Liga 2 rămâne sezonul acesta cu două serii. Nicio echipă nu s-a retras. Câte cluburi au trimis către FRF cereri de cedare a drepturilor TV

Marius ANGHEL 30 Jul. 2015, 13:29 Special
  • Nicio echipă din cele 28 înscrise în noul sezon al Ligii 2, ediția 2015-2016, nu s-a retras până la termenul limită stabilit de FRF, 29 iulie, astfel că viitorul campionat va fi format din două serii a câte 14 echipe fiecare, așa cum s-a stabilit în Comitetul Executiv de pe 27 iulie.
  • În privința cedării drepturilor TV, doar 20 de cluburi au trimis până pe 30 iulie către federație cereri că sunt de acord, restul urmând a o face în zilele următoare. Auraș Brașoveanu speră ca acestea să o facă cât mai repede pentru ca FRF să organizeze licitația și până la startul campionatului să se și vândă aceste drepturi.

 

Miercuri, 29 iulie, a expirat termenul limită aprobat în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal din data de 27 iulie 2015 în care cluburile din Liga 2 puteau să se răzgândească în privința înscrierii în viitorul campionat al eșalonului secund, ediția 2015-2016. Răzvan Burleanu, președintele FRF, recomanda celor 28 de echipe înscrise și acceptate în viitorul campionat să analizeze bine dacă au siguranța financiară că pot duce la bun sfârșit noul sezon, altfel au ocazia de a se retrage și a se duce în Liga a 3-a. În caz contrar, de neprezentare, excludere sau abandon, acestea vor fi sancționate drastic cu retrogradarea în ultimul campionat al județului de care aparțin.

Federația spera ca din cele 28 de echipe să se retragă minim șase pentru ca noul campionat al Ligii 2 să fie format încă din acest an dintr-o singură serie. Totuși, recomandarea lui Burleanu nu a fost ascultată de conducătorii cluburilor, astfel că pe adresa FRF nu a ajuns nicio astfel de cerere de abandon. Drept urmare, noul sezon din Liga 2 va rămâne așa cum a fost stabilit luni, în cadrul C.Ex., adică format din două serii a câte 14 echipe.

„Nicio echipă nu a depus cerere de retragere, deci noul campionat al Ligii 2 va rămâne așa cum a fost stabilit, din două serii a câte 14 echipe”, a spus, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal a Ligii 2 (LPF 2) și reprezentantul cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF.

În aceste condiții, campionatul Ligii a 3-a nu va mai suferi modificări, cele cinci serii hotărâte deja din 77 de cluburi urmând a rămâne la fel, speranțe ca alte formații să fie acceptate fiind aproape imposibile. Semne de întrebare rămân în privința lui Ceahlăul II (retrogradat din Liga 3, dar acceptat în ultimul moment de FRF în noul sezon și distribuit în Seria I), club neprogramat în turul II al Cupei României, desfășurat miercuri, 29 iulie, din cauză că nu și-a achitat baremurile restante din sezonul precedent al Ligii 3, și care riscă excluderea din campionat. În conformitate cu articolul 31, alineat 15 din ROAF, echipele programate în Cupa României nu pot renunța la jocuri și nici nu pot disputa jocuri amicale în zilele în care au fost programate, sub sancțiunea eliminării lor din campionatul în care participă.

20 de echipe au trimis până pe 30 iulie mandate că cedează federației drepturile TV

Ieri, 29 iulie, trebuia să fie, conform ședinței de la Casa Fotbalului de pe 22 iulie dintre reprezentanții FRF și cei ai cluburilor din Liga 2, și ultima zi în care echipele din eșalonul secund se angajaseră să cedeze federației drepturile TV pentru ca aceasta să se ocupe de caietul de sarcini și ulterior de organizarea vânzării la comun pe următorii trei ani. Auraș Brașoveanu chiar făcea un apel prin intermediul Liga2.ro ca reprezentanții echipelor să se țină de promisiune și să trimită cât mai urgent acest act către FRF. Totuși, termenul limită fixat pentru miercuri era mai degrabă un acord tacit între Răzvan Burleanu și cluburi, astfel că acesta nu a fost respectat întocmai.

Până miercuri seara, la Casa Fotbalului ajunseseră doar 19 astfel de mandate, restul de nouă cluburi nefăcând același lucru din mai multe motive: fie că persoanele cu drept de decizie și semnătură sunt sau au fost în vacanță, fie că nu sunt încă deciși sau pentru că la club e haos și nu se știe nimic de planurile de viitor. În primul caz se află Farul, Ceahlăul, Suceava, Olimpia, Vâlcea și Pojorâta, în al doilea e FC Rapid, iar în al treilea sunt FC Bihor și „U” Cluj.

Dacă FC Farul se înscrie pe această listă astăzi, așa cum ne-a anunțat președintele Auraș Brașoveanu, atunci, până în acest moment, avem 20 de echipe care au depus deja cerere că vor să cedeze federației drepturile TV pentru ca aceștia să se ocupe ulterior de licitație.

„Eu am pe birou cererea și o voi trimite azi la FRF, astfel că în acest moment sunt 20 de echipe care au făcut acest lucru. Restul vor trimite mandatul în cel mai scurt timp, fiind împiedicati să respecte termenul de 29 din cauză că persoanele cu drepturi de decizie și de semnătură sunt plecați în concediu. La Ceahlăul se așteaptă să revină în țară finanțatorul italian, iar dinspre FC Bihor și „U” Cluj nu știu nimic. Fac un apel că o facă repede pentru ca FRF să organizeze licitația, astfel încât, până la începerea campionatului, poate reușim să vindem”, a declarat, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu, președintele FC Farul.

CITEȘTE și: Noul format al Ligii 2 și cedarea drepturilor TV către FRF, subiecte tratate „delicat” de Burleanu la întâlnirea cu reprezentanții cluburilor. De la retrogradarea în ultima ligă, la programarea meciurilor la ore infernale

În sezon recent încheiat, ediția 2014-2015, niciun meci din Liga a 2-a n-a fost transmis pe un post național din cauză că echipele au dorit să vândă la comun, ca și acum, însă voiau să o facă prin intermediul Ligii Profesioniste de Fotbal pentru Liga 2 (LPF 2), organism nerecunoscut de FRF, deci ar fi făcut o acțiune ilegală. Oferte singulare au fost, gen ACS Poli sau Academica Argeș, însă s-a preferat rămânerea la comun pentru ca toate echipele să beneficieze de bani, așa cum se practică și în Liga 1.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 30 Jul. 2015, 13:29 Special
Pe aceeași temă