Petrolul a luat-o la vale, Stoican rezistă: „Sunt un tip foarte echilibrat, nu iau decizii la cald.” Cum a comentat umilința cu UTA, eliminarea lui Arnăutu, demisia și șansa la promovare

Marius ANGHEL 08 Dec. 2019, 17:57 Campionat

Petrolul a încheiat prima parte a sezonului aproape cum a început-o, cu un 0-3 încasat de la UTA. Acum nu s-a mai întâmplat pe „Ilie Oană”, ci la Arad, pe Motorul, acolo unde echipa ploieșteană a dat o replică bună în prima repriză în fața liderului Ligii 2, însă în partea secundă, după eliminarea lui Sergiu Arnăutu din minutul 45, a încercat doar să se apere și după primul gol încasat a cedat.

„Lupii” au înregistrat al cincilea meci consecutiv fără victorie, din care au scos trei puncte, și au căzut pe locul 8, mult sub așteptări. Suporterii ajunși la Arad au scandat pentru al treilea joc consecutiv demisia pentru antrenorul Flavius Stoican, însă antrenorul rămâne pe poziții până la discuția cu finanțatorul.

Flavius Stoican: „Păcat că noi am jucat astăzi în zece oameni, pentru că, până la urmă, nu se știa ce se putea întâmpla”

În discursul său în care a descris meciul de la Arad, Flavius Stoican a început prin a felicita publicul gazdă, unul care mai tot meciul și-a încurajat echipa și chiar a făcut valuri, parcă vrând să dea un exemplu spectatorilor de la Ploiești, care nici nu mai vin la stadion și își și contestă favoriții. Despre joc, consideră că eliminarea lui Arnăutu a cântărit decisiv în stabilirea învingătoarei.

„În primul rând, vrea usă felicit echipa gazdă, vreau să îl felicit pe antrenorul lor, vreau să felicit publicul, pentru că este unul care ajută și este al 12-lea jucător.

Astăzi, am primit un cartonaș roșu în prima repriză și cred eu că acolo am avut de suferit pentru ceea ce însemna partea a doua. În schimb, în prima repriză a fost un joc echilibrat, pe contre, fără prea multe ocazii de gol, un meci dârz. Apoi, în repriza a doua, am primit iar un gol stupid în minutul 70. Chiar dacă jucam în 10 oameni, UTA avea posesia, însă nu avea ocazii foarte mari. Am primit acel gol și s-a cam terminat totul. Am încercat să revenim, nu ne-am creat ocazii și am fost o echipă care și-a dorit mult să revină, dar nu am reușit.

Una peste alta, este o victorie meritată, bravo lor, cinste lor. Păcat că noi am jucat astăzi în zece oameni, pentru că, până la urmă, nu se știa ce se putea întâmpla. Puteam să câștigăm și noi, puteau să câștige și ei”, a spus Flavius Stoican la conferința de presă.

„Arnăutu, astăzi poate a îndurat prea multe și s-a exteriorizat. Dar nu ai voie”

Eliminarea atacantului Sergiu Arnăutu a pus-o pe seama îndurării a multor lucruri în ultima perioadă, nu l-a condamnat, dar a avut, totuși, un mesaj pe care să i-l transmită, mai ales că este un jucător important echipei și nu trebuia să aibă o astfel de ieșire.

Despre lupta la promovare, o vede pe UTA principala favorită din acest moment, însă e de părere că și Petrolul este în cărți.

„În general, fiecare jucător este responsabil. Eu sunt aproape de ei în momentele grele. În momentele dificile, ei sunt cei mai importanți și așa o să rămână până la final. În schimb, vreau ca fiecare să fie conștient că fotbalul îți cere pasiune, îți cere responsibitate și trebuie să fi atent la situații, chiar dacă ai nervi, chiar dacă ești încordat sau ți se pare că arbitrul nu îți dă un fault. Nu trebuie să ai acea ieșire, pentru că îi lași pe ceilalți fără tine și ești un jucător important. Fiecare trebuie să fie atent la ceeea ce face. Nu sunt supărat, pentru că, până la urmă, nu este important dacă sunt eu sau nu supărat pe un jucător anume. Fotbalul ne răsplătește pentru ceea ce facem. Cel care are de suferit sunt eu, pentru că eu sunt omul care am crezut și cred în acești băieți. Indiferent de ceea ce se va întâmpla, lupta continuă. Nu vreau să rămână debusolați. Am pierdut un meci, o bătălie, nu războiul. Lupta continuă pentru promovarea în Liga 1, indiferent cum, cu greutăți, cu supărări, că așa ar fi foarte ușor, dacă ar fi să pocnești din degete și să promovezi. Arnăutu, astăzi poate a îndurat prea multe și s-a exteriorizat. Dar nu ai voie”, a explicat Stoican.

„Goluri la fiecare ocazie, ăsta e nivelul la care trebuie să ajungem”

Nemulțumirea antrenorului rămâne însă faptul că echipa nu reușește să marcheze din ocaziile pe care și le creează, dând exemplul celor de la UTA, cât și a Petrolului din jocul de Cupa României cu Sănătatea Cluj.

„Nu știu dacă este o îngrijorare, cât mai degrabă ar trebui să fim un pic mai atenți la anumite meciuri, pentru că tratăm destul de lejer situațiile din timpul unui jos, de-a lungul campionatului. Am avut multe ocazii, am fost echipa care am încercat să controlăm jocul și singura care ne-a pus probleme a fost, într-adevăr, UTA. Astăzi a fost o echipă care, sigur, și ajutată de acea eliminare, a controlat jocul, cel puțin în a doua repriză, pentru că prima a fost echilibrată. Noi ne creem ocazii, ajungem acolo și ratăm cu atâta nonșalanță și e frustrant. Chiar dacă eu încerc să le ridic moralul, le spun că e bine să ajungem acolo, nu, acolo trebuie să fim lucizi, să avem situații, să încercăm să marcăm. Astăzi, cei de la UTA, din ocaziile pe care și le-au creat au marcat. Au făcut exact cum am făcut noi în Cupa României, cu Sănătatea Cluj, când ne-am creat șapte ocazii și am dat șapte goluri. Ă‚sta e nivelul la care trebuie să ajungem”, a spus Flavius Stoican.

„Trebuie să fiu foarte echilibrat. Nu acum sunt mumă pentru jucători și mâine sunt ciumă”

La Arad, Petrolul a fost susținută de circa 50 de suporteri. După ce echipa a primit gol, fanii au început să-i ceară demisia lui Flavius Stoican, așa cum au făcut-o și în precedentele două jocuri, cu SCM Gloria Buzău și Metaloglobus.

Antrenorul spune că îi înțelege pe suporteri, dar el este o persoană echilibrată, care nu ia decizii la cald și că se va întâlni cu finanțatorul pentru a avea o discuție și pe această temă. Chiar dacă nu a spus-o direct, Stoican se gândește și la plecarea sa. Totodată, a făcut din nou referire la publicul ploieștean care ar trebui să fie mai atașat de echipă.

„Fiecare dintre noi, cei care activăm la acest club, suntem oameni care ne dorim foarte mult. Acum trebuie să fim destul de echilibrați și eu sunt un tip foarte echilibrat, nu iau decizii la cald. O să am o discuție cu finanțatorul clubului, pentru că mi se pare foarte corect lucrul acesta. Eu sunt acela care am avut și am încredere în acești băieți, chiar dacă eu nu o să mai fiu. Dar ei o să rămână și lupta nu s-a încheiat. Nu este un capitol încheiat ceea ce privește participarea în prima ligă. Ceea ce comentează și spune fiecare om din cadrul clubului, vă dați seama că toți își dorește ca lucrurile să meargă perfect. Eu sunt cel mai în măsură să fiu dezamăgit, sunt, doar că nu arăt. Trebuie să fiu foarte echilibrat. Nu acum sunt mumă pentru jucători și mâine sunt ciumă. Eu sunt pentru ei, chiar dacă mai greșesc, pentru că ei pun suflet, fac greșeli, trebuie să le ridicăm moralul în momentele mai dificile. Și ei, la rândul lor, văd ce lucruri bune au făcut pentru această echipă, dar așa e suporter. Îi înțeleg și pe suporteri când strigă demisia. E un cuvânt foarte ușor de spus. Demisia e foarte simplu. Sigur că s-au adunat foarte multe dezamăgiri de-a lungul perioadei și, de aceea, pe viitor, e foarte important ca oamenii să fie lângă echipă. Am văzut astăzi stadionul cum cânta. Și îți dai seama, ca și jucător, când îi auzi, că automat te transformi. Jucătorii dacă nu au entuziasm fac greșeli. Acum jucătorii de la UTA au entuziasm. De ce? Publicul îi ajută. Bravo lor, cinste lor. Sigur, și evoluția lor a fost în așa măsură, dar și noi am avut momente când aveam nevoie de oameni lângă noi și dezamăgirea mare care s-a acumulat pe parcursul acestor ani în care s-a încercat promovarea a adus saturație. Dar trebuie să fie puternică, să-i ajute pe acești băieți să meargă în Liga 1, pentru că împreună merg acolo”, a mai spus Flavius Stoican.

Petrolul încheie prima parte a sezonului pe locul 8, cu 31 de puncte acumulate în 20 de meciuri, fiind la egalitate cu ASU Poli și Metaloglobus, echipe care au însă un golaveraj mai bun. Față de pozițiile de pe podium, ploieștenii sunt la zece puncte de UTA (locul 1), șase de CS Mioveni (locul 2) și patru de Rapid (locul 3). Partea a doua a campionatului Ligii 2 începe la finalul lunii februarie 2020.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: UTA Arad
 

Marius ANGHEL 08 Dec. 2019, 17:57 Campionat
Pe aceeași temă