„Era mic și îndesat ca o sărmăluță”. De la Oltchim la Sparta Praga, via CS U Craiova. Antrenorul care l-a descoperit și crescut pe Bogdan Vătăjelu îi povestește începutul carierei

Marius ANGHEL 29 Dec. 2016, 09:12 Special
  • Bogdan Vătăjelu (23 de ani) este protagonistul transferului iernii în străinătate din Liga 1.
  • Fundașul de bandă a fost cumpărat de Sparta Praga de la CS Universitatea Craiova pentru o sumă vehiculată în jurul a 1,3 milioane de euro.
  • ProSport vă spune traseul fotbalistic pe care l-a urmat în cariera sa vâlceanul devenit căpitan la echipa Craiovei.

 

ProSport a stat de vorbă cu profesorul Dan Zguroiu, actualmente antrenor la grupele de copii ale CS Hidro Râmnicu Vâlcea, pentru a afla mai multe despre începuturile fotbalistice ale lui Bogdan Ilie Vătăjelu. Zguroiu a fost antrenorul care l-a descoperit pe „Sărmăluță”, așa cum mai este cunoscut printre coechipieri Vătăjelu.

Dan Zguroiu (foto mic) l-a descoperit pe Bogdan Vătăjelu în timp ce pregătea copiii de la FC Oltchim și l-a poreclit „Sărmăluță”, pentru că era foarte scund. La doar 16 ani, fundașul stânga avea să debuteze la Steaua II, în eșalonul secund. Fiindcă nu a primit șansa să debuteze la prima echipă, iar Steaua II s-a desființat, Vătăjelu avea să revină și să joace câțiva ani la CSM Râmnicu Vâlcea și Metalul Reșița, de unde a fost cumpărat de CS U Craiova.

„Bunicul său l-a adus de mână la mine la copiii FC Oltchim, mi-a spus că îi place foarte mult fotbalul. Imediat i-am zis Sărmăluță>>, pentru că era foarte mic și îndesat, așa ca o sarma, așa i-a și rămas porecla. Mulți antrenori locali spuneau că nu va face carieră pentru că este scund, dar eu am crezut mereu și m-am luptat pentru el, efectiv mă bucura atunci când atingea mingea. Ulterior, eu am trecut cu copiii la un club privat, Sporting, apoi am spart o grupă întreagă și am dus-o să joace pentru un an la juniorii republicani de la Unirea Costești. Am revenit cu copiii la Sporting pentru jumătate de an, aveam o grupă foarte talentată și l-am sunat pe Mitică Uzunea de la Steaua să îi propun un amical. După acel amical, Steaua ne-a oprit patru jucători: Vătăjelu, Codin, Alexe și Răzvan Popa, iar ulterior l-a luat și pe Gabi Popa. Dacă se făcea în iarnă selecționata divizionară, aveam acolo doi copii lansați de mine, Vătăjelu și Răzvan Popa, cel pe care l-a luat Inter Miliano și joacă acum la Zaragoza. Eu cred că este o performanță, să crești doi jucători de națională”, a spus Dan Zguroiu pentru ProSport.


Bogdan Vătăjelu, al doilea din stânga din rândul de jos, alături de colegii săi de la FC Oltchim și de antrenorul Dan Zguroiu.

„I s-a promis că va juca, nu a fost luat doar la număr”

Tehnicianul care și-a dedicat cariera crescând copii la Râmnicu Vâlcea, ține constant legătura cu noul jucător de la Sparta Praga. „Eu vorbesc săptămânal cu Bogdan Vătăjelu și încerc să îl sfătuiesc. El a fost crescut de bunici ca să își respecte cuvântul dat, era mulțumit de cum s-au comportat cei de la Sparta Praga și acolo a mers, nu a mai contat că Stuttgart a oferit o sumă mai mare pe ultima sută de metri. El discuta de mult timp cu Sparta Praga, a mers acolo și pentru că i s-a promis că va juca, nu a fost luat doar la număr. Pentru el, cel mai important este să joace”, a mai declarat Zguroiu.


„Sunt fericit că acest transfer s-a realizat. Cred că acesta este un pas important în cariera mea. Am un regret pentru că nu am plecat de la Craiova cu un trofeu în palmares, dar sunt sigur că băieții se vor gândi și la mine atunci când vor câștiga un trofeu. Sper ca la finalul sezonului să îmi trimită și mie tricoul de campion și o medalie”
Bogdan Vătăjelu, la conferința de presă de despărțire de CS U Craiova

„E un pas foarte important în cariera mea. Acum, trebuie să îmi câștig locul de titular, să le câștig încrederea celor de acolo. Am discutat și sper că voi continua tot cu 5. M-au primit destul de bine, am fost să vizitez stadionul. M-am întâlnit cu Tomas Rosicky, mi-a urat bun venit și mi-a spus că o să mă bucur de tot sprijinul lui”
Bogdan Vătăjelu, la conferința de presă de despărțire de CS U Craiova


Marcel Popescu, președintele CS U Craiova, și Bogdan Vătăjelu în cadrul conferinței de presă de despărțire a fundașului de echipa olteană. Foto: csuc.ro


„Toți jucătorii buni crescuți la Vâlcea s-au lansat prin alte părți”

Dan Zguroiu consideră că, la Râmnicu Vâlcea, tinerii talentați nu au primit mai niciodată șansa de a se afirma. „Toți jucătorii buni crescuți la Vâlcea s-au lansat prin alte părți. La echipa locală nu au avut loc niciodată. Aceasta este marea mea durere. Vâlcea nu a mai produs juniori buni în ultimul timp, pentru că fotbalul a devenit ceva strict economic, cu bani dați de părinți. Și acum am o grupă foarte talentată la Hidro, însă, peste 2-3 ani, însă nu îi las aici, îi voi duce în altă parte, unde vor avea posiibilitatea să crească”, a mai spus antrenorul care l-a descoperit pe Bogdan Vătăjelu.


104 meciuri și 8 goluri a bifat, în Liga 2 și 1, Bogdan Vătăjelu pentru CS U Craiova, în perioada 2014-2017. În primul sezon a evoluat cel mai puțin pentru olteni, în 14 meciuri de Liga 2, perioadă în care nu a înscris deloc.

44 de meciuri și 1 gol sunt cifrele lui Bogdan Vătăjelu la CSM Râmnicu Vâlcea, în Liga 2, iar la Metalul Reșița a evoluat doar un tur de campionat, în 14 jocuri, fără să înscrie, apoi fiind transferat de CS U Craiova. Pentru Steaua II a evoluat în campionat de 25 de ori.

Articol scris de Adi Georgescu (Râmnicu Vâlcea)

Marius ANGHEL 29 Dec. 2016, 09:12 Special
Pe aceeași temă