Startul meciului poate fi întârziat, mai nou, cu maximum 30 de minute, în loc de 15! FRF a schimbat regulamentul, pentru a sărit în ajutorul cluburilor care întâmpină probleme cu asigurarea asistenței medicale pe perioada pandemiei

Marius ANGHEL 03 Nov. 2021, 21:05 Liga 2
Startul meciului poate fi întârziat, mai nou, cu maximum 30 de minute, în loc de 15! FRF a schimbat regulamentul, pentru a sărit în ajutorul cluburilor care întâmpină probleme cu asigurarea asistenței medicale pe perioada pandemiei

Federația Română de Fotbal, prin Comitetul Executiv, schimbă din nou în timpul sezonului regulamentul fotbalistic, sub pretextul de a ajuta echipele care întâmpină probleme în această perioadă de pandemie.

De acum, arbitrii vor trebui să aștepte 30 de minute de la ora de start a partidei, nu 15, cum era până acum, în cazul în care clubul organizator are probleme în a asigura asistența medicală.

Noua regulă este valabilă doar până la finalul sezonului aflat în desfășurare, au decis federalii.

Cluburile gazdă beneficiază de 15 minute în plus, un total de 30, pentru a putea asigura asistența medicală la meciul pe care îl organizează

În acest sezon 2021 – 2022, în primele trei ligi fotbalistice, probleme cu asigurarea asistenței medicale la meciuri au avut doar cluburile din campionatul Liga 3. Au fost mai multe jocuri care nu s-au desfășurat fiindcă echipa gazdă nu a asigurat în timpul regulamentar, cel mult 15 minute întârziere de la ora oficială de start a jocului, asistență medicală. Regulamentul pedepsește aceste cluburi cu pierderea respectivului meci la ”masa verde”, la scorul de 0-3.

În ultima etapă a turului Ligii 3, în urmă cu două weekenduri, această problemă a fost întâmpinată de echipa prezidată de unul dintre cei doi membri reprezentanți ai cluburilor din Liga 3 în Comitetul Executiv al FRF. E vorba despre ACSO Filiași, condusă de Florin Spînu, care nu a avut ambulanță în timpul regulamentar la partida cu Petrolul Potcoava. Arbitrul a constatat neîndeplinirea obligațiilor de către organizator și a fluierat finalul partidei, Comisia de Disciplină și Etică a FRF trebuind apoi să constate această faptă și să acorde victorie la ”masa verde” pentru echipa din Potcoava.

Coincidență sau nu, astăzi, 3 noiembrie 2021, CEx-ul din care face parte și Spînu a decis să modifice ROAF (Regulamentul de organizare a activității fotbalistice) la articolul care vizează această problemă.

FRF sare în ajutorul echipelor, invocând pandemia

Astfel, s-a decis ca echipele care întâmpină aceste probleme să primească un timp dublu față de cum era până acum ca să îndeplinească regulamentul. Arbitrii și echipele nu vor mai aștepta 15 minute, ci 30 de minute.

”Aprobă modificarea ROAF art. 14 alin. 2 din ROAF exclusiv până la finalul sezonului 2021/2022 în sensul creșterii termenului acordat pentru asigurarea asistenței medicale de la 15 la 30 de minute. Aceeași prevedere va fi aplicabilă și pentru ROC Fotbal în sală.

  • Textul art. 14 alin. 2 din ROAF urmând a fi următorul:
  • Dacă una din echipe, ambele echipe sau asistența medicală se prezintă la teren după ce arbitrul a fluierat sfârșitul jocului, respectiv după timpul regulamentar de 15 minute, respectiv 30 de minute în cazul asistenței medicale, se vor aplica sancțiuni regulamentare. În toate cazurile, arbitrul jocului va cronometra perioada de 15 sau 30 de minute, după caz, în prezența sau cu înștiințarea expresă a delegatului de joc sau oficialului responsabil de turneu, dacă este cazul, și a delegaților celor două echipe și va anunța și arăta expirarea termenului mai sus menționat, conform cronometrului deținut.
  • Prezenta modificare este valabilă doar până la finalul sezonului 2021/2022”, sună decizia de astăzi, 3 noiembrie 2021, a Comitetului Executiv al FRF.

FRF a sărit, astfel, în primul rând în ajutorul echipelor de Liga 3, singurele care au întâmpinat aceste probleme până acum, motivând că asigurarea asistenței medicale la meciuri în această perioadă de pandemie, în special acum, în al patrulea val generat de coronavirusul SARS-CoV-2, este mai greu de îndeplinit, din cauza multiplelor cazuri la care ambulanțele trebuie să intervină.

CSM Râmnicu Sărat – Dinamo Bacău, meciul în care s-a creat un precedent

Decizia vine după ce comisiile FRF au creat deja un precedent în această situație.

Meciul CSM Râmnicu Sărat – Dinamo Bacău, din etapa a 3-a a Ligiii 3, Seria 2, nu s-a disputat la momentul programării, fiindcă clubul gazdă nu a asigurat în timpul regulamentar, de 15 minute după ora de start a jocului, asistență medicală. Buzoienii au înaintat un memoriu la FRF că nu a putut îndeplini condițiile, deoarece a întâmpinat probleme excepționale, care nu a ținut de ea.

Comisia de Disciplină și Etică a FRF ia dat dreptate și a amânat jocul, numai că Dinamo Bacău a făcut recurs. Ulterior, după mai multe săptămâni de așteptat, Comisia de Recurs a respins apelul făcut de clubul băcăuan, astfel că partida a fost retrogradată și urmează să se joace pe teren, să nu fie decisă la ”masa verde”.

Până acum, în sezoanele trecute, nicio echipă care nu îndeplinea regulamentul în această cauză nu primea clemență. Au fost multe cazuri doar la nivelul Ligii 3, unde multe cluburi sunt amatoare și au probleme de organizare.

Alte trei meciuri din Liga 3 nu s-au jucat din cauza lipsei ambulanței

Ulterior, alte trei meciuri din Liga 3 nu s-au jucat din aceeași problemă, a imposibilității echipei gazdă, organizatoare, de a asigura asistență medicală în timpul regulamentar.

Este vorba despre jocurile Avântul Periam – Gloria Lunca Teuz Cermei (etapa 5, Seria 8), CSM Feteşti – Înainte Modelu (etapa 7, Seria 3) și ACSO Filiaşi – Petrolul Potcoava (etapa 9, Seria 6).

Aceste partide nu au nici acum un rezultat decis de către Comisia de Disciplină și Etică a FRF, iar modificarea produsă acum în regulament vine ca o mănușă pentru echipele care n-au fost în stare să asigure asistență medicală.

De situație ar putea profita inclusiv ACSO Filiași, care imediat după jocul nedisputat cu Petrolul Potcoava transmitea prin președintele ei că cei de ambulanță au comis o eroare, crezând că meciul are loc sâmbătă, nu vineri. Florin Spînu a solicitat firmei cu care lucrează să trimită de urgență ambulanță, însă aceasta nu a ajuns nici în cele 15 minute de așteptare după ora de start oficială a partidei. Filiașiul a făcut însă memoriu, transmițând că a întâmpinat o problemă excepțională, fiindcă ambulanța nu ar fi ajuns la timp fiindcă a avut cazuri de Covid la care să intervină, nu pentru că întârzierea s-a produs dintr-o eroare de neînțelegere.

”Salvarea nu a mai ajuns la meci. Așteptam salvarea de la Craiova, de la Sf. Mina. Am vorbit acolo, iar cel cu care am vorbit a înțeles că mâine (n.r. – sâmbătă) are loc meciul. Nu m-am gândit niciun moment că nu a înțeles, m-am ocupat de treburile celelalte și abia la ora 14:25 (n.r. – jocul începea la ora 15:00) mi-am dat seama că este o problemă. Conform regulamentului, oaspeții câștigă cu 3-0. Este prima dată când mi se întâmplă așa ceva…”, spunea, inițial, Florin Spînu.

  • Totuși, decizia FRF de a modifica regulamentul în această situație pare puțin trasă de păr, dată poate pentru a ajuta expres pe cineva, având în vedere câte echipe au întâmpinat probleme în a asigura asistența medicală la meciuri în acest sezon. Sunt doar patru meciuri care n-au avut loc în zece etape, iar o etapă are 49 de partide. Un raport extrem de mic. Altfel, poate se găsește o inginerie și pentru ca meciul nedisputat dintre Sportul Şimleu Silvaniei – Luceafărul Oradea (etapa 10), fiindcă jucătorii echipei oaspete au refuzat deplasarea din cauza neplății salariilor, să se joace, invocându-se orice motiv, iar FRF să fie de acord.

Un lucru este cert acum. FRF a fost în stare de această dată să modifice regulamentul pentru a sări în ajutorul echipelor care întâmpină probleme din cauza situațiilor generate de pandemiei, spre deosebire de sezonul trecut, când, în aceleași condiții, nu a dorit să schimbe regulamentul în cazul cluburilor care nu pot juca pentru că au jucători infectați, iar apoi se ajunge la situația ca adversara să întâmpine probleme asemănătoare chiar la reprogramare, în unele cazuri chiar voit, pentru a putea beneficia de regulament și a câștiga la ”masa verde”. Vezi cazurile partidelor Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii 0-3, Unirea Slobozia – CSM Slatina 0-3, sau ”U” Cluj – Farul Contanța 0-3.

Declarația lui Răzvan Burleanu pe acest subiect:

https://liga2.prosport.ro/liga-3/petrolul-potcoava-exclude-rejucarea-meciului-nedisputat-cu-acso-filiasi-primarul-enachioaia-il-contrazice-pe-florin-spinu-medicul-delegat-a-absentat-iar-ambulanta-nu-ajunsese-cand-am-pleca-19207145

https://liga2.prosport.ro/liga-3/acso-filiasi-a-ratat-ultimul-meci-din-turul-ligii-3-din-cauza-lipsei-ambulantei-ocupata-cu-cazurile-de-covid-florin-spinu-vrea-reprogramarea-jocului-trebuie-sa-tinem-cont-ca-in-momentul-de-19206487

Marius ANGHEL 03 Nov. 2021, 21:05 Liga 2
Pe aceeași temă