EXCLUSIV | Noi reguli în sezonul viitor al Ligii 2: lot de 25 de jucători, doi U19 în teren și maxim doi extracomunitari cu trei selecții la națională

Mihai Andries 13 Mar. 2015, 08:46 Special
EXCLUSIV | Noi reguli în sezonul viitor al Ligii 2:** lot de 25 de jucători, doi U19 în teren și maxim doi extracomunitari cu trei selecții la națională

Miercuri au avut loc la sediul FRF o serie de discuții privind regulile viitoarei ediții de campionat a Ligii 2. La acestea au participat secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, șeful Departamentului Competiții, Aurel Ionescu și un grup de reprezentanți ai cluburilor din eșalon alcătuit din Auraș Brașoveanu, Ionuț Ivan și Ștefan Stana.

Lot de 25 de jucători

Noul sezon al eșalonului secund va aduce o serie de schimbări majore pentru cluburile care vor evolua din vară în această competiție, în primul rând din punct de vedere al lotului de jucători. Astfel, s-a decis ca fiecare echipă să transmită la FRF atât la începutul sezonului, cât și după pauza de iarnă o listă de 25 de jucători care vor alcătui lotul principal.

Pe lângă aceștia, vor putea fi folosiți oricând, fără nicio restricție, juniorii din curtea proprie care au legitimația de jucător vizată la zi. În această categorie vor intra fotbaliștii care evoluează la echipele de juniori A, B sau mai mici, adică toți cei născuți după 1 ianuarie 1997.

Doi U19 permanent în teren

O altă schimbare majoră de regulament va fi cea legată de jucătorii sub vârstă care sunt obligatorii pe toată perioada partidei. Astfel, dacă în sezonul actual de campionat a fost vorba de doi jucători Under 21, adică născuți după 1 ianuarie 1993, în ediția următoare se va trece la doi jucători Under 19. În această categorie vor intra toți jucătorii născuți după 1 ianuarie 1996, adică inclusiv cei care în acest sezon evoluează la juniori republicani.

Doi extracomunitari pe criteriu de performanță

Și regimul extracomunitarilor va suferi o schimbare radicală, urmând a se alinia criteriului care se va aplica din vară și în Liga 1. Astfel, în Liga 2 nu vor mai putea fi legitimați din vară decât extracomunitari care au cel puțin trei selecții la naționala lor, în decursul ultimului an. Fiecare echipă va putea avea în lot doi astfel de jucători, iar pe teren îi va putea folosi pe amândoi concomitent.

Actualii extracomunitari aflați sub contract vor putea să rămână la echipele de club până la terminarea angajamentului. Însă, din acest moment, ei nu mai pot semna prelungirea contractului pe care îl au cu echipa, dacă nu îndeplinesc criteriul de performanță. Această nouă regulă pentru extracomunitari va duce la dispariția brazilienilor și argentinienilor în mod special, fiind imposibil de crezut că un internațional cu trei selecții în ultimul an ar veni să joace în Liga 2.

Se schimbă și regula Home Grown

Articolul 45, punctul 7 din ROAF, va suferi schimbări în ceea ce privește jucătorii formați la nivel național. Până acum, cluburile erau obligate, conform literei b, să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minim 10 jucători formați la nivel național. Din vară, echipele din Liga 2 vor fi obligate ca în lotul de 25 să aibă minim 6 jucători formați la nivel național și minim 2 formați la club.

Prin jucători formați la nivel național se înțeleg jucătorii care, indiferent de cetățenie, au figurat ca legitimați și au participat la competiții pentru un club din România timp de minim 3 ani (consecutivi sau nu) în perioada cât au fost în vârstă de 15-21 de ani. Stagiul de 3 ani se reduce în mod corespunzător pentru jucătorii sub 18 ani.

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 13 Mar. 2015, 08:46 Special
Pe aceeași temă