prin talia sa să reușească să câștige cât mai multe dueluri aeriene și să reușească să înscrie golul decisiv.
Oncică înscrie golul promovării în minutul 90
Vine minutul 90, care avea să stabilească practic și campioana județeană, dar totodată să încununeze efortul și munca unui campionat întreg. Când nimeni nu mai credea că se mai poate întâmpla ceva, poate doar jucătorii celor de la Lupac mai sperau, o minge aruncată în careu este respinsă de apărătorii de la Bocșa până la Străin, acesta o trimite la Vișatovici care la rândul său îi face o așezare lui Oncică, undeva la 20 de metri, acesta trimite un șut din prima cu piciorul stâng, catapultând mingea în vinclul porții lui Kapornyai, făcând intervenția acestuia inutilă. Moment de extaz nebunesc, toți cei de pe banca oaspeților intrând pe teren să sărbătorească marcarea golului și să îl felicite pe autorul acestuia. Practic a fost un gol al descătușării unei presiuni imense, un gol care deși era al 147-lea înscris de Lupac în această ediție de campionat, cu siguranță era cel mai important dintre toate.
Au fost cinci minute de prelungire arătate de către central, minute în care Bocșa era să dea lovitura de grație în minutul 93. La un șut înșelător trimis la poartă, Petruț nu reușește să rețină mingea, respingând cu destule emoții în corner. La corner, Bocșa a atacat inclusiv cu portarul, dar nu avea să se mai întâmple nimic notabil, poate doar eliminarea lui Gliguță, care a încasat, pentru tragere de timp, al doilea galben și implicit pe cel roșu.
Fluierul de final a adus o nebunie totală pe teren, jucătorii cât și cei din conducerea celor de la AS Voința Lupac au invadat terenul și au încins hora bucuriei, bucurie care a atins cote maxime. Adrian Ciocan a plecat foarte abătut din tribunele de la Bocsa prin prisma rezultatului final, care practic le-a anulat celor de la CSM Școlar Reșița dreptul de deveni campioni și totodată de a susține barajul de promovare.
După momentele de euforie, echipa campioană a fost premiată chiar pe terenul celor din Bocșa, oficierea fiind făcută de către reprezentanții AJF Caraș-Severin, Adrian Baghiu, Marius Popescu și Florin Știube. Cei trei au înmânat medaliile de campioni, diploma, dar și mult râvnita cupă, care practic desemnează campioana Ligii a IV-a a Județului Caraș-Severin, ediția 2014-2015. Arbitrajul a fost asigurat de brigada formată din Constantin Stamatoiu (la centru), ajutat la cele două tușe de Silviu Haramuz și Răzvan Nistoran, toți trei având o prestație foarte bună, pe măsura importanței jocului.
Barajul pentru promovarea în Liga a III-a se va juca începând de anul acesta în două meciuri, tur-retur, primul meci se va disputa în 20 iunie, iar returul în 27 iunie 2015. Joi, 11 iunie, va avea loc la București, la sediul Federației Române de Fotbal, tragerea la sorți care va stabili perechile ce se vor lupta pentru promovare, dar și pe terenul căreia dintre echipe se va desfășura manșa tur.
VEZI o GALERIE FOTO de la meci
Marian Vlasici: „Sunt foarte fericit că am reușit să câștigăm un titlu atât de mult râvnit”
După terminarea partidei, primarul Lupacului, Marian Vlasici a ținut să facă unele precizări și a declarat următoarele: „Sunt foarte fericit că am reușit împreună cu echipa, cu antrenorul Boșco Vișatovici, Alin Mincan, și cu toți cei care au susținut echipa, să câștigăm un titlu atât de mult râvnit. Totodată, o comună ca Lupac a reușit să își adjudece un titlu într-o luptă cu un adversar care a avut susținere din partea Primăriei din Reșița (C.S.M. Școlar – n.r.), și pe lângă titlu am reușit să dăm și golgheterul campionatului, Francisc Marta cu 27 de goluri marcate, dar la fel de important ca și titlul a fost doborârea recordului de goluri marcate de o echipa în Liga a IV-a, am marcat 147 de goluri în ediția aceasta de campionat, recordul precedent fiind de 128 de goluri. Obiectivul a fost să marcăm 150 de goluri, dar la nerealizarea lui ca sa zic așa, a contribuit și neprezentarea echipei din Mehadia, cât și retragerea echipelor din Oțelu Roșu și Herculane, cu care sunt convins că daca se jucau meciurile am fi înscris cele trei goluri care ne-au despărțit de borna de 150 de goluri. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest succes, pe băieți o să îi recompensez cu o primă pentru aceasta performanță, iar pentru cele doua meciuri de baraj o să pregătesc o nouă primă, pe care o vor putea încasa dacă în urma meciurilor noi vom ieși câștigători și vom promova”.
Boșco Vișatovici: „Ne pregătim pentru baraj și să dea Dumnezeu să iasă bine și noi să promovăm în Liga a III-a”
„După o primă repriză slabă, începând cu portarul, continuând cu linia de fund, mijlocul și terminând cu atacul, pe un fond de oboseală cauzată și de căldură, deși asta nu e o scuză, am încercat la pauză să-i încurajez pe băieți. Am schimbat puțin din tactică și se pare că în a doua repriză ne-am revenit, dar nu la valoarea noastră adevărată. Am avut și neșansă, la penalty-ul ratat de Lazarovici, dar se pare că unii dintre băieți au avut atitudine și până la urmă a ieșit bine. Vreau să-i felicit în primul rând pe băieți, pentru dăruirea pe tot parcursul campionatului, nu în ultimul rând conducerea, domnul primar care a fost aproape de noi tot timpul și ne-a susținut și am terminat pe primul loc. Noi ne-am văzut de treabă și s-a dovedit valoarea individuală a jucătorilor și am câștigat campionatul. Despre neprezentarea Glimbocăi la Reșița, ce pot să spun? Să le fie rușine dacă am ajuns în situația asta. Dar am terminat pe primul loc cu brio și pe noi nu ne mai interesează de absolut nimeni, ne pregătim pentru baraj și să dea Dumnezeu să iasă bine și noi să promovăm în Liga a III-a. În cazul promovării, îmi doresc să mai vină câțiva jucători valoroși, să avem și noi un lot mai larg, nu așa restrâns ca acum, pe fondul unor accidentări. Pentru mine personal, câștigarea Ligii a IV-a reprezintă o bucurie extraordinară, am muncit din greu un an de zile, numai eu știu cât am tras și cât m-am chinuit cu băieții să venim la antrenamente, să ne pregătim în condiții zic destul de bune și nu pot decât să-i felicit”, a spus și antrenorul Voinței Lupac, Boșco Vișatovici.
Metalul Bocșa – Voința Lupac 0-1 (0-0)
Oncică ’90
Metalul Bocșa: Kapornyai (cpt.) -Ladea, Pop, Marișescu, Arimia, Călin, Nicola, Dancea, Caimac, Tismănariu, Dam. Rezerve: Buteică – Stan, Vasile, Rotiș, Radu, Moisa. Antrenor: Gheorghe Mărgineanțu.
Voința Lupac: Petruț (cpt.) -Dömöndi, Gliguță, Vișatovici, Oncică, Străin, Mezin, Lazarovici, Creangă, Tîrbăț, Ciutură. Rezerve: Popescu – Filipoaica, Nicolici, Loba, Marta, Moți, Fidler. Antrenor: Boșco Vișatovici.
Arbitri: Constantin Stamatoiu (central), Silviu Haramuz și Răzvan Nistoran (asistenți).
Observator de joc: Adrian Baghiu.
Observator arbitri: Dan Miholcea.
Text, foto și video: Arena Bănățeană