Motivele decăderii CSM-ului. Din favorită la promovare, echipa vâlceană a ajuns la play-out

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 10 Dec. 2014, 17:57 Seria 2

CSM Râmnicu Vâlcea este, fără nicio îndoială, dezamăgirea primei jumătați a campionatului în Seria Vest a Ligii 2. Pornită în vară cu obiectivul de a promova, după ce amenința că va merge la TAS pentru a contesta promovarea Craiovei, CSM iernează abia pe locul 7 în seria sa, cu șanse destul de reduse de a mai prinde până și play-off-ul.

Vă prezentăm în continuare câteva din motivele decăderii echipei vâlcene în doar jumătate de an, transformată complet din echipa care se lupta la promovare cu Claudiu Niculescu, într-una care se pregătește pentru play-out și evitarea retorgradării.

1.    Erik Lincar, fostul antrenor principal, poartă prima vină după ce a condus, practic, clubul începând cu vara trecută. La finalul sezonului trecut, cu lotul și pregătirea lăsate de Claudiu Niculescu, rezultatele au fost pozitive. Conducerea CSM-ului i-a făcut din vară absolut toate voile lui Erik Lincar, care a renunțat la mulți fotbaliști, și-a format lotul dorit, a avut condiții optime pentru performanță, însă, ca și anul trecut, la Craiova, rezultatele au fost mai mult decât dezamăgitoare. În plus, la echipă a fost mereu tensiune, Lincar aducând cu sine tot felul de conflicte, plecarea sa fiind o mare ușurare pentru majoritatea jucătorilor.

2.    Conducerea clubului nu a știut deloc să gestioneze picajul formației. Lipsiți de experiență în fotbal, conducătorii Lucian Munteanu și Bogdan Medrea nu au luat nicio măsură, nici măcar atunci când era evident pentru toată lumea că lucrurile nu merg bine. Deși poate declinul echipei putea fi oprit printr-o schimbare de antrenor la momentul oportun, care să producă un șoc pozitiv, Lincar a plecat doar după 11 etape, lăsând echipa într-o situație critică, cu -6 în clasamentul adevărului și tremurând pentru intrarea în play-off. Jucătorii și-au primit în continuare banii la zi și s-au complăcut în mediocritate. Gheorghe Constantin a adus un plus important anul trecut, dar a fost îndepărtat de lângă echipă.

În plus, actuala conducere a contribuit din plin la ruptura cu suporterii, după ce și-a mințit fanii în privința retragerii memoriului depus inițial la Comisia de Disciplină, în care se contesta dreptul de promovare al Craiovei, apoi în privința transferului lui Briceag în Bănie. Vâlcea nu avea infrastructură și fonduri pentru Liga 1, însă conducerea trebuia să prezinte situația în mod realist.

3.    Jucătorii au oferit extrem de puțin în raport cu așteptările și salariile consistente pentru acest nivel. În vară au fost aduși mulți fotbaliști, însă niciunul dintre ei nu a confirmat așteptările. În plus, jucători care sezonul trecut aveau randament bun acum au fost total ieșiți din formă, cele mai elocvente exemple fiind Nkongue și Codin.

La caterincă și glume proaste, mulți dintre jucătorii tineri din Zăvoi se remarcă pentru Liga 1, însă când intră pe teren joacă ca la Liga a III-a.

4.    Pregătire fizică precară. Este evident că echipa vâlceană a suferit din punct de vedere al condiției fizice, în comparație cu sezonul trecut. Deși jucătorii CSM-ului au avut parte de un cantonament cu condiții foarte bune, echipa cădea fizic după 60-70 minute de joc. Mai mult, din acest sezon, Vâlcea a avut și un preparator fizic, pe Alex Ciobanu, însă probabil că acesta a lucrat programul care i l-a impus antrenorul. Un semn mare de întrebare îl reprezintă valul de accidentări musculare din startul campionatului.

5.     Campanie de achiziții dezastruoasă. În vară, conducerea clubului a mers pe mâna antrenorului Erik Lincar și a schimbat jumătate din lot, în ciuda evoluției bune a echipei în sezonul trecut. Nu a existat o stratetgie de transferuri. S-au adus jucători pe salarii mari, care nu au confirmat deloc, greul fiind dus tot de garda veche. Plecarea portarului Florin Matache la Chiajna a cântărit și ea enorm, „Mache” ducând greul în sezonul trecut, când a salvat echipa din multe situații dificile.

6.    Atacul a fost punctul nevralgic al echipei. Vâlcea nu a mai găsit soluții în ofensivă după ce golgeterul din sezonul trecut, Sergiu Negruț a revenit la CFR Cluj, o pierdere importantă pentru trupa din Zăvoi. Cei doi atacanți împinși, Nkongue și Coman au fiecare câte un gol în acest sezon, lucru care spune totul. Nici jucătorii care au evoluat lângă ei în ofensivă (Neagu, Calcan, Codin, Konyeha, Geantă, Ad. Popa) nu au avut realizări, iar Câju a fost accidentat o bună bucată de vreme.

Cu doar 11 goluri în 15 meciuri, Vâlcea le devansează la acest capitol doar pe codașele FC Caransebeș și FC Bihor. CSM a avut o serie incredibilă de cinci etape fără gol marcat, în etapele IV-VIII.

7.    Juniorii sub 21 ani. Dacă sezonul trecut, Vâlcea avea juniori sub 21 ani peste nivelul echipei (exemplu Briceag și Negruț), pentru acest sezon, conducerea clubului nu a găsit soluții. A preferat să împrumute trei jucători, Calcan, Fejer și D. Popescu, care nu au impresionat. Ovidiu Popescu a avut și el evoluții slabe, în timp ce Cucui a primit rareori șanse, deși are calități.

Articol scris de Adi Georgescu
 

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 10 Dec. 2014, 17:57 Seria 2
Pe aceeași temă