După un sezon în care a ratat la „mustață” promovarea în favoarea „verișorilor” pâncotani, Național Sebiș nu părea să aibă resurse psihice să ducă o nouă luptă pentru un loc sub soarele ligii secunde. Prima decizie inspirată a venit încă din finalul stagiunii trecute, odată cu instalarea pe banca tehnică a cuplului de antrenori care a făcut treabă bună la Ineu, foarte adaptat la coordonatele fotbalistice ale Țării Zărandului. Adrian Abrudean și Flavius Sabău nu a mai putut drege busuiocul în play-offul din primăvară, însă sunt principalii artizani ai formulei câștigătoare din toamnă. Însă, chiar și pentru ei au apărut câteva aspecte surprinzătoare, paradoxuri, le-am spune noi. Unele, cu siguranță, pozitive ținând cont de faptul că „alb-albaștrii” conduc campionatul Ligii a 3-a, seria a IV-a.
„Piesele grele” bine alese, antidot pentru omogenitatea scăzută
Cu nu mai puțin de nouă jucători proaspăt sosiți pe Crișul Alb în formula ideală, Sebișul părea să aibă mari probleme la capitolul omogenitate. Doar Neacșu și Bozian rămâneau printre titulari față de stagiunea precedentă, alături de aceștia apărând portarul Miron, fundașii Tătar, Bier și Mardare, mijlocașii Apostol, Lazea și Roman și atacanții Sulea și Ionuț Radu. Toți fotbaliști cu nume, care au confirmat cel puțin la nivelul Ligii a 2-a, dar și cu destule meciuri pe prima scenă, cum este cazul fostului internațional Ștefan Mardare. Toți acești fotbaliști, dar și rezervele cel mai des utilizate pe parcursul toamnei, ca și Tothăzan, Călin, Țîrlea, Susan, Balint, Raț sau Toader, au strâns rapid rândurile și au fost mereu pe podium, în majoritatea timpului chiar lideri. Un lucru puțin atipic pentru o formație nou formată, însă experiența, obișnuința de a juca meciuri cu miză, a „pieselor grele” avea să anuleze factorul omogenitate.
Cea mai bună apărare din România cu invariabila fundașului dreapta
Niciuna dintre formațiile angrenate în competițiile organizate de Federația Română de Fotbal nu are o defensivă mai bună decât cea a sebișenilor. Cu doar patru goluri încasate, între care unul injust validat de arbitri în deplasarea din Oltenia împotriva Filiașului, două la capătul unor faze fixe primite din capetele utistului Ousmane și timișanului de la Becicherec, Zurbagiu și altul datorită execuției de kinogramă a motreanului Nikoloff, Naționalul a fost cea mai impenetrabilă formație din primele trei eșaloane ale României.
Paradoxal este că, în ciuda siguranței afișate de trupa lui „Știli” Abrudean, acesta a căutat mereu varianta optimă pentru postul de fundaș dreapta. Ionuț Tătar nu a mai fost fotbalistul constant de la Ineu, asta și pentru că a avut probleme de ordin personal, Dan Raț a confirmat panta descendentă începută la UTA, Mihai Moise a fost o improvizație fiindcă postul său de bază era cel de fundaș central, iar la Raul Toader s-a apelat, cu succes, doar în ultimele etape ale turului.
De șapte ori 2-0, regrete pentru partida de la Turnu Severin
Sebișenii au mai avut o constantă în prima parte a stagiunii, au câștigat 7 din cele 12 meciuri cu cel mai periculos scor din fotbal. Cu Giarmata, Turceni, Ineu, Hunedoara, Craiova, Pandurii II și Lugoj a fost 2-0, odată 2-1, la Braloștița cu Filiașul și un 3-1 la Motru. Au fost și cele trei remize, două previzibile cu fruntașeșe UTA și Beciceherecul, dar și una ce avea să stârnească regrete pe Crișul Alb.
Paradoxal, dintre formațiile cu pretenții în Seria a IV-a, doar Naționalul nu a luat toate punctele în fața Minerului Mehedinți. Există și o explicație pentru acest semieșec și anume faptul că la ora partidei programată în runda a treia, oltenii găzduiți de cocheta arenă din Turnu Severin nu resimțeau degringolada ce avea să se instaleze la club spre finalul toamnei.
Doar patru marcatori, printre care și „închizătorul” Lazea
Un alt paradox ivit în curtea liderului privește lista marcatorilor. După cele 12 confruntări ale turului, pe ea apar doar patru fotbaliști. Este vorba despre atacanții Ionuț Radu (8 reușite) și Andrei Sulea (3 reușite), mijlocașul ofensiv Bogdan Bozian (7 reușite) și Florin Lazea. Mijlocaș defensiv de meserie, fostul utist promovat de Adrian Falub în Liga a II-a, a fost surpriza plăcută a toamnei. Punct fix în centrul liniei mediane, arădeanul de 21 de ani a contribuit și el cu trei goluri la parcursul aproape perfect al Naționalului.
Sursa: Sport Arad