Doi dintre străinii doriți de Petrolul s-au pregătit sub comanda lui Costel Enache. Cum gândește antrenorul campania de transferuri: „E destul de greu de adus soluțiile astea”

Al doilea antrenament susținut de Petrolul în 2020 a adus alte două noutăți în lotul condus de Costel Enache. Argentinianul Leonel Pierce și albanezul Armando Vajushi, două dintre „țintele” echipei ploieștene pentru această perioadă de transferuri, s-au alăturat celor 18 „lupi” care au participat ieri la reunire.

Pierce și Vajushi se antrenează cu Petrolul, Santos e reținut la Clinceni

Petroliștii s-au antrenat, joi dimineață, pe terenul sintetic de la Parcul Municipal Vest, iar la ședința de pregătire au apărut și Leonel Pierce și Armando Vajushi, doi dintre cei trei jucători pe care președintele Marius Stan a transmis ieri că sunt doriți ca achiziții pentru partea a doua a sezonului.

Alături de jucători Petrolului nu a apărut însă și portughez Miguel Santos, despre care Liga2.ro a scris că nu este lăsat să plece de către Academica Clinceni, în ciuda faptului că Marius Stan îl anunța ca favorit pentru postul de portar la gruparea prahoveană.

Iată cum îi prezintă Petrolul pe Leonel Pierce și Armando Vajushi:

„În vârstă de 26 de ani, Leonel Pierce a activat în prima parte a sezonului în curs tot în România, dar în primul eșalon, la FC Botoșani. Mijlocaș de profil defensiv, jucătorul sud-american, ce deține și cetățenie italiană, evoluase, anterior, doar în țara natală, la Racing Club II, CA All Boys Buenos Aires și Deportivo Santamarin.

La rândul său, Armando Vajushi (28 ani) joacă pe postul de mijlocaș stânga, având, de-a lungul carierei sale, și experiența fotbalului italian. Vreme de trei ani, între 2012 și 2015, la Litex Lovetch, în Bulgaria, Vajushi a s-a transferat, ulterior, la Chievo Verona, după care a trecut pe la Livorno, Pro Vercelli și Avellino, adunând 53 de prezențe în Serie B. Ultima dată în țara natală, la KF Teuta, Armando Vajushi are trecute, în CV, și șase prezențe în prima reprezentativă a Albaniei”.

Costel Enache: „Am încercat să ne ținem de un profil și încercăm să aducem jucători care sunt obișnuiți cu România, cu temperatura, adaptați aici”

Ceea ce Petrolul nu spune este că Leonel Pierce a evoluat doar 213 minute la FC Botoșani, unde a prins șase meciuri, în doar unul intrând ca titular și nu a înscris, iar Armando Vajushi are doar 410 minute jucate în acest sezon la o echipă modestă din Albania. În cele nouă meciuri în care a fost utilizat, în doar patru a fost titular și nu a înscris niciun gol.

Costel Enache a comentat, ieri, după ședința de pregătire, cum gândește această campanie de transferuri și de ce s-a ajuns la astfel de soluții pentru Petrolul.

„Leonel vine din Argentina, iar zborul a fost foarte foarte lung. Nu a putut pleca mai devreme, pentru că au fost derulate niște documente și au durat și astea. A fost la Botoșani, e obișnuit, a jucat, e obișnuit cu România, cu atmosfera, știe despre ce e vorba.

Vajushi a avut și el niște probleme în aeroport, un blocaj în aeroportul din Varșovia, nu a depins de el.

Mai sunt câțiva jucători cu care discutăm. Încercăm să facem o emulație, nu neapărat că cineva e vinovat și altcineva e nevinovat. Nu așa se desfășoară lucrurile. Încercăm să aducem o emulație nouă, o motivație, o schimbare care să miște energiile din jurul nostru. Nu așteptăm de la Leonel să joace ca Messi, sub nicio formă. Nu așteptăm ca jucătorii noștri să copieze pe cineva. Așteptăm să se autodepășească și cu acele calități pe care noi le-am identificat să ajute echipa, atâta tot. Ne știm statutul, ne știm nivelul fiecare și am fi naivi să încercăm să copiem pe cineva. Trebuie să avem identitatea noastră și să punem abilitățile, competențele noastre în slujba echipei.

Nu am mers neapărat doar pe ideea de a aduce jucători străini. Am căutat soluții și am încercat să luăm, de exemplu, jucători care au făcut performanță la nivelul Ligii a 2-a. E foarte greu. În intersezon, jucătorii au contracte, jucătorii care au arătat ceva nu vor fi lăsați de cluburi să plece chiar așa ușor, pentru că sunt jucători importanți pentru fiecare club. Partea financiară o știm în România, e destul de precară, și atunci fiecare caută soluții de finanțare. E destul de greu de adus soluțiile astea. Am încercat să ne ținem de un profil și încercăm să aducem jucători care sunt obișnuiți cu România, cu temperatura, adaptați aici. Deși am avut alte multe alte soluții, de asta am preferat un Pierce, de exemplu, pentru că știe despre ce e vorba în România, e aici, a jucat aici, e deja adaptat și atunci scurtăm și noi timpul de intrare în ritm. De asemenea, și salariile jucătorilor au cam explodat în ultimul timp și e destul de greu de găsit soluții libere și eficiente pentru noi. Am preferat, decât să aducem un număr de jucători, să ne restrângem la cei care avem încredere și să mai găsim una, două, trei soluții în timpul care ne-a mai rămas. Avem o listă destul de largă, avem priorități pentru fiecare poziție pe care ne dorim, cel puțin două, dar la fel de adevărat e și că jucătorii așteaptă propuneri din alte părți, poate mai rentabile, poate mai bune decât oferim noi. Și, atunci, lucrurile de desfășoară puțin mai anevoios. Asta e realitatea”, a spus Costel Enache.

Jucătorii echipei Petrolul vor continua să se pregătească la Ploiești până sâmbătă, urmând ca, de duminică, să-și mute cartierul general în Antalya, acolo unde, în perioada 12-24 ianuarie, este programat primul stagiu centralizat al anului.

Foto de la antrenamentul de astăzi al Petrolului:

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Petrolul Ploiești

Pe aceeași temă