Iată cum arată regulamentul de play-off și play-out al Ligii a II-a și a III-a

Mihai Andries 14 Apr. 2014, 15:22 Special

Actualul sistem competițional din Liga a II-a și Liga a III-a a stârnit multe controverse, în special în etapele disputate anul acesta, din cauza multiplelor probleme de regulament. De fiecare dată, Liga2.ro a încercat să vă ofere răspunsuri bazate pe regulamentele în vigoare, însă nu de puține ori ne-am trezit criticați sau trași de mânecă de cititori sau cluburi, invocându-se paragrafe și articole care nu mai sunt în vigoare. Asta deoarece destulă lume nu a fost informată că sezonul 2013-2014 se dispută pe baza noului ROAF, existent la ora actuală în format electronic pe siteul federației, iar cel tipărit din 2011 nu mai este valabil.

Una dintre primele controverse apărute a fost cea privind situația Universității Craiova, caz în care mulți au crezut că se va da 3-0 doar pentru meciurile rămase de disputat, așa cum era prevăzut în vechiul ROAF. Așa că pentru aceștia a fost o surpriză când au aflat că gruparea olteană a pierdut la masa verde toate meciurile din retur, așa cum Liga2.ro a anunțat în premieră la acel moment, bazându-ne pe noul ROAF, publicat de anul trecut, în forma completă, pe siteul FRF.

Programul de play-off și play-out pe baza clasamentului special și nu general

Un element care a stârnit discuții a fost cel legat de țintarul celei de-a doua faze a sezonului 2013-2014 – adică play-off și play-out, în care multă lume a fost indusă în eroare de programul publicat de ceva vreme pe siteul de competiții al FRF, unde în partea de jos a Ligii a II-a și a Ligii a III-a au fost trecute meciurile sub forma 7-12 și nu 1-6. Motiv pentru care multă lume a crezut că țintarul se va face după clasamentele generale, în timp ce realitatea era alta, adică după clasamentele speciale cu care se va intra în play-off și play-out.

O confirmare a acestui fapt a venit din partea Direcției de Competiții a FRF, care, prin intermediul directorului Departamentului de Comunicare al FRF, Gabriel Berceanu, ne-a pus la dispoziție Regulamentul privind organizarea și desfășurarea jocurilor din play-off și play-out, Liga a 2-a și Liga a 3-a, campionatul ediției 2013-2014. Cu mențiunea că forma actuală a acestui regulament este una informativă, varianta finală urmând a fi aprobată în ședința Comitetului Executiv al FRF din 17 aprilie, iată și ce scrie la punctul 1, legat de țintar:

Echipele intră în play-off și respectiv, play-out, numai cu punctele acumulate în jocurile directe dintre ele în faza I, în tur și retur, rezultând astfel  noi clasamente. În funcție de locul ocupat în noul clasament echipele vor prelua numărul corespunzător din clasament atât pentru participarea în sistem play-off, cât și pentru participarea la sistem play-out; jocurile se vor disputa conform schemei Berger pentru șase echipe tur-retur, începând cu data de 18.04.2014 pentru Liga a 3-a, și 18.04.2014 pentru Liga a 2-a, conform calendarului competițional aprobat.

Deci, misterul a fost lămurit, numărul de ordine din țintar fiind dat de poziția în clasamentele de play-off și play-out.

Contra echipelor retrase în sezonul regulat se stă

Același regulament prevede și situația ivită în unele serii din cele două eșaloane, acolo unde au dispărut echipe fie la începutul sezonului regulat, fie în retur, cum este și cazul Universității Craiova sau a Progresului Cernica. Astfel, dacă punctele împotriva ultimelor două sunt luate în calcul în clasamentele de play-off, în schimb, în meciurile contra lor, adversarele vor sta. În aceste condiții, play-off-ul din seria a II-a a eșalonului secund, ca să luăm un exemplu la îndemână, va conține doar cinci echipe, fiecare având de jucat câte opt meciuri, dar și două etape de pauză.

„În cazul seriilor descompletate, situație ce intervine în prezent în desfășurarea play-out, jocurile vor fi programate conform schemei Berger, urmând ca în fiecare etapa o echipă să nu joace. este explicația din regulament prezentată la punctul 4.

Jiul Rovinari a scăpat de cele 18 puncte penalizare, dar doar în play-out

O situație aparte este cea din seria a IV-a, acolo unde Jiul Rovinari a fost depunctată din cauza unor probleme financiare. Cele 18 puncte primite ca pedeapsă au dus la căderea grupării gorjene în zona de play-out, astfel că Jiul se va lupta pentru salvarea de la retrogradare, deși pe teren a adunat 27 de puncte. Totuși, o veste bună există în această poveste, pentru că în clasamentul cu care va începe play-out-ul nu vor fi luate în calcul și cele 18 puncte de penalizare. Din păcate, retragerile celor de la Minerul Mătăsari și FC Avrig au dus la o situație nedorită, cu doar patru echipe rămase sub linie, astfel că vom avea runde în care se va juca un singur meci în play-out-ul acestei serii.

S-au șters galbenele

O ultimă informație importantă este cea legată de cartonașe, pentru că galbenele au fost șterse și nu vor mai avea efect în play-off, respectiv play-out. În schimb, suspendările aplicate pentru cartonașele roșii rămân în vigoare, situație în care au ajuns și cei cinci jucători eliminați în etapa din weekend a Ligii a II-a: Airinei (Gloria Buzău), Sălăjan (FC Bihor), Trip-Anca (Olimpia), Răuță (Mioveni), și Ljubinkovic (CS U Craiova). Ironia situației e că ultimii trei au fost eliminați în minutele de prelungire ale meciurilor în care au jucat.

La propunerea reprezentanților Ligii a 2-a și Ligii a 3-a, în Comitetul Executiv din data de 01.02.2014, s-a aprobat anularea cartonașelor galbene acumulate în faza I, pentru faza II (play-off/play-out), menținându-se numai suspendările aplicate pentru cartonașele roșii.

Retragerea din play-off nu oferă un loc liber primei de sub linie

O foarte importantă lămurire a venit din partea Departamentului de Competiții în ceea ce privește o eventuală retragere din play-off până la începerea propriu-zisă a competiției. Astfel, dacă vom avea parte de o astfel de situație, oficialii FRF ne-au confirmat că turneul de play-off va continua cu o echipă mai puțin și nu se va recurge la completarea locului rămas vacant cu ocupanta locului 7 din seria respectivă. Această lămurire este foarte importantă în condițiile în care în cursul zilei de azi a apărut un zvon privind un posibil abandon în Liga a III-a.

NOTĂ‚: Regulamentul poate fi descărcat de aici: REGULAMENT PLAY-OFF/PLAY-OUT. Vă reamintim că regulament are momentan un caracter informativ, urmând a fi aprobat de Comitetul Executiv al FRF din 17 aprilie. Liga2.ro ține să mulțumească pe această cale Departamentului de Comunicare al FRF pentru ajutorul prompt oferit în lămurirea acestor probleme cheie ale actualului sistem competițional din cele două eșaloane

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 14 Apr. 2014, 15:22 Special
Pe aceeași temă