FRF recunoaște că, regulamentar, nu a putut stabili ultima retrogradată din sezonul trecut de Liga 3! Acum a introdus un nou criteriu de departajare, care, culmea, nu clarifică nimic și necunoscuta e aceeași!

Marius ANGHEL 08 Aug. 2022, 18:48 Liga 3
FRF recunoaște că, regulamentar, nu a putut stabili ultima retrogradată din sezonul trecut de Liga 3! Acum a introdus un nou criteriu de departajare, care, culmea, nu clarifică nimic și necunoscuta e aceeași!

Federația Română de Fotbal recunoaște, printr-o decizie luată în cadrul celei mai recente ședințe din Comitetul Executiv, că a avut o problemă în a determina regulamentar ultima echipă retrogradată sportiv din Liga 3 la finalul sezonului 2021-2022.

FRF nu a anunțat public numele celor 21 de echipe care sportiv au retrogradat din Liga 3 nici măcar până în acest moment, al publicării acestui articol, deși sezonul pentru formațiile din play-out s-a încheiat la 28 mai, iar în curând va începe noua ediție de campionat.

Liga2.ro a făcut, la vremea respectivă, demersuri către FRF să obțină un răspuns oficial din partea Departamentului Juridic sau chiar și cel de comunicare privind modul în care se determină ultima retrogradată sportiv din Liga 3, formația cel mai slab clasată pe locul 4 în seriile de play-out, însă nici până în prezent nu i s-a răspuns. S-a preferat tăcerea sau ignorarea, deși la nivelul cluburilor din Liga 3 au fost multe necunoscute și semne de întrebare care așteptau și ele un răspuns.

FRF a stabilit modul în care se face departajarea echipelor aflate pe locul 4 în seriile de play-out pentru determinarea ultimei clasate din Liga 3

Motivul îl aflăm acum, după ședința din 5 august a Comitetului Executiv al FRF, când s-a aprobat ”cu unanimitate de voturi sistemul de desfășurare al competiției Liga 3 în sensul clarificării criteriilor de retrogradare (modalitate de determinare a celei mai slabe linii de clasament în situația în care unele echipe au un număr mai mic de jocuri disputate).”

Completarea din regulament privind această lacună existență la finalul sezonului recent încheiat sunt astfel:

”Ultimele două clasate din play-out-ul fiecărei serii vor retrograda în eșalonul interior împreună cu echipa de pe locul 4 din play-out cu cea mai slabă linie de clasament (numărul total de puncte).

Dacă la încheierea play-out-ului există cel puțin o serie cu un număr mai mic de participante, dintre ocupantele locurilor 4 din toate seriile va retrograda echipa cu cel mai mic coeficient de puncte calculat și rezultat din totalul punctelor obținute în raport cu numărul meciurilor disputate în campionat (punctaj total: număr de jocuri din campionat).

În cazul în care și după acest criteriu de departajare cel puțin 2 echipe se află la egalitate sunt aplicabile prevederile art. 29 alin 4, coroborat cu art. 27 alin 3 și 4 toate din ROAF.”

Noua completare de regulament, incompletă! Se poate ajunge în aceeași situație

Rezultă că, într-o situație asemănătoare celei din Seria 8 a Ligii 3 din sezonul trecut, în care echipele au jucat mai puține meciuri după ce ACS Poli Timișoara a fost exclusă din competiție, departajarea între echipele clasate pe locul 4 în grupele de play-out pentru a o afla pe cea mai slabă se va face pe baza coeficientului rezultat în urma punctelor obținute împărțit la numărul de meciuri disputate în campionat.

La finalul sezonului trecut, clasatele pe locul 4 în cele zece serii play-out au următorul punctaj: Ştiinţa Miroslava (31 puncte, Seria 1), Dinamo Bacău (36 puncte, Seria 2), Înainte Modelu (37 puncte, Seria 3), Academica Clinceni 2 (30 puncte, Seria 4), SR Brașov (32 puncte, Seria 5), Petrolul Potcoava (33 puncte, Seria 6), Aurul Brad (28 puncte, Seria 7), Avântul Periam (24 puncte, Seria 8), Avântul Reghin (30 puncte, Seria 9) și CSM Satu Mare (40 puncte, Seria 10).

Aplicând regula adăugată acum ar rezulta că echipa ar avea următorul coeficient: Ştiinţa Miroslava (31 puncte – 28 meciuri = 1,107), Dinamo Bacău (1,285), Înainte Modelu (1,321), Academica Clinceni 2 (1,321), SR Brașov (1,142), Petrolul Potcoava (1,178), Aurul Brad (1), Avântul Periam (24 puncte – 24 meciuri = 1), Avântul Reghin (1,321) și CSM Satu Mare (1,428).

Aurul Brad și Avântul Periam sunt la egalitate cu coeficient 1, astfel că se trece la următorul criteriu de departajare: prevederile articolului 29 aliniatul 4. Însă și aici este o problemă, fiindcă Aurul Brad a avut la finalul sezonului regular 18 meciuri disputate, în timp ce Avântul Periam a avut doar 16 jocuri, deci și prilejul de a câștiga mai multe puncte. Alte criterii regulamentare pentru departajarea într-o asemenea situație nu există!

Rezultă, astfel, că această completare de regulament făcută acum de FRF este incompletă!

Mai jos vedeți articolele din ROAF pe baza cărora se poate face departajarea în caz de egalitate între cel puțin două echipe:

Articolul 29 | Sistemul competiţional
4. În situația în care, la finalul play-off-ului sau play-out-ului, două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ținându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate și după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform numărului de puncte cu care fiecare dintre echipe a terminat sezonul regular. Dacă și în această situație egalitatea persistă, departajarea se va efectua potrivit art. 27.

Articolul 27 | Clasament
3. Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat/sezonul regular, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:
a. Numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;
b. golaverajul mai bun în jocurile directe;
c. numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;
d. numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;
e. golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat);
f. numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat;
4. Dacă şi după aplicarea acestor criterii egalitatea se menţine, se vor disputa jocuri de baraj pentru a se stabili câştigătoarea titlului, promovarea, retrogradarea sau participarea în competiţiile europene.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/slab-sa-fii-noroc-sa-ai-frf-a-anuntat-echipele-care-continua-in-liga-3-desi-retrogradasera-dupa-ce-au-aparut-cinci-locuri-vacante-pentru-sezonul-2022-2023-rapid-si-fc-hermannstadt-au-renuntat-la-19237961

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cele-mai-slabe-din-liga-3-echipele-care-au-retrogradat-la-finalul-acestui-sezon-unirea-alba-iulia-dinamo-2-arges-2-sau-sticla-ariesul-turda-cele-mai-importante-nume-din-lista-rusinii-19233303

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-doua-cluburi-din-liga-3-si-au-schimbat-denumirea-unul-chiar-si-sediul-social-campulung-va-avea-echipa-la-nivel-national-in-timp-ce-colonestiul-a-trecut-de-la-privat-la-public-19240002

Marius ANGHEL 08 Aug. 2022, 18:48 Liga 3
Pe aceeași temă