OFICIAL | Metalurgistul Cugir merge mai departe în Cupă, deși a pierdut la Recea cu 9-0. Verdictul dat de FRF împotriva echipei lui Romulus Buia

Marius ANGHEL 17 Sep. 2016, 16:57 Stiri

Metalurgistul Cugir a desconsiderat, marți, Cupa României, faza națională, atunci când s-a deplasat în Maramureș să joace în turul al IV-lea cu ACS Fotbal Comuna Recea cu o echipă formată în mare parte din juniori, dar a obținut calificarea la „masa verde” în faza următoare a competiției datorită unei mari erori a gazdelor. Pierzători pe teren cu 9-0, Metalurgistul a câștigat la comisii cu 3-0 după ce Departamentul de Competiții al Federației Române de Fotbal a sesizat că echipa lui Romulus Buia a făcut patru schimbări, atâtea câte sunt permise în campionatul Ligii 3, deși în noul regulament al Cupei se acceptă efectuarea doar a trei înlocuiri.

Pe teren, marți, Fotbal Comuna Recea nu a avut nicio problemă în fața Metalurgistului. Maramureșenii au condus cu 1-0 din minutul 34, după reușita lui Mihai Deac, iar eliminarea lui Vîjdea din minutul 43 a produs haos în cea de-a doua repriză la poarta formației din Alba. Șter (57, 63), Lang (58), Deac (66, 70), Giurgiu (83, 85) și Chinde (90) au mai înscris de alte opt ori în partea secundă a jocului, rezultatul final fiind unul de maidan, 9-0. Performanța acestor jucători va fi însă ștearsă cu buretele după ce proprii conducători și arbitrii jocului nu au știut regulamentul Cupei și au efectuat, respectiv garantat și permis patru înlocuiri de jucători.

Vineri, 16 septembrie 2016, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a analizat raportul de joc al meciului de la Recea și a dat verdictul dur. „În baza sesizării Departamentului de Competiții a FRF din 14.09.2016 clubul ACS Fotbal Comuna Recea conform prevederilor art. 83/9 din RD cu aplicarea art. 34 din RD se sancționează cu Fortfait (3-0 în favoarea echipei CF Metalurgistul Cugir 1939) și i se aplică o penalitate sportivă de 1600 lei”, e anunțul de pe site-ul FRF. În plus, jucătorul Metalurgistului Cugir, George Cosmin Vâjdea, a fost suspendat un joc și amendat cu 160 lei pentru eliminarea sa.

Dacă Fotbal Comuna Recea a fost sancționată imediat pentru greșeala pe care a comis-o, deși pe teren a fost net superioară, în schimb nu am aflat nimic până în acest moment despre soarta arbitrilor Rareș Moca (Cluj-Napoca), Iulian Szekely (Cluj-Napoca) și Dănuț Vasile Costea (Satu Mare). Cei trei arbitri ai jocului de la Recea au fost pentru moment opriți de la delegări de Comisia Centrală a Arbitrilor după ce au dat asigurări staff-ului echipei maramureșene că pot face cea de-a patra schimbare, spunându-le că sunt gata să dea în scris că știu ce spun.

Federalii nu au pus nici până acum noul regulament pe site. Modificarea se găsește într-un comunicat greu accesibil

FRF și CCA au însă și partea lor de vină. Pe site-ul federației conduse de Răzvan Burleanu, la secțiunea „Statut și regulamente”, nu a fost pus nici până în acest moment noul regulament al Cupei României. Cel prezent este cel vechi, al ediției trecute, 2015-2016, în care scrie că „În faza națională, la jocurile care angrenează echipe din Liga 3 și echipe din ligile inferioare acesteia se pot efectua patru înlocuiri de jucători pe toată durata jocului. În jocurile la care participă echipe din Liga 2 sau Liga I se pot efectua maxim trei înlocuiri de jucători”, deci, dacă e să judecăm după acest regulament, arbitri și oficialii de la Recea au avut dreptate. La fel este scris și în „Regulamentul de organizare a activității fotbalistice (ianuarie 2016)” (ROAF).

Modificarea cu trei schimbări în Cupa României după care s-a judecat cazul și care se aplică în acest moment în competiție s-a aprobat într-o ședință a Comitetului de Urgență din 3 august 2016. Comunicatul pe care mulți oficiali poate l-au ratat se găsește cu greu pe site-ul FRF. Este poziționat în acest moment pe pagina a treia a secțiunii Documente FRF / Comunicate FRF. Burleanu, Iorgulescu și Goga au aprobat pe 3 august modificarea și completarea art. 30 din ROAF cu privire la desfășurarea Cupei României, la punctul 11 fiind specificat acum cu roșu: „În faza națională, în toate jocurile se pot efectua maximum trei înlocuiri de jucători pe toată durata jocului”.

Sănătatea Cluj a fost iertată de eliminarea la „masa verde”

O situație la fel de intrigantă s-a petrecut și în turul 1 al Cupei României, atunci când Sănătatea Cluj a trecut pe teren de 2-1 de o altă echipă din Alba, Viitorul Sîntimbru, însă, la acea oră, ar fi trebuit să piardă la „masa verde” fiindcă nu a respectat regula jucătorilor Under 19 impusă în Comitetul de Urgență din 3 august. Clujenii trebuiau să aibă pe teren pe întreaga durată a jocului cel puțin trei jucători sub 19 ani, însă au avut doar unul, fiindcă s-au bazat pe vechiul regulament, cel care spunea că atunci când se întâlnesc două echipe din ligi diferite, atunci nu sunt nevoiți să respecte regula juniorilor.

Ulterior, pentru a repara ceea ce nu anunțase în mod public și pentru a nu se îndrepta către ea tunurile, FRF a schimbat din nou regulamentul printr-o ședință de Comitet de Urgență, dându-le dreptate celor de la Sănătatea și permințându-le să meargă în turul 2.

Fotbal Comuna Recea nu a mai beneficiat de milă din partea federației.

Patru schimbări de fiecare echipă și la meciul Industria Sârmei Câmpia Turzii – Performanța Ighiu, din turul II, însă FRF nu s-a sesizat

O altă situație care nu a fost tratată la fel de Departamentul de Competiții a FRF și de Comisia de Disciplină și Etică a FRF a avut loc, potrivit surselor Liga2.ro, în turul II al Cupei României, pe 24 august. Atunci, la meciul dintre Industria Sârmei Câmpia Turzii (CJ, Liga 4) și Performanța Ighiu (AB, Liga 3), încheiat cu victoria celor din urmă cu 4-1, cele două echipe au făcut câte patru înlocuiri. Regulamentul Cupei a fost încălcat și de această dată, însă nimeni de la FRF nu s-a autosesizat în acest caz, așa cum au făcut-o acum la Recea – Cugir, după ce presa a scris despre această eroare a maramureșenilor și arbitrilor. Industria Sârmei Câmpia Turzii și Performanța Ighiu ar fi trebuit eliminate din competiție pentru că nu s-au supus regulilor jocului, însă niciuna nu a avut de suferit.

Miercuri, în turul III, Performanța Ighiu a pierdut cu 3-2 la Național Sebiș și a ieșit din competiție.

CITEȘTE și: INCREDIBIL | A câștigat cu 9-0, dar va pierde calificarea la „masa verde”. Echipa lui Romulus Buia a comis o eroare gravă în meciul de Cupă, arbitrii fiind principalii vinovați și CCA s-a autosesizat: brigada de arbitri de la meciul Recea – Cugir a fost oprită de la delegări. Se așteaptă decizia Comisiei de Disciplină a FRF

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: FB Recea ACS Recea

Marius ANGHEL 17 Sep. 2016, 16:57 Stiri
Pe aceeași temă