Campionatul Ligii 2 e în fața unui nou abandon. Președintele Forestei a anunțat jucătorii că nu se face deplasarea la Afumați. „Ne-au mințit aproape tot timpul”

Marius ANGHEL 10 May. 2017, 21:04 Liga 2

UPDATE: E oficial! Foresta Suceava a trimis astăzi înștiințare către Federația Română de Fotbal că nu se va prezenta la meciul de sâmbătă pe care îl are programat la Afumați, în etapa a 34-a a Ligii 2. În această situație, clubul sucevean va pierde această partidă la „masa verde”, iar dacă nu se va prezenta nici la următorul joc va fi exclus din campionat. Până la finalul sezonului mai sunt doar cinci etape.

Neplătiți de la începutul acestui an, mințiți că situația clubului ba se rezolvă, ba a devenit mai complicată, ba că s-a achitat datoria către Finanța, ba că nu, au fost anunțați oficial astăzi de președintele Andrei Ciutac că nu se va face deplasarea la Afumați și că sunt liberi să plece acasă până la noi vești.

„Nu jucăm. Președintele a trimis foaie la federație că nu jucăm. Ni s-a spun că nu jucăm meciul și să plecăm acasă și ne va anunța dacă se mai continuă. Ne-a dat foi că se suspendă toată activitatea clubului pe o perioadă nedeterminată, deoarece nu poate să ne asigure masă și cazare. Să așteptăm să ne sune pe săptămâna viitoare, dacă se continuă sau nu. Dacă se continuă o să jucăm meciul cu Sepsi, dacă nu – faliment, se desființează echipa”, a spus, pentru Liga2.ro, atacantul Bogdan Rusu.

Căinari: „În toamnă dacă ne spunea cineva că ne desființăm, cred că îl scuipam”

Jucătorul Forestei mai spune că s-a făcut rost de bani pentru deplasarea de la Afumați, însă președintele a luat decizia de a nu merge la joc. „Cazarea era 30 de milioane și mai trebuia plătit autocarul pentru deplasare. Din ce am înțeles, s-a făcut rost de bani pentru așa ceva, dar domnul președinte a decis să nu facem deplasarea. Banii aceia din cheta făcută cu domnul primar, 2.600 lei, erau strict pentru datorie către Fisc și nu se poate interveni asupra lor”, a mai declarat Rusu.

Cornel Căinari, unul dintre jucătorii de bază ai echipei, a sintetizat pentru Monitorul de Suceava situația într-un mod extrem de clar: „La ce echipă aveam în toamnă, ne gândeam la promovare, iar dacă ne spunea cineva că ne desființăm, cred că îl scuipam. Nu-i posibil așa ceva, ca în câteva luni să ajungem în situația asta. Am vorbit în vestiar și am spus, Andrei (n.a. – Andrei Ciutac, președintele Consiliului de Administrație de la Foresta) eu renunț la două salarii și la primele de joc, măcar să nu se desființeze echipa și să mai iau un ban până în vară, să-mi plătesc și eu datoriile pe care le am. Trăim cum trăim, mâncăm covrigi, nu avem masă, nu avem cazare”.

„Săptămâna trecută totul era rezolvat 100 la sută, acum gata, plecați acasă”, a arătat Lucian Dumitriu.

„Eu am spus foarte clar că suntem în imposibilitatea de a efectua deplasarea. În conturile clubului nu mai este nimic de multă vreme, iar în ultima perioadă, atât la meciurile de acasă, cât și la cele din deplasare am rezistat doar pentru că am primit ajutor de la tatăl meu, care a dat 15.000-16.000 de lei și nu îmi este rușine să recunosc asta”, a explicat, pentru Monitorul de Suceava, Andrei Ciutac.

Suporterii fac miting

Suporterii suceveni au anunțat prin intermediul paginii galbenverde.ro că mâine, joi, începând cu ora 17:00, se vor prezenta în fața primăriei pentru un miting care are ca obiect atragerea atenției autorităților locale că orașul Suceava riscă să rămână din nou fără echipă de fotbal.

Dacă președintele Ciutac pare să fi abandonat orice cale de a mai salva clubul de la dispariție, în schimb, jucătorii par dispuși să facă încă un gest nobil pentru a menține în viață Foresta. După ce până acum au jucat fără să fie plătiți, fotbaliștii, în frunte cu Cornel Căinari, vor să își scoată la licitație tricourile, iar din banii strânși să plătească datoria pe care clubul o are către Finanțe. Cei care doresc să liciteze pentru tricourile jucătorilor o pot face pe site-ul suporterilor, aici.

Rusu: „Săptămâna trecută a spus că se rezolvă 100 la sută și acum e gata tot. Ne-a mințit aproape tot timpul, asta credem acum”

Bogdan Rusu descrie că situația de la Suceava este una de moarte clinică. Jucătorii și-au dat seama că în toată această perioadă în care nu au fost plătiți au fost mințiți. Săptămâna trecută li s-a transmis că problemele vor fi rezolvate 100 la sută, însă acum se vorbește de desființare.

În această săptămână nu au primit nicio masă în cele trei zile petrecute la Suceava, nu s-a făcut niciun antrenament și au fost trimiși acasă.

„A zis că nu are bani, că nu îl ajută nimeni cu bani, că se străduiește singur să aducă bani. Noi nu știm ce vrea să demonstreze, pentru că noi stăm de patru luni și jumătate, de când avem de luat salarii, și ne-a zis că se rezolvă, se rezolvă, săptămâna trecută a spus că se rezolvă 100 la sută și acum e gata tot. Noi nu înțelegem nimic. Dacă se desființează echipa e clar că nu mai vedem niciun ban. Să fim serioși, cred că se poate continua cumva. Nu înțeleg ce a intervenit așa dintr-o dată, dacă săptămâna trecută era 100 la sută rezolvat. A intervenit ceva așa dintr-o dată dacă nu se mai rezolvă. Nu știm ce se întâmplă. Pe noi ne-a mințit aproape tot timpul, asta credem acum. Eu sunt la Suceava și plec mâine. Majoritatea colegilor au plecat acasă, iar mâine o fac și ceilalți. Nu avem ce să facem, dacă masă nu avem, cazare nu avem, nu jucăm cu Afumați. Până acum am mai lungit-o cu o masă, au mai făcut rost de bani, cazate ne-au oferit ei cât au putut. Noi în ultimele două luni am făcut câte unul-două antrenamente pe săptămână și am avut rezultate. Deci, mai mult de atât ce se poate face la o echipă care e aproape în moarte clinică. Luni, când majoritatea colegilor erau pe drum, antrenorul a dat mesaj că a primit la rândul lui mesaj de la președinte că e gata, s-a terminat, să nu mai venim. Deja erau mulți pe drum și au venit la Suceava. Luni am stat fără masă, marți fără masă, azi fără masă… și s-au făcut rost de banii care trebuiau pentru deplasare și autocarul care să ne ducă, dar domnul președinte nu a mai vrut. Probabil a vrut să tragă vreun semnal de alarmă sau ceva de genul”, a spus, pentru Liga2.ro, Rusu.

„Stăm atâta timp fără bani și acum să ni se dea cu toporul în cap”

Jucătorii cred că desființarea clubului este intenționată, mai ales că în conturi au existat suficient de mulți bani.

„Nu e vocea unuia sau a altuia, e vocea vestiarului, că nu mai suportăm și nu înțelegem ce se întâmplă, e o situație tragică. Stăm atâta timp fără bani și acum să ni se dea cu toporul în cap, nu mai mergem la ăia (n.r. – la Afumați), că ne desființăm. Eram luni pe drum și veneam la antrenament, dar am primit mesaj să nu mai venim, că e gata. Ce înseamnă asta? Nu poți să faci așa ceva”, a spus Cornel Căinari.

„Eu nu cred că e o sumă exorbitantă pentru un club de Liga a 2-a, că ne punem și noi întrebarea, când mai promovează Suceava, iar trei miliarde de lei vechi nu e sumă așa mare. Eu cred că e rea intenție”, a opinat Cornel Căinari.

 


 

Chiar dacă în ultimul timp evoluțiile fotbaliștilor Forestei s-au situat pe o pantă ascendentă, situația financiară de la gruparea suceveană nu a suferit între timp nicio îmbunătățire, așa că lucrurile tind să intre într-o fază critică. Dacă jucătorii au înțeles până acum situația grea pe care o traversează societatea și au acceptat să joace neplătiți, se pare că oficialii clubului au ajuns în imposibilitatea de a mai putea asigura banii necesari supraviețuirii de zi cu zi, însemnând cheltuieli cu masa, deplasările și arbitrajele echipelor de seniori și juniori.

Din acest motiv, retragerea echipei din campionat devine tot mai plauzibilă, conducerea Forestei luând deja în calcul neprezentarea la următorul meci de campionat, programat să aibă loc sâmbătă, de la ora 11:00, la Afumați.

„Cred că am ajuns la capătul puterilor. Nu avem niciun fel de resursă în acest moment ca să putem face această deplasare și cel mai probabil vom anunța Federația în cursul zilei de miercuri că nu ne putem prezenta la meci. Din păcate, acest scenariu devenise destul de previzibil în ultima perioadă, însă am tot sperat că vor mai fi oameni care să vină alături de noi și să ne sprijine. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat președintele Andrei Ciutac.

Activitatea la clubul sucevean s-a desfășurat la limita de avarie în ultimele luni din cauza unei datorii de 300.000 lei către Fisc. Din acest motiv, Foresta nu a putut depune încă proiectul necesar pentru a putea accesa fondurile de la Consiliul Local pe anul în curs. Pentru ieșirea din acest blocaj, primarul Ion Lungu a inițiat zilele trecute o colectă publică pentru sprijinirea grupării de pe Areni, astfel că suporterii pot dona bani pentru salvarea echipei în contul: RO 42 PIRB 3500 7729 7400 1000. Până acum, potrivit lui Ciutac, în urma acestei colecte s-au strâns doar 2.650 lei, dintre care 1.000 dați chiar de edil.

Foresta Suceava se află în acest moment pe locul 11 în Liga 2, cu 41 de puncte acumulate în 29 de meciuri desfășurate în 33 de etape. În cazul în care nu se va prezenta la meciul de la Afumați, atunci va pierde jocul la „masa verde”, iar la a doua astfel de abatere va fi exclusă din campionat, iar rezultatele obținute în acest retur vor fi anulate și adversarele vor primi câte trei puncte. Până la finalul sezonului eșalonului secund mai sunt de disputat doar cinci etape, Foresta mai având meciuri cu: CS Afumați (d), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (a), Juventus București (d), Olimpia Satu Mare (a) și Dunărea Călărași (d).

În acest sezon al Ligii 2, până acum, Șoimii Pâncota a fost exclusă, iar ACS Berceni, CSM Râmnicu Vâlcea și Unirea Tărlungeni s-au retras. Dacă Foresta se va retrage și ea, atunci nu va mai retrograda nimeni în Liga 3, astfel că Metalul Reșița, retrogradată deja matematic, va trăi minunea pe care o așteaptă de ceva timp.

Articol scris de Gabriel TODERAȘCU

Marius ANGHEL 10 May. 2017, 21:04 Liga 2
Pe aceeași temă