Brașov – exclus, Târgu Mureș – nu. Unde poate juca Sepsi OSK în Liga 1? Cele patru variante primite. Diószegi vrea altceva: „Să arătăm țării întregi că facem minuni”

Marius ANGHEL 31 May. 2017, 21:19 Liga 2

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a promovat matematic în Liga 1 de pe locul secund al Ligii 2 cu o etapă înainte de finalul campionatului. Sâmbătă, după meciul de pe teren propriu cu CS Mioveni, care își are startul la ora 14:00, jucătorii urmează să fie medaliați pentru această performanță, însă conducătorii clubului covăsnean și autoritățile locale nu stau deloc cu gândul la acest eveniment istoric pentru oraș și județ.

O lună și jumătate pentru a face „enorm de multe lucruri” pentru omologarea propriului stadion pentru Liga 1

Asta fiindcă după inspecția făcută de reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal au aflat ce trebuie să facă pentru ca stadionul din Sfântu Gheorghe să fie omologat pentru a organiza meciuri de Liga 1. Cum noul sezon începe la jumătatea lunii iulie, pe 15-16, Sepsi are la dispoziție doar o lună și jumătate pentru a-și moderniza propriul stadion și pentru a juca pe teren propriu acasă, la Sfântu Gheorghe. Finanțatorul echipei, László Diószegi, a anunțat într-o conferință de presă organizată astăzi, 31 mai, că va face tot ce îi stă în putință pentru a termina lucrările de modernizare în timp util, însă face un apel de ajutor către iubitorii de fotbal din oraș și județ.

„Ieri (n.r. – 30 mai) au fost domnii de la Ligă (n.r. – LPF) în inspecție, la noi, în Sfântu Gheorghe. Am așteptat clipa asta deja de o săptămână, de când știam că avem șanse să promovăm de pe locul 2. Au venit și au făcut inspecție. Sunt enorm, enorm de multe lucruri pe care trebuie să le îndeplinim și e foarte puțin timp. Avem o lună și jumătate la dispoziție, pentru că începe campionatul pe 15 iulie, și avem o groază de lucruri de făcut. Din păcate, nu știu dacă o să avem timpul necesar pentru a face stadionul conform cerințelor, dar un lucru pot să promit. O să încercăm cu toată puterea și aici, acum, apelez la puterea, binevoința iubitorilor de fotbal din Sfântu Gheorghe sau din județul Covasna și spun că singuri, noi, nu putem. Cea mai mare problemă, dușmanul nostru, e timpul. Eu nu spun că în momentul de față avem în buzunar 300 sau 400 de mii de euro, depinde de cât o să fie cheltuiala totală. Dar nu în asta o să depindă dacă nu reușim să facem stadionul, că atunci o să scoatem din bugetul de anul viitor al echipei și tot o să vrem să jucăm acasă. Deci nu asta ne împiedică să facem stadionul. Problema mare e timpul”, a spus Diószegi.

Se cere ajutor suporterilor: „Să arătăm țării întregi că facem minuni”

În situația în care în această scurtă perioadă de timp nu se va reuși terminarea lucrărilor pentru omologarea stadionului din Sfântu Gheorghe pentru Liga 1, conducătorii clubului Sepsi vor trebui să se orienteze, cel puțin pentru primele meciuri de pe teren propriu, către altă locație unde se pot desfășura partide de prima ligă. Diószegi a făcut din nou apel la suporterii echipei pentru a veni în ajutor să modernizeze arena.

„Dacă nu prindem luna iulie, atunci înseamnă că trebuie să jucăm undeva în deplasare. Noi am spus din start că, dacă nu reușim să îl facem până în iulie, măcar până în august – septembrie totuși să îl facem și, nicio problemă, putem să jucăm apoi acasă. Trei-patru meciuri pe care trebuia să le jucăm acasă poate o să jucăm în altă parte, dar restul o să le jucăm la Sfântu Gheorghe. Aici depinde de ajutorul oamenilor din Sfântu Gheorghe. Dacă sunt dornici și o să vină 100 de inși cu lopeți, cu flex, aparatură, tot ce trebuie, noi putem să arătăm țării întregi că facem minuni într-o lună și jumătate, facem ce normal ar trebui să realizăm în cinci – șase luni”, a declarat principalul finanțator al clubului Sepsi.

S-a început procedura de trecere a stadionului din Sfântu Gheorghe de la MTS către primărie

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că instituția pe care o conduce a înaintat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care solicită să se aprobe trecerea stadionului Municipal în proprietatea orașului, pentru a se putea realiza investițiile necesare organizării meciurilor de Liga 1.

„De ani buni ne străduim să preluăm stadionul de la Ministerul Tineretului și Sportului pentru a putea investi. În acest moment, stadionul este al Ministerului și noi nu putem să investim în ceva ce nu este al orașului. Am promovat un proiect de Hotărâre de Guvern, care nu a fost semnat și de domnul prefect. Cu toate acestea, am observat că am găsit mai multă înțelegere la București decât la noi în județ. Sper că săptămâna viitoare se va aproba acest proiect de Hotărâre de Guvern și stadionul va fi predat municipalității, pentru ca noi să putem investi ca să jucăm meciurile de acasă chiar acasă. În mod normal, meciurile de acasă trebuie jucate acasă, nu în altă localitate. Nu depinde absolut deloc de noi acest lucru, ba noi chiar suntem pregătiți să investim”, a spus, pentru Covasna Media, primarul din Sfântu Gheorghe.

„Ne-au spus că stadionul Tineretului nu îndeplinește nicio condiție pentru Liga 1 și să ne luăm gândul”

Dacă nu se va reuși totuși omologarea stadionului Municipal, prima variantă la care s-au gândit conducătorii echipei a fost stadionul Tineretului din Brașov, acolo unde au jucat în Cupa României cu CS U Craiova. Numai că reprezentanții LPF le-au comunicat că această posibilitate este imposibilă dacă nu vor investi în acest stadion 3-400 de mii de euro, adică atât cât i-ar costa să-și omologheze propria arenă.

„Dacă nu putem la Sfântu Gheorghe, noi am vrut Brașovul. Și cu marea surpriză, neplăcută din partea mea, a fost când domnii de la LPF au spus, foarte clar, că stadionul Tineretului nu îndeplinește nicio condiție pentru Liga 1 și să ne luăm gândul. Dacă investim 3-400 de mii de euro ca și în terenul nostru, putem să facem să corespundă stadionul Tineretului pentru Liga 1. Asta nu mi-a venit să cred, dar mi-au confirmat inclusiv și cei de la televiziune, că și ei au fost aici. Liga are câteva cerințe, dar drepturile de televizare sunt date la Digi și ei au alte cerințe, poate mai mari decât ale Ligii Profesioniste de Fotbal”, a dezvăluit László Diószegi.

„Domnii de la Ligă au spus că nici Mureșul nu are stadion de primă ligă”

A doua variantă a fost stadionul echipei ASA Târgu Mureș, cea care a retrogradat în Liga 2, însă nici aici nu pot evolua „acasă”, fiindcă s-au lovit de aceeași problemă. Arena Trans-Sil nu îndeplinește, incredibil, standardele pentru Liga 1, cu toate că acolo se joacă în această competiție.

„După aia, am zis: «Ok, atunci mergem la Târgu Mureș, vorbim cu cei de la ASA, că oricum ei au căzut». Foarte fermi, domnii de la Ligă au spus că nici Mureșul nu are stadion de primă ligă, chiar dacă ea a jucat acolo și acum mai joacă mâine sau poimâine, când e ultimul meci. Deci am rămas foarte decepționați”, a fost șocat și Diószegi.

Ploiești, Mediaș, Piatra Neamț, Cluj-Napoca…

În această situație, următoarele variante ar fi Mediaș, Ploiești, Piatra Neamț și Cluj-Napoca, iar prima e posibil cea unde se va juca până la urmă în cazul în care nu se reușește omologarea arenei din Sfântu Gheorghe.

„Am primit o ofertă, între ghilimele, ieri, pentru Petrolul Ploiești, Gaz Metan Mediaș sau Ceahlăul Piatra Neamț (n.r. – de a disputa meciurile la Ploiești, Mediaș sau Piatra Neamț). Televiziunile au discutat despre Piatra Neamț acum o săptămână. Noi am și râs, spunând că: «Uite unde vor să ne trimită», dar am crezut că e o glumă. Uite că avem trei localități unde putem să organizăm meciurile de pe teren propriu. Mai e Clujul, dar e departe. De noi depinde și normal că alegem Mediașul, care e la 150 de kilometri de Sfântu Gheorghe și e un oraș mic, civilizat. Eu aș alege Mediașul dacă și ei o să fie de acord să ne lase să jucăm pe același teren, al lor”, a mai povestit László Diószegi.

„Am «comis» foarte multe surprize în ultimii doi ani și vreau să comitem încă o surpriză uriașă”

În final, finanțatorul clubului Sepsi a mai cerut încă o dată ajutor suporterilor echipei pentru a contribui la modernizarea arenei din Sfântu Gheorghe. Diószegi îi motivează pe fani cu gândul că vor produce o surpriză uriașă. Pe lângă lucrările de la stadion, conducerea clubului mai trebuie să facă și un lot competitiv pentru prima ligă.

„Dar noi am «comis» foarte multe surprize în ultimii doi ani și vreau să comitem încă o surpriză uriașă și să începem în Sfântu Gheorghe, pe 15 iulie, acasă. Dar asta depinde de bunăvoința și forța de muncă a oamenilor care vor să vină să ne ajute, fiindcă noi, singuri, nu avem timpul necesar, fiindcă, în afară de faptul că trebuie să facem stadionul, trebuie să construim și echipa. Și timpul este scurt și pentru echipă și pentru stadion. Dacă trebuia să facem un singur lucru, timpul acesta (n.r. – de o lună și jumătate) era oricum foarte scurt, dar acum când trebuie să facem două în același timp”, a încheiat Diószegi.

Lucrările de modernizare a arenei din Sfântu Gheorghe au început deja de săptămâna trecută. Până acum s-au curățat tribunele de ciment și s-au montat patru rânduri de scaune.

Articol scris de Marius ANGHEL
Video: We Radio

Marius ANGHEL 31 May. 2017, 21:19 Liga 2
Pe aceeași temă