Spovedania prietenului de-o viață al lui Jean Pădureanu. „Acum pot să spun, ne-a ajutat să ajungem în Cupa UEFA!”. Cine sunt cei doi președinți considerați mai buni decât Tata Jean

Marius ANGHEL 31 Dec. 2016, 13:57 Special

Fostul președinte al clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu (80 ani), supranumit Lordul, „Tata Jean” sau capul „Cooperativei” fotbalului românesc, a murit în noaptea de joi spre vineri, după o grea suferință, în timp ce se afla internat în Secția de Oncologie a spitalului de Urgență Bistrița. Cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc fusese internat în stare gravă în urmă cu o săptămână, suferind de cancer la vezica biliară, avea diabet, probleme cardiace și fusese diagnosticat și cu boala Alzheimer.

  • Trupul neînsuflețit al lui Jean Pădureanu a fost depus de vineri la Capela Cimitirului Evanghelic din Bistrița, iar, astăzi, 31 decembrie, de la ora 13:00, va avea loc slujba. Jean Pădureanu va fi înmormântat pe 1 ianuarie 2017.

 

Decesul lui Jean Pădureanu a întristat fotbalul românesc, iar multe personalități care au lucrat sau l-au cunoscut pe fostul conducător al Gloriei Bistrița au avut cuvinte de regret față de dispariția acestuia. Printre aceștia se numără și Romică Pașcu, actualul președinte de onoare al FC Brașov, unul dintre prietenii și foștii colaboratori ai lui Pădureanu. Cei doi nu mai apucaseră să se vadă din luna iunie a anului 2015, atunci când Pașcu își ajuta prietenul de-o viață cu propria mașină pentru a-l duce la Bistrița, acolo unde s-a retras după ce tocmai fusese eliberat din închisoarea de la Jilava. „Lordul”, care executase un an și trei luni din pedeapsa de trei ani și patru luni de închisoare primită în „Dosarul transferurilor”, avea încă de atunci mari probleme de sănătate, memoria îi juca feste și nu era coerent în vorbire.


Romică Pașcu și Jean Pădureanu au făcut un popas la Brașov în drumul către Bistrița după ce fostul conducător al Gloriei a fost eliberat condiționat din închisoare

„A murit unul dintre cei mai buni președinți de club din România.” Alecsandrescu și Dragomir, peste Pădureanu în opinia lui Pașcu

Romeo Pașcu era devastat vineri la aflarea veștii morții bunului său prieten Jean Pădureanu. „Am aflat tragica veste de la nepotul lui Jean și de la comisarul șef al Poliției Bistrița. Știam încă de săptămâna trecută că starea sa de sănătate se înrăutățise, nu mai vorbea, stătea doar pe perfuzii… Pot spune că a murit unul dintre cei mai buni președinți de club din România. Dacă ar fi să fac un top, cel mai bun președinte a fost Ion Alecsandrescu de la Steaua, apoi Mitică Dragomir și Jean Pădureanu. Datorită lui Jean Pădureanu, eu am ajuns conducător. Mi-am rupt piciorul într-un meci de Cupa României și el m-a pus secretar la club. Șapte ani mi-a fost șef și l-am slujit cu credință. Am promovat cu Gloria din C în B, apoi din B în A. Mi-a fost un profesor bun, el a fost ca un frate pentru mine. Am fost împreună și la bucurii și la necazuri”, a spus, pentru Monitorul Expres, Pașcu, cel care va pleca spre Bistrița pentru a participa la înmormăntarea lui Jean Pădureanu: „Sâmbătă dimineață voi pleca la Bistrița. Trupul lui Jean Pădureanu va fi depus la capela Cimitirului Municipal, apoi duminică, când este programată înmormântarea, i se va aduce un ultim omagiu și pe stadionul care îi poartă numele”.

Pașcu recunoaște că „Tata Jean” a făcut jocurile în fotbalul românesc

Romeo Pașcu a recunoscut implicarea lui Jean Pădureanu în jocurile de culise din fotbalul românesc și spune că „Lordul” chiar a ajutat pe FC Brașov în sezonul 2000-2001, atunci când „stegarii” s-au calificat în Cupa UEFA! „Acum pot să spun, Jean Pădureanu a ajutat Brașovul să ajungă în Cupa UEFA în sezonul 2000-2001. După acel sezon mi-a spus: «Romică, eu v-am ajutat și pe voi cei de la Brașov și pe Ștefan „Pinalti” de la Ceahlăul, și pe Dinamo. Acum e și rândul meu să mă ajutați să merg în Cupa UEFA». Și așa a și fost, pentru că în sezonul următor, Gloria a terminat pe 3 și a mers în Cupa UEFA. Acel loc trei a fost cea mai mare performanță a lui Jean, asta deși mai câștigase Cupa României și Cupa Ligii. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus Pașcu pentru Monitorul Expres.

Jean Pădureanu a fost capul „Cooperativei” și a făcut jocurile în fotbalul românesc în perioada 1990-2005.


Romică Pașcu și Jean Pădureanu, la întâlnirea de la Brașov din 2015 după eliberat din închisoare a acestuia din urmă

Marius ANGHEL 31 Dec. 2016, 13:57 Special
Pe aceeași temă