EXCLUSIV | Acuze de corupție în Liga 3! Unor jucători și antrenorului de la Tractorul Cetate li s-a propus să „trântească” un meci pentru pariuri! Au „cântărit” ofera și au refuzat, dar „a ieșit exact așa cum mi-a propus persoana respectivă”

Marius ANGHEL 25 Oct. 2019, 10:15 Special

Doi jucători de la Tractorul Cetate, echipă din Dolj, nou-promovată în Liga a 3-a, Seria a 3-a, au declarat pentru ProSport că au fost contactați de o persoană din Craiova să „trântească” un meci din campionat, respectivul fiind interesat să joace la pariuri. Geo Mișu și Geani Stoichițoiu sunt cei doi jucători care spun că li s-au propus bani pentru a aranja meciul cu Unirea Bascov, din deplasare. Inițiativa de a „deconspira” tentativa de corupție vine chiar din partea celor doi jucători, după ce ei și alți doi coechipieri au fost dați afară din lot de conducătorii echipei din Cetate, tocmai pentru că ar fi blătuit meciul.

Pronosticul „1 pauză, 1 final și cel puțin 4 goluri marcate” a ieșit la Unirea Bascov – Tractorul Cetate 5-0

Concret, o persoană din Craiova le-a propus jucătorilor ca Tractorul Cetate să piardă meciul din deplasare cu Unirea Bascov, din 4 octombrie, contând pentru etapa a 7-a a Ligii 3, la o diferență netă, așa încât să iasă pronosticul „1 pauză, 1 final și cel puțin 4 goluri marcate”.

Lui Geani Stoichițoiu i s-a propus față în față chiar o sumă concretă: 5.000 de lei. „M-am întâlnit întâmplător în mall la Craiova cu o persoană din oraș, care mi-a propus să ne dăm la o parte în meciul de la Bascov. Mi-a și propus o sumă de bani, 5 mii de lei, dar am refuzat din start. Eu i-am spus că nu pot face așa ceva, dar meciul a ieșit exact așa cum mi-a propus persoana respectivă, adică 1 pauză, 1 final și 4 plus”, spune Stoichițoiu pentru ProSport.

Geo Mișu: „Știind că vine primarul la meci, că stă în ploaie, am căzut de acord că nu e frumos să facem blat decât câțiva”

Geo Mișu, care este și antrenor secund, spune chiar că atunci când a fost sunat să blătuiască meciul era chiar împreună cu antrenorul principal, Dorian Vasilică, acesta, la rândul lui, având și calitatea de jucător.

Mișu, fost junior, în urmă cu un deceniu, la Universitatea Craiova, Dinamo și Steaua, recunoaște că el și antrenorul chiar au cântărit oferta, deoarece nu au fost plătiți de mai mult timp la club, însă în cele din urmă au decis să nu-i dea curs.

„Nu s-a ajuns la sumă în cazul nostru, dar știam despre ce e vorba. Nu neg, m-am consultat cu antrenorul în privința asta, fiindcă atunci când muncești fără bani, ai copii și nevastă acasă, te poți gândi și la lucrul ăsta. Totuși, știind că vine primarul la meci, că stă în ploaie, am căzut de acord că nu e frumos să facem blat decât câțiva. Am zis că, totuși, îl respectăm pe primar, chiar dacă nu ni se plătește munca. I-am și răspuns respectivului, celui care ne-a propus, că nu facem nimic. Am și mesaj în care am scris clar că nu facem nimic”, a dezvăluit Geo Mișu pentru ProSport.

Meciul avea să se termine cu scorul 5-0 pentru Unirea Bascov, la pauză scorul fiind 2-0, deci pronosticul a fost întocmai precum li s-a propus celor doi jucători. Pentru Bascov au marcat Sebastian Ivan (30, 53), Iustin Drăgănoaea (33), Mario Iordache (66) și Cosmin Piscanu (90+2).

Unul nu a jucat, celălalt a intrat pe final, când meciul era decis

Cei doi jucători, Geo Mișu și Geani Stoichițoiu, au fost dați afară din lot de conducătorii echipei din Cetate, care au aflat această propunere de blat.

Jucătorii se apără motivând chiar cu faptele: Geo Mișu nu a jucat în acel meci, iar Geani Stoichițoiu a intrat abia pe final, când meciul era oricum decis. Conducerea a mai dat afară, „pentru două-trei etape”, alți doi jucători, până când se va lămuri situația acelui meci, în sensul că s-ar afla cine „a aranjat meciul”.

Antrenorul Dorian Vasilică nu recunoaște că și el a primit propunerea, prin intermediul lui Geo Mișu, așa cum declară acesta din urmă, însă antrenorul principal admite că a știut înainte de meci de posibilitatea de a „trânti meciul”, dar s-a hotărât la unison în vestiar „să nu facem nimic”.

„Eu zic să sunt doar vorbe, că toate echipele au parte de asemenea propuneri și la ligi superioare sunt astfel de propuneri. Adevăr o fi pe undeva, nu știu ce să zic”, spune Dorian Vasilică.

Nici antrenorul Vasilică nu a evoluat în acel meci, din cauza unei accidentări. Totuși, atât Stoichițoiu, cât și Mișu spun că li s-a părut „suspect” meciul, bănuind că alți coechipieri ar fi acceptat ceea ce ei au refuzat.

De când s-a început sezonul Ligii a 3-a, niciun jucător sau antrenor de la Cetate Tractorul nu a primit vreun ban de la club, fie că e vorba de salarii sau prime, după ce în Liga a 4-a situația nu stătea deloc astfel, fiind condiții peste nivelul acelui eșalon. „Oamenii de la Primărie nu se așteptau să promovăm și am rămas cu bugetul de la liga a IV-a, acesta s-a terminat, s-a făcut o rectificare. Sută la sută se va rezolva, vor intra toate salariile la zi, dar într-o lună maxim se va rezolva”, a mai spus Vasilică.

Până la publicarea articolului, președintele clubului Tractorul Cetate sau primarul comunei Cetate nu au răspuns apelurilor telefonice pentru a-și spune punctul de vedere despre acest subiect.

Adrian Dulcea, antrenorul Unirii Bascov: „Noi suntem o echipă care se respectă, iar ei sunt una dezorganizată”

Antrenorul celor de la Bascov, fostul atacant de prim eșalon Adrian Dulcea, spune că meciul a decurs normal, din punctul său de vedere.

„Aveam mare încredere că vom câștiga, fiindcă noi suntem o echipă care se respectă, ne antrenăm zilnic, iar ei sunt una dezorganizată, cu jucători care vin din trei localități diferite. În plus, noi am mai marcat goluri multe acasă, iar ei au mai avut înfrângeri drastice, așa că nu văd de ce ar fi fost un meci ciudat. Eu am fost mereu împotriva unor astfel de lucruri, legate de pariuri, avem la echipă și un regulament de ordine interioară în acest sens”, a spus Dulcea pentru ProSport.


Unirea Bascov după victoria cu 5-0 cu Tractorul Cetate

Geani Stoichițoiu: „Am și eu dubiile mele, nu mi s-a părut în regulă meciul”

Ce spune Geani Stoichițoiu – jucător la Tractorul Cetate:

„La meciul cu Bascov am fost acuzați de conducere că nu ne-am apărat corect șansele, că am fi făcut blat, eu și Geo Mișu, și că am fi încercat să convingem și alți coechipieri să facă blat și așa că nu am mai fost primiți la antrenamente. Ce s-a întâmplat, de fapt. Eu m-am întâlnit întâmplător în mall la Craiova cu o persoană din oraș, care mi-a propus să ne dăm la o parte în meciul de la Bascov. Mi-a și propus o sumă de bani, 5 mii de lei, dar am refuzat din start. Eu i-am spus că nu pot face așa ceva, dar meciul a ieșit exact așa cum mi-a propus persoana respectivă, adică 1 pauză, 1 final și 4 plus.

Am și eu dubiile mele, nu mi s-a părut în regulă meciul. Mi-a spus acea persoană că mai bine facem blat că oricum nu o să ne primim banii la echipă, că ne amăgim. M-am dus și i-am spus lui Geo Mișu, care este jucător și antrenor secund și Geo Mișu i-a transmis antrenorului Vasilică. Geo Mișu mi-a spus că și pe el îl căutase de o săptămână persoana respectivă. În meciul de la Bascov eu am intrat în repriza a doua, iar Geo Mișu nu a jucat deloc. Am primit apoi mesaj de la cel care mi-a făcut oferta și mi-a spus că a ieșit cum trebuia, că el este jucător la pariuri și că a pariat. După acel meci mi s-a spus că nu mai fac parte din lot. I-am spus antrenorului Vasilică să nu mă elimine din grup, fiindcă nu vreau să se audă vorbe, o să fugă lumea de noi dacă se spun astfel de vorbe.

Eu nu am primit niciun ban de când am venit la Cetate, adică de 3 luni. Avem salarii și prime prevăzute, dar nu am văzut niciun ban până acum, cu excepția unei situații în care mi-au băgat motorină pentru deplasare. Ne antrenăm o dată pe săptămână împreună, în rest un grup se antrenează la Calafat sau la Cetate, alții ne pregătim la Craiova. Sunt și alți colegi ai mei în situația mea, dar lor le este frică să spună ceva, îi înțeleg într-un fel”.

Geo Mișu: „Se ocupă de echipă Marin Surugiu și cu încă unu’, nea Gică, amândoi de peste 70 de ani, angajați la Primărie și sunt puși să facă și ei ceva pe acolo. Ei nu au habar de fotbal”

Ce spune Geo Mișu – antrenor secund și jucător la Tractorul Cetate:

„Ni s-au propus și mie și lui Geani și antrenorului, ne-a sunat cineva. Eu eram cu antrenorul când m-a sunat persoana respectivă, tocmai plecasem de la o emisiune unde fusesem invitați. Nu s-a ajuns la sumă în cazul nostru, dar știam despre ce e vorba. Nu neg, m-am consultat cu antrenorul în privința asta, fiindcă atunci când muncești fără bani, ai copii și nevastă acasă, te poți gândi și la lucrul ăsta. Totuși, știind că vine primarul la meci, că stă în ploaie, am căzut de acord că nu e frumos să facem blat decât câțiva. Am zis că totuși îl respectăm pe primar, chiar dacă nu ni se plătește munca. I-am și răspuns respectivului, celui care ne-a propus, că nu facem nimic. Am și mesaj în care am scris clar că nu facem nimic.

Eu, oricum, nu puteam să fac nimic, că nu am jucat, pe mine m-au dat afară că am vorbit de bani în presă. Sincer, și mie mi s-a părut suspect meciul, că s-ar fi umblat la unii jucători, că unii ar fi făcut fără să știe ceilalți. Mă gândesc că dacă nu s-a putut cu mine și cu antrenorul, atunci s-ar fi umblat la cei care au jucat. Numai că din grupul din Craiova care a fost eliminat din lot, numai doi jucători au jucat atunci. Chiar așa s-au exprimat, că fac anchetă, dau telefoane.

Ce s-a întâmplat la meci: Bascov este o echipă serioasă, cu juniori împrumutați de la Hagi, cu antrenor care vrea să facă treabă, noi, cu o organizare de liga a V-a și fără antrenamente am rezistat 30 de minute pe un teren greu. Portarul a greșit la golul doi, Geani Stoichițoiu a intrat pe final și din prea multă dorință a fost aproape să ia roșu. Ne-au sărit în cap nouă, celor din Craiova, că suntem suspecți de blat, că portarul a greșit la golul doi, că Geani era să ia roșu. După meci, primarul din Cetate era la masă la Albota și, când ne-a văzut, a plecat. Unii dintre jucători aveau bani să mănânce ceva, alții aveau numai să-și ia o pungă de semințe sau covrigi. I-am strâns eu pe toți și am mai pus un milion, au mai pus și alții și am mâncat și noi toți. Pe mine m-au eliminat, m-au dat afară după ce am ieșit în presă și am spus că nu se dau banii.

Antrenorul e cu mine, dar nu are nicio putere. Se ocupă de echipă Marin Surugiu și cu încă unu’, nea Gică, amândoi de peste 70 de ani, angajați la Primărie și sunt puși să facă și ei ceva pe acolo. Ei nu au habar de fotbal, când au ajuns la federație nu i-a băgat nimeni în seamă și m-au sunat pe mine să dau niște telefoane să-i bage în seamă. Noi ajungem la meciuri în deplasare când echipa adversă e deja pe teren, în săptămâna aia nu am făcut niciun antrenament împreună, așa că… Nici nu se pune problema să se facă vreo deplasare cu o zi înainte de meci. Nici la cele lungi, la Brașov, Râșnov. Pleacă grupul de jucători din Severin la 4 dimineața de acasă și ajung a doua zi noaptea, săracii. Joacă de plăcere, practic, ba chiar cheltuie bani de la ei, că tot trebuie să mănânci ceva. Eu am ajutat echipa din toate punctele de vedere. În primul rând să promoveze.

Totul a fost OK până am ajuns în Liga a 3-a, unde nu și-au mai respectat promisiunile. Am încercat să încropim o echipă cu salarii de maxim 12 milioane, dar nu s-a primit nimic, nici salarii, nici prime, nici bani de antrenamente, ne antrenam prin parcuri, cei din Severin și Craiova, cei din Cetate pe acolo pe la teren, era mai rău ca la Liga a IV-a. Chiar și în aceste condiții am câștigat 9 puncte, ceea ce pare incredibil, adică să bați Balotești, să bați Râșnov, am fost aproape să luăm punct la satelitul Universității Craiova. Lor le era greu să ne dea bani să facem un antrenament înainte de meci toată echipa. Nu aveam nici echipament de prezentare și am dat 2 mii de lei de la mine să luăm echipament, am plătit mese după meciuri. Pe unii jucători care nu au servici i-am împrumutat să bage benzină să ajungă la antrenamente.

S-a ajuns la 3 luni fără să primim nimic. Pe mine și pe Geani ne-au exclus din lot. Nu ne dau banii, nici la antrenament nu ne primesc, nici dezlegare nu ne dau, suntem ai nimănui. Eu oricum renunț la bani, fiindcă am o situație mai bună, muncesc, nu e problemă, dar să-mi dea dezlegarea să mai joc la Liga a IV-a, să fac mișcare, dar nu-mi dau niciun răspuns. Sincer, o echipă de Liga a V-a o bate rău la organizare pe Tractorul Cetate. Vreau să fie oameni cu mine, că și eu am făcut doar bine acestei echipe. M-am zbătut să aduc și jucători în vară, acum oamenii îmi reproșează. Am adus și de la CSU Craiova, pe Cătălin Ion, dar el a avut noroc că nu a jucat în acel meci, a fost suspendat. Nu zic, la Liga a IV-a era o diferență extraordinară față de ce e acum la Cetate. Erau salarii de 1.200 – 1.300 de lei, bani de motorină, cazare în deplasare după o victorie importantă. Eram în continuare șmecheri, acum suntem fraierii pământului, și săraci și bătuți.”

Dorian Vasilică: „Eu știu că s-a discutat ceva în săptămâna meciului, dar, după ce am văzut la meci, nu cred că a fost nimic”

Ce spune Dorian Vasilică – antrenor principal și jucător la Tractorul Cetate:

„Stoichițoiu și Mișu sunt jucătorii echipei până se va lămuri situația lor în legătură cu ultima deplasare. Eu știu că s-a discutat ceva în săptămâna meciului, dar, după ce am văzut la meci, nu cred că a fost nimic. Acum, rămâne să vedem dacă s-a făcut ceva sau nu! Ambii jucători au venit la mine să-mi spună. Așteptăm să vedem dacă e așa cum se aude. Am auzit că ei vor să plece. Eu i-aș dori pe jucători la echipă, eu i-am adus, sunt doi dintre jucătorii mei cu CV. Eu zic să sunt doar vorbe, că toate echipele au parte de asemenea propuneri și la ligi superioare sunt astfel de propuneri. Adevăr o fi pe undeva, nu știu ce să zic.

Am înțeles că omul care le-a propus acest lucru ar fi jucat și el pe undeva sau chiar joacă fotbal. Poate că jucătorii au vrut să plece de la echipă și au inventat povestea asta. Noi am luat bătaie și de la Moreni cu 5-0 și de la Slatina cu 8-0, așa lumea poate să spună că și la acele meciuri a fost ceva. L-am introdus pe Stoichițoiu când era deja 3-0. Nu cred că au făcut absolut nimic cei doi jucători.

Primarul și președintele vor decide ce se va întâmpla. Ar fi mai mulți jucători implicați în treaba asta, li s-a propus mai multor jucători, dar, din ce știu, ceilalți nu ar fi vorbit atât de mult. Le-am spus din start părerea mea președintelui și primarului, dar sunt supărați pe Geo Mișu că a vorbit prin presă că nu s-au luat banii. Geo Mișu este omul cu care am construit echipa asta. Am discutat cu băieții în dimineața meciului și mi-au garantat toți că nu fac nimic. Nu și-a primit nimeni până acum banii, nici măcar eu. Oamenii de la Primărie nu se așteptau să promovăm și am rămas cu bugetul de la liga a IV-a, acesta s-a terminat, s-a făcut o rectificare. Sută la sută se va rezolva, vor intra toate salariile la zi, dar într-o lună maxim se va rezolva”.

Rezultate înregistrate de Tractorul Cetate în acest sezon de Liga 3:

Etapa 1: Vedița Colonești – Tractorul Cetate   1-0
Andrei Bîră (85)
Etapa 2: Tractorul Cetate – CSM Slatina    0-8
Alexandru Capătă (12, 67, 71),  Vasile Gheorghe (26, 81), Daniel Turlea  (83), Grigore Ceapă (88, 90+1)
Etapa 3: Flacăra Moreni – Tractorul Cetate     5-0
Tiberiu Calofir (29, 73), Florin Lețu (43), Andrei Iliescu (70), Cristinel Constantin (81)
Etapa 4: Tractorul Cetate – FC Voluntari 2    5-2
Marian Coca (9, 48, 53), Andrei Sărăcin (56), Marius Sevastian (81 – aut.)  / Daniel Ciobanu (16 – aut.), Vasile Mihai (61)
Etapa 5: Universitatea Craiova 2 – Tractorul Cetate    3-2
Alin Țegle (11), Cosmin Dobre (29), Robert Mohora (90+5 – aut.) / Costinel Vasilică (12), Marian Coca (74)
Etapa 6: Tractorul Cetate – CS Balotești    3-1
Marian Coca (42, 68), Titu Cârstea (90+7 – pen.) / Alexandru Tîrnăcop (82)
Etapa 7: Unirea Bascov – Tractorul Cetate     5-0
Sebastian Ivan (30, 53), Iustin Drăgănoaea (33), Mario Iordache (66), Cosmin Piscanu (90+2)
Etapa 8: Tractorul Cetate – Olimpic Cetate Râșnov     3-0
Dorian Vasilică (16, 70 – penalty), Andrei Sărăcin (82)
Etapa 9: Sporting Roșiori – Tractorul Cetate     1-0
Alin Roman (39)

Articol scris de Cosmin STAICU

Marius ANGHEL 25 Oct. 2019, 10:15 Special
Pe aceeași temă