Inaugurarea noului stadion din Târgu Jiu s-ar putea face cu meciul Pandurii – Petrolul. Taxa pentru închirierea arenei și cine ar putea beneficia de acești bani

Marius ANGHEL, Mircea OGLINDOIU 24 Sep. 2019, 12:58 Stiri
Inaugurarea noului stadion din Târgu Jiu s-ar putea face cu meciul Pandurii - Petrolul.** Taxa pentru închirierea arenei și cine ar putea beneficia de acești bani

După ce, luni, a început procedura de recepție a stadionului Municipal din Târgu Jiu, arena de 12.386 de locuri ar putea fi inaugurată pe 5 octombrie, când este programat meciul Pandurii Târgu Jiu – Petrolul Ploiești, contând pentru etapa a 10-a din campionatul Liga 2. Primarul Marcel Romanescu are însă în plan și un joc al echipei naționale de tineret, însă programul selecționatei U21 pentru perioada următoare este deja stabilit.

„E normal să facem și inaugurarea, am și prevăzut o sumă de bani pentru acest eveniment. Știu că este și un meci de fotbal pe data de 5 octombrie, când Pandurii va juca cu Petrolul Ploiești, un joc de tradiție pentru fotbalul românesc. Am în vedere acest joc pentru inaugurare. Zilele acestea voi purta o discuție cu CNI, dar voi contacta și Federația Română de Fotbal, pentru a vedea dacă ne poate oferi, în perioada octombrie – noiembrie, un meci al echipelor naționale, Under 21 sau mai mici, care să inaugurareze stadionului. Încercăm mai multe variante. Nu putem însă face inaugurarea fără să fie omologat stadionul”, a declarat Romanescu.

Marin Condescu vrea chiria pentru utilizarea noii arene de către alte echipe în contul clubului Pandurii

Procesul de recepție al stadionului și, inclusiv predarea lui către Primăria Târgu Jiu, propietarul de drept al bazei sportive, ar trebui să fie încheiat în aproximativ o săptămână. Ulterior, arena de la malul Jiului ar putea fi împărțită între divizionarele secunde Pandurii Târgu Jiu și Viitorul Pandurii Târgu Jiu, dar și „FC U” Craiova (Liga 3) și-a manifestat intenția de a evolua aici.

Conform unui contract mai vechi de comodat, Pandurii are drept de folosiță gratuită a arenei până în anul 2022. Pentru celelalte echipe doritoare să închiereze arena, Primăria Târgu Jiu ar putea percepe o taxa de 5000 euro / meci.

Conform spuselor lui Marin Condescu, banii pentru chiria gazonului trebuie să revină clubului Pandurii. După ce vechea arena s-a demolat, gazonul și pista de atletism, care fuseseră inaugurate de doar doi ani, au rămas intacte, lucrările la tribune efectuându-se în jurul acestora, fară care cele două investiții, făcute din banii clubului Pandurii, să fi afectate.

„Noi am vrea să se inaugureze stadionul cât mai repede, chiar la următorul nostru meci de acasă, cu Petrolul. Îl putem inaugura chiar și mai devreme, printr-un amical cu una dintre echipele Craiovei, atât cea din Liga 1, cât și cea din Liga 3, nu contează care dintre ele. Depinde care are dată liberă disponibilă, după meciurile din șaisprezecimile Cupei României. Referitor la celelate echipe care vor să joace aici, sunt binevenite, dar trebuie să ne plătească nouă chirie pentru gazon, iar Primăriei pentru celelalte utilități. Suprafața de joc este investiția echipei Pandurii, încă de acum opt ani. La fel și încălzirea subterană a terenului, cât și pista. Cât timp s-a lucrat la tribune, gazonul și pista, pe care noi le modernizasem încă dinainte să se dărâme fostul stadion, au rămas intacte, fiind conservate. A mai trebuit să facem însă unele retușuri, că au mai intrat utilaje pe teren, dar gazonul se prezintă impecabil”, a declarat, pentru Liga2.ProSport.ro, fostul președinte al clubului Pandurii, Marin Condescu.

Finalizată după aproape șase ani, arena din Târgu Jiu a costat peste 28 de milioane de euro și ar fi trebuit inaugurată în 2016. În toată acestă perioadă, Pandurii Târgu Jiu și-a disputat partidele de pe teren propriu la Drobeta Turnu Severin și Motru, iar, de un an, pe terenul sintetic amenajat lângă noul stadion Municipal.

Marcel Romanescu, gazdă primitoare pentru toate echipele, la fel ca Severinul

„Pe mine mă încântă că recepția arenei se va realiza în curând, fiindcă că sunt foarte multe solicitări ale unor echipe de fotbal pentru a juca pe stadionul din Târgu Jiu. Mai întâi avem un contract de comodat cu clubul Pandurii Târgu Jiu, care, din momentul omologării acestui stadion, îl va putea folosi gratuit. Dar sunt solicitări și din partea echipelor Viitorul Pandurii Târgu Jiu și FCU Craiova și, din ce am înțeles, ar exista posibilitatea ca și CSU Craiova, din Liga 1, să ne adreseze o solicitare pentru folosirea acestei baze sportive pe perioada în care se schimbă suprafața de joc pe arena din Bănie. Mi-aș fi dorit ca acest proces de recepție să se fi derulat acum câteva luni, când FCSB ar fi dorit să joace la Târgu Jiu. Dar nu este târziu nici acum”, spunea, săptămâna trecută, primarul din Târgu Jiu.

O situație similară s-a întâmplat în ultimul deceniu la Drobeta Turnu Severin, care a găzduit, chiar și concomitent mai multe echipe din afara județului.

Prima a fost FC Universitatea Craiova, în perioada 2010-2011, din Liga 1, când patronul Adrian Mititelu intrase în conflict cu fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, după care, o dată cu aducerea lui Victor Pițurcă pe banca tehnică, echipa a revenit în Bănie.

În perioada 2012-2013, cât timp s-a schimbat suprafața de joc de pe vechiul stadion Municipal din Târgu Jiu, Pandurii Târgu JIu a evoluat pe Municipalul severinean.

Ulterior, a venit rândul echipei CSU Craiova să joace la malul Dunării, cât timp s-a construit noul stadion „Ion Oblemenco”, dar și al echipei FC Universitatea Craiova, în Liga 2, înainte ca aceasta să se desființeze, în 2013. Ulterior, pe Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin a jucat iar Pandurii Târgu Jiu, în momentul în care s-a demolat stadionul din Târgu Jiu, după care, o dată cu retrogradarea din Liga 1, echipa-fanion a Gorjului s-a mutat la Motru.

Sub denumirea de U Craiova 1948 SA, echipa (re)înființată de Adrian Mititelu, o dată cu promovarea în Liga 3, a revenit, de un an de zile, pe arena de la malul Dunării, unde joacă și în prezent. Din acest sezon însă, alte două echipe joacă pe stadionul de 19.800 de locuri. Este vorba de Viitorul Pandurii Târgu Jiu (Liga 2) și, mai nou, de două etape, de ACSO Filiași, echipă din Liga 3!

Între timp, din 2013 mai exact, Drobeta Turnu Severin a rămas fără echipă locală în ligile naționale.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU
Foto: pandurul.ro

Marius ANGHEL, Mircea OGLINDOIU 24 Sep. 2019, 12:58 Stiri
Pe aceeași temă