UTA intră în istorie! Ionuț Popa a debutat la Constanța cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată în primele două ligi, depășindu-i pe Nicolae Dobrin sau Florin Răducioiu. FCSB a fost refuzată de puști

Marius ANGHEL 08 Dec. 2018, 16:46 Campionat

UTA a terminat la egalitate, scor 1-1, meciul de la Constanța cu SSC Farul, în etapa a 21-a a Ligii 2, ultima din 2018, însă, mai presus de acest rezultat este fapta pe care Ionuț Popa a realizat-o în prelungiri. În minutul 90+3, antrenorul arădean a debutat în eșalonul secund un puști care are doar 14 ani, trecându-l astfel în istoria clubului, dar și a fotbalului românesc.

Inclus în lot pentru această deplasare de la Constanța, Cătălin Vulturar (născut pe 9 martie 2004) a apucat să debuteze pentru UTA la doar 14 ani, bătând un record pe care, la arădeni, îl deținerea portarul Răzvan Stanciu, care juca în aprilie 2014 la 15 ani și 9 luni. Acum, pe 8 decembrie 2018, tânărul recordman a intrat pe teren în minutul 90+3 în locul căpitanului Ciprian Rus, autogol golului echipei lui Ionuț Popa.

Cel mai mare lucru e debutul lui Cătălin Vulturar, la 14 ani, cred că e record în istoria UTA-ei. Iar David Miculescu va ajunge cel puțin de nivelul lui Dennis Man”, a spus Ionuț Popa la finalul meciului cu SSC Farul.

Cătălin Vulturar e un produs al grupei 2004 a lui Dinu Donca. Mijlocaș central de meserie, Vulturar a avut o ofertă de la FCSB, dar a refuzat-o. Talentatul utist a fost unul dintre românii selecționați Federația Română de Fotbal și Gillette, în cadrul proiectului „Performanța are viitor”, care au susținut o sesiune de antrenament și evaluare la baza Ciudad Deportiva Joan Gamper a Barcelonei și au fost martori la ultimul meci al lui Iniesta în tricoul „blaugrana”.

Vulturar: „Nici măcar nu am visat că o să debutez atât de tânăr la o echipă ce a scris istorie în fotbalul românesc”

Vulturar îl întrece astfel pe marele Nicolae Dobrin, care debutat în fotbalul românesc profesionist la doar 14 ani și 10 luni. Sau pe foștii dinamoviști Florin Răducioiu ori Marius Niculae, care au jucat la 15 ani și o lună, respectiv 15 ani și cinci luni.

Tânărul jucător al UTA-ei a fost trimis pe teren în atac, chiar dacă postul său e cel de mijlocaș, și n-a apucat să atingă mingea în minutul care a mai durat până când arbitrul a pus capăt meciului.

„Domnul antrenor mi-a spus să rămân în față, să mă bat pentru minge, să ne ținem adversarul cât mai departe de poarta noastră și dacă o să am mingea să fiu curajos și să joc simplu. Din păcate, nu am apucat să ating balonul, dar nu voi uita niciodată această zi. Să joc pentru UTA la doar 14 ani e ceva extraordinar. Nici măcar nu am visat că o să debutez atât de tânăr la o echipă ce a scris istorie în fotbalul românesc. Sunt bucuros, mă simt onorat, dar și conștient că de acum înainte multă lume îmi va urmări parcursul. Iar eu știu ce am de făcut și anume voi munci cum am făcut-o dintotdeauna, de mic. Întotdeauna am dat maxim la antrenamente și jocuri, îmi place prea mult fotbalul pentru a nu-i oferi totul secundă de secundă. Mai departe, domnii antrenori vor decide când vor mai apela la mine, eu sunt dispus ca și până acum la sacrificii pentru fotbal. Oricum, a fost un an special pentru mine”, a spus Vulturar pentru Sport Arad.

A refuzat să meargă la FCSB: „Cel puțin pentru încă 5-6 ani viitorul meu e la UTA”

Arădeanul a început fotbalul la 7 ani și a ajuns să poarte numărul 45 la ghete la numai 14 ani și 9 luni. În această toamnă a bătut însă și alte recorduri. A debutat cu gol pentru UTA II în Liga a 4-a, în meciul de la Păuliș, dar a și jucat pentru echipa Under 17, în Liga Elitelor. În plus, în luna octombrie, a debutat și pentru naționala României Under 15, într-o dublă amicală cu Republica Moldova, disputată la Piatra Neamț.

Puștiul nu se mai pregătește deloc cu colegii săi de la grupa de vârstă 2004, ci o face cu jucători de 16-17 ani, iar de câteva săptămâni chiar cu prima echipă.

„Vă dați seama că mă simt apreciat, dar asta nu înseamnă că trebuie să o las mai moale, dimpotrivă. Vreau să dau tot ce am mai bun din mine indiferent de competiția în care voi juca, iar când prima echipă va apela din nou la mine să fiu pregătit. Sper să mi se dea încredere chiar pe postul meu, cel de mijlocaș central, unul destul de pretențios pe care nu prea se folosesc juniori în primele două ligi. Dar, las capul jos, muncesc și-mi aștept rândul, am toată cariera în față. Antrenorii cu care am lucrat până acum, în special domnul profesor Donca, au avut un rol foarte important în dezvoltarea mea, dar nu puteam realiza nimic și fără sprijinul familiei și prietenilor și colegilor de la grupa 2004. Le mulțumesc tuturor!”, a adăugat Vulturar, care a și explicat de ce a refuzat-o pe FCSB: „Am spus fără să mă gândesc nu, cel puțin pentru încă 5-6 ani viitorul meu e la UTA”.

Tot astăzi, în meciul de la Timișoara dintre ASU Politehnica și Energeticianul, la alb-violeți a debutat încă un jucător de vârstă foarte mică, Denis Radu (născut pe 25 martie 2003), la doar 15 ani și nouă luni.

Alte debuturi la vârste fragede în fotbalul românesc:

Cătălin Vulturar (la UTA) – astăzi, 8 decembrie 2018, la 14 ani și nouă luni
Nicolae Dobrin – în 1962, la 14 ani și 10 luni
Florin Răducioiu – în 1986, la 15 ani și o lună
Răzvan Popa (acum la U Craiova) – în 2012, la 15 ani, două luni și 21 de zile
Marius Niculae – în 1996, la 15 ani și cinci luni
Denis Radu (la ASU Politehnica) – astăzi, 8 decembrie 2018, la 15 ani și nouă luni
Răzvan Stanciu – în 2014, la 15 ani și 9 luni
Amir Jorza (acum la Rapid) – în 2015, la 16 ani și o lună
Dorin Mateuț  – în 1981, la 16 ani și două luni

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto principal: captură DigiSport

Marius ANGHEL 08 Dec. 2018, 16:46 Campionat
Pe aceeași temă