Noul Progresul, „buturuga mica” din calea noului Rapid

Marius ANGHEL 22 Aug. 2018, 13:34 Stiri

După o istorie zbuciumată, cu o permanentă oscilație între primele două divizii, dar și un moment de vârf în jurul anului 2000 când s-a luptat de două ori pentru titlul național, Progresul București, alias FC Național, și-a dat obștescul sfârșit în 2009, falimentat ca multe alte echipe de tradiție ale României. Tentativa de reînviere a fost imediată, dar echipa înființată după faliment și care preluase juniorii clubului din Parcul cu Platani s-a zbătut timp de opt ani în anonimatul Ligii a 4-a, până la dispariția definitivă din 2017.

Un fost antrenor de juniori al clubului din Cotroceni, Andrei Erimia, a fondat în 2014, împreună cu elevii săi de atunci, un nou club, AFC Progresul 1944 Spartac. La scurt timp, clubul și-a câștigat susținerea micii, dar fidelei galerii progresiste, precum și suport financiar, reușind să urce, pe rând, din liga a cincea în a patra, apoi în a treia. Anul trecut, bleu-albaștrii au fost chiar la un pas să producă marea surpriză (prin prisma bugetului combatantelor – de trei ori mai mic în cazul bucureștenilor) și să promoveze în eșalonul secund, după o luptă purtată până în ultima etapă cu SSC Farul, pe care, de altfel, o învinsese în duelul direct, după un neverosimil 7-0 la București și 1-1 la Constanța.

După dezamăgirea ratării pe ultima sută a promovării, „progresiștii” au mai primit o veste proastă. În acest nou sezon se vor lupta cu cei de la FC R București, noul Rapid, la care evoluează jucători ca Maftei, Voicu, Matulevicius sau brazilianul Robinho. Într-o serie cu giuleștenii este foarte dificil să te gândești la promovare, așa că obiectivul Progresului Spartac pentru următoarea stagiune este clasarea în prima treime a ierarhiei, plus un traseu cât mai lung în Cupa României.

Echipa s-a remaniat în această vară prin renunțarea la câțiva jucători cu experiență care duseseră greul „bătăliilor” din primele două sezoane – Stoian, Frangu, Nechita, Zaharia, Dedu, dar și la juniorul Neacșu, transferat chiar la rivalii din Giulești. De asemenea, s-a renunțat la echipa secundă, care evolua în Liga a 4-a, pentru o mai bună concentrare la competițiile de juniori republicani. Calitatea jocului prestat și promovarea cât mai multor fotbaliști din pepiniera proprie sunt alte ținte strategice ale conducerii bleu-albastre.

Antrenorul Andrei Erimia are la dispoziție pentru noul sezon al Ligii a 3-a următorii fotbaliști:

Iulian Răduță, Tudor Sandescu, David Ionescu și Valentin Jipa – portari;
Nicolae Leafu, Dănilă Parfeon, Alin Ghidurea (de la Concordia II Chiajna), Alexandru Apostol, Eduard Radu (de la CSA Steaua), Mihai Radu, Andrei Grigore (de la CSA Steaua), Daniel Vlad (de la FCSB II), Cristian Matache – fundași;
Florin Geană, Mircea Donca, Leonard Boiangiu, Eugen Lixandru, Alexandru Dițu, Cadolar Curt (de la CSA Steaua), Florin Chivu (de la CSA Steaua), Cristian Georgescu – mijlocași;
Ciprian Stanciu, Victor Militaru, Ionuț Tudorache, Florin Stângă – atacanți.

Actualul sezon este privit precum unul de tranziție, în care câștigul vizat ar fi consolidarea grupului, crearea de emulație printre juniori și a unui nucleu cu care în maximum trei ani să se obțină la promovarea în eșalonul secund.

Debutul în ediția de campionat 2018-2019 este unul de foc, echipa bleu-albastră urmând a juca pe terenul rivalei tradiționale, Rapid București, sâmbătă, 25 august, de la ora 20:00, pe stadionul „Valentin Stănescu”. După aceea, pe 29 august, Progresul Spartac va încerca să treacă primul examen de Cupa României, unde, în turul al treilea, o va întâlni pe CS Afumați, pe teren propriu.

Articol scris de Cristian FRISK

Marius ANGHEL 22 Aug. 2018, 13:34 Stiri
Pe aceeași temă