24 de echipe au cerut oficial să participe în noul sezon al Ligii 2. Startul campionatului nu va fi amânat

Marius ANGHEL 19 Jul. 2016, 18:04 Special
24 de echipe au cerut oficial să participe în noul sezon al Ligii 2.** Startul campionatului nu va fi amânat

Mai puțin de două săptămâni au mai rămas până la startul noului sezon al Ligii 2, ediția 2016/2017, și majoritatea echipelor care au depus cerere să participe în campionat au o situație grea, dezastruoasă în unele cazuri. După expirarea termenului limită, 15 iulie, în care cluburile au putut să se înscrie în eșalonul secund, doar Petrolul nu a făcut acest lucru, celelalte 21 de echipe care aveau dreptul oficial să participe în Liga 2 optând pentru a depune cererea către Federația Română de Fotbal, în ciuda faptului că multe dintre ele sunt în imposibilitatea de a-și mai continua activitatea. Pe lângă cele 21 de echipe care s-au înscris, alte trei cluburi dintre cele care au retrogradat în ediția recent încheiată au cerut oficial să fie primite în campionat în cazul în care se ivesc locuri vacante. Foresta Suceava (fosta Rapid CFR Suceava), Unirea Tărlungeni și Metalul Reșița au depus cereri prin care spun că vor să joace în continuare în Liga 2.

„21 de echipe, plus alte trei cereri de la echipele retrogradate, au fost înregistrate după expirarea termenului limită la care se putea înscrie în Liga 2. Vineri va fi validată înscrierea și va fi validată echipa care va ocupa locul vacant dintre cele trei care au cerut acest lucru. Fiind un singur loc vacant, dacă nu apar cereri de retragere, va fi validată o singură echipă. Luni, la ora 12:00, are loc tragerea la sorți. Tot atunci are loc și o ședință tematică cu privire la echipele dinspre care vin semne, chiar dacă s-au înscris, că n-ar participa în competiție, după care se face tragerea la sorți. Se repetă istoria. Ar fi al treilea an consecutiv când li se tot explică echipelor că ar fi mai bine să facă pasul în spate și să coboare o categorie, decât să se înscrie, să nu participe și să coboare pănă în ultima categorie competițională. Dacă își mențin poziția, atunci se trece la tragerea la sorți”, a spus, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu, unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF.

Printre cele 21 de cluburi care au dreptul oficial să joace în Liga 2 și care au depus cerere în acest caz se află și SC Bacău, Farul Constanța, FC Brașov, FCM Baia Mare, ACS Berceni sau Șoimii Pâncota, echipe care trec printr-o situație financiară extrem de delicată, se află aproape de faliment sau nu mai au susținerea autorităților locale și sunt ca și desființate.

Cel mai rău o duc Baia Mare, Berceni și Pâncota, cluburi care nu s-au reunit nici până acum, în cazul ultimelor două luându-se în calcul mutarea în alte localități. Cât privește situația celor de la FCM Baia Mare, echipă exclusă de FRF din toate competițiile din cauza multiplelor litigii pierdute cu foști jucători, conducerea acesteia a făcut recurs și așteaptă ridicarea acestei excluderi, menționând că a ajuns la un acord cu jucătorii.

„FC Brașov, FC Farul, ASC Bacău, Șoimii Pâncota, ACS Berceni, Baia Mare.. cam astea sunt echipele cu probleme și se agață de speranțe de zi cu zi. Sunt semne că s-ar putea rezolva la Brașov, la Bacău și la Farul”, a comentat Brașoveanu situație echipelor cu probleme care s-au înscris pentru noul sezon.

Televiziunile nu se grăbesc să cumpere drepturile de transmitere a meciurilor

Cât privește banii din drepturile TV, aceștia probabil vor întârzia să vină în curând, deoarece incertitudinea care planează asupra multor echipe le face pe cele două televiziuni, DigiSport și DolceSport, să nu se avânte în a semna contracte. Cel mai sigur, se va aștepta clarificarea noului campionat și mai apoi se vor purta discuții pentru cumpărarea drepturilor.

„Discuțiile în privința drepturilor TV sunt foarte clare încă de anul trecut. Poziția lor a fost: >. Dar în situația dată, când toată lumea știe despre ce e vorba, că unii s-au înscris doar ca să se înscrie, nu se știe dacă merg sau nu merg mai departe, credeți că cineva se angajează acum să încheie vreun contract?”, spune, pentru Liga2.ro, Brașoveanu .

Startul campionatului va avea loc pe 30 iulie

În această situație, cu 24 de echipe care cer să joace în noul sezon al Ligii 2, startul campionatului nu mai are de ce să fie amânat. Astfel, pe 30 iulie ar putea avea loc prima etapă. Există și varianta amânării, însă numai în situația în care peste 50 la sută dintre echipele care vor juca în noul sezon vor solicita acest lucru.

„Sunt înscrise echipe total participante și atunci nu ai ce să îl amâni. Ar exista varianta ca până la Comitetul Executiv peste 50 la sută din competitoare să solicite acest lucru și atunci s-ar putea lua în discuție acest lucru. S-ar lua în discuție dacă apar cereri. În situația în care consideră că au nevoie de o amânare, cluburile să trimită la Departamentul Competiții cereri în acest sens și dacă numărul lor depășește 50 la sută din cluburile participante se ia în discuție dacă se amână sau nu, dacă nu nici nu se va lua în discuție”, a declarat Auraș Brașoveanu.

Echipele care au dreptul oficial să joace în Liga 2 și care au depus cerere în acest scop:

ACS Poli Timișoara
Dunărea Călărași
Dacia Unirea Brăila
SC Bacău
Farul Constanța
FC Academica Clinceni
UTA Bătrâna Doamnă
Chindia Târgoviște
CS Mioveni
FC Brașov
FCM Baia Mare
CS Balotești
ACS Berceni
CSM Râmnicu Vâlcea
Șoimii Pâncota
Olimpia Satu Mare
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
Juventus București
CS Afumați
ASU Poli Timișoara
Luceafărul Oradea

Echipe retrogradate în Liga 3 și care au depus cereri să continue în Liga 2:

Foresta Suceava (fosta Rapid CFR Suceava)
Unirea Tărlungeni
Metalul Reșița

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Ciprian PETCUȚ

Marius ANGHEL 19 Jul. 2016, 18:04 Special
Pe aceeași temă