Metaloglobus, a doua echipă promovată matematic în Liga 2. Echipa lui Bogdan Argeș Vintilă a câștigat la pas Seria 2 a Ligii 3 și va juca în premieră în eșalonul secund

Marius ANGHEL 24 Apr. 2017, 13:03 Liga 3

Campionatul Ligii 2 își știe încă de pe acum a doua echipă care vine din Liga 3 ca nou-promovată. După ce în urmă cu două weekend-uri, pe 14 aprilie, SCM Pitești era primul club care obținea promovarea matematică în eșalonul secund, cu șapte etape înainte de finalul Seriei a 3-a, finalul săptămânii ce tocmai a trecut a făcut cunoscută a doua formație din cele cinci serii care și-a îndeplinit obiectivul, cu șase etape înainte de finalul sezonului.

Metaloglobus București este a doua echipă din cele cinci serii ale campionatului Ligii 3 care a obținut promovarea matematică în Liga 2, la finalul etapei a 21-a. Clubul din Capitală s-a distanțat la 15 puncte de a doua clasată, cu cinci etape înainte de finalul sezonului, și nu mai poate fi depășită, deoarece stă mai bine la rezultate directe cu principala urmăritoare.

Vineri, Metaloglobus a trecut in extremis de CSM Oltenița pe teren propriu, cu 1-0, prin golul lui Mihai Bilciurescu, marcat în minutul 90+2, însă încă nu era promovată matematic. Sâmbătă seară însă, echipa lui Bogdan Argeș Vintilă a început sărbătoare, după ce Unirea Slobozia a pierdut neașteptat cu 0-2 (Ionuț Gheorghe 58′ – pen., Nicolae Moise 76′) în deplasarea de la Cernavodă, cu Axiopolis.

Distanța dintre liderul Metaloglobus (54 pct.) și a doua clasată Unirea Slobozia (39 pct.) este în acest moment de 15 puncte, însă echipa ialomițeană nu o mai poate depăși pe gruparea bucureșteană în ultimele cinci etape, deoarece stă mai slab la rezultatele directe, deoarece a reușit să înscrie în deplasare. În tur, la București, Metaloglobus a câștigat cu 2-0 (Valentin Ghenovici 63′, 77′ – pen.) meciul cu Unirea, în timp ce la Slobozia, liderul a pierdut primul meci din acest sezon, scor 1-3 (George Caramalău 37′ – aut., Marc Khalil 60′, Adrian Gherasim 90+1′ / Andrei Voican 16′).

Burcă: „Încercăm să punem pe picioare fotbalul măcar din această zonă a Bucureștiului”

Metaloglobus a dominat autoritar Seria 2 în acest sezon. Clubul bucureștean care își are baza sportivă în cartierul Pantelimon este un proiect 100 la sută privat. „Acum 20 de ani, sau chiar mai bine, aici existau încă 7-8 cluburi. Sunt încă 7-8 terenuri care sunt lăsate în paragină. Să încercăm să punem pe picioare fotbalul măcar din această zonă a Bucureștiului, dacă nu cumva din tot Bucureștiul. Potențial uman există în zonă și am putea atrage copiii din toate cartierele apropiate”, spune președintele Marius Burcă. Pentru calitățile sale manageriale, șeful de la Metaloglobus a fost ales reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a în Comitetul Executiv al FRF, însă, odată cu promovare în Liga 2, nu va mai fi compatibil cu această funcție.

Antrenorul nou-promovatei este un fost portar al naționalei, Bogdan Argeș Vintilă, care în scurta sa carieră în acest domeniu, le-a mai pregătit pe Viitorul, Chiajna și Voluntari și a fost selecționer la lotul național sub 17 ani. În Pantelimon, pune însă și mai mult suflet: „Este zona unde am copilărit, unde am crescut. Sunt apropiat de Metalul, unde mi-am făcut junioratul. (…) Am fost atras de faptul că se vrea performanță. (…) În viitorul apropiat, din câte știu eu, se vor face mult mai multe investiții. Vom avea și un centru de fotbal, ceva care să se apropie de o academie.”

De-a lungul timpului, Metaloglobus a produs de la gloanțe, până la jucării și lanterne. Un om de afaceri austriac a deschis fabrica în anul în care în Giulesti se înființa Rapidul, 1923. Și acum, tot un străin conduce clubul. Sirianul Imad Kassas este prieten cu Gigi Becali, cel care s-a declarat interesat să cumpere echipa din Pantelimon la începutul anului. Dacă totul decurge conform planului, cei doi vor fi însă rivali în 2019 în Liga 1. „Vor fi doi pași. Primul pas, pentru liga a doua, vom moderniza ceea ce avem la momentul acesta. Iar proiectul este chiar pentru prima ligă, pentru că spațiul ne permite, dar trebuie să o luăm ‘step by step (n.red. – pas cu pas), spune Marius Burcă.

În celelalte trei serii, lupta pentru promovare încă nu este decisă. În Seria 1 se vor lupta probabil până în ultima etapă AFC Hărman (52 pct.), AFK Csikszereda Miercurea Ciuc (50 pct.) și Știința Miroslava (48 pct.). În Seria a 4-a, la promovare trag și mai multe echipe: Industria Galda (42 pct.), Ripensia Timișoara (40 pct.), Național Sebiș (40 pct), CSM Școlar Reșița (39 pct.), CNS Cetate Deva (37 pct.) și CSM Lugoj (36 pct.). În fine, în Seria a 5-a, AFC Hermannstadt (56 pct.) e principala favorită și le are în spate pe Metalurgistul Cugir (48 pct.) și ACS Comuna Recea (45 pct.).

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Ștefan NEGREA

Marius ANGHEL 24 Apr. 2017, 13:03 Liga 3
Pe aceeași temă