Jucătorii Metalosportului au decis să facă deplasarea pentru meciul cu liderul Hărman. Clubul gălățean e la un pas de desființare după ce a aflat ce bani primește de la Consiliul Local

UPDATE, 29 aprilie: Clubul Metalosport Galați a anunțat în această dimineață că va face deplasarea în județul Brașov, pentru meciul cu liderul AFC Hărman, programat la ora 17:00. Conducătorii echipei gălățene le-au explicat situația delicată din punct de vedere financiar prin care trece clubul și i-a lăsat să decidă dacă vor sau nu să joace la Hărman. Aceștia au transmis că vor să resecte competiția și adversarii, astfel că vor evolua în etapa a 25-a, la fel și în celelalte etape rămase de disputat până la finalul sezonului.

Metalosport, a 11 clasată în Seria 1 a Ligii 3, va juca astăzi, de la ora 17:00, pe terenul liderului AFC Hărman. Meciul va fi arbitrat de centralul Laurențiu Ciuchița (Buftea) și de tușierii Adrian Condurache (Pașcani) și Ionuț Melinte (Iași). Observatori au fost delegați Mihail Ionescu și Decu Crângașu (ambii din Ploiești).


 

Fără niciun abandon înregistrat în turul campionatului, lucru nemaiîntâlnit în ultimele ediții, Liga 3 ar putea bifa în acest final de sezon al patrulea caz în care o echipă se dă bătută și se retrage. După Arsenal Malu (Seria 2), CS Podari (Seria 3) și FC Bistrița (Seria 5), toate retrase la începutul sau în timpul desfășurării returului, Metalosport Galați ar putea să le ia urma.

Singura echipă care reprezintă orașul Galați în primele trei ligi fotbalistice e pe punctul de a se retrage din cauza problemelor financiare. Văzută după dispariția Oțelului ca variantă de înlocuire a fostei campioane, Metalosport își propusese la începutul sezonului să promoveze în Liga 2, însă în campionat nu s-a descurcat foarte bine și a ajuns o echipă de pluton.

Conducătorii clubului au anunțat prin intermediul paginii de facebook că nu fac deplasarea la liderul Hărman, acolo unde ar fi trebuit să joace sâmbătă, de la ora 17:00, în etapa a 25-a a Ligii 3, Seria 1. Aceștia trimit săgeți către Consiliul Local Galați, cât și către Marius Humelnicu, city-managerul municipiului Galați. Acesta din urmă e acuzat că vrea dispariția clubului Metalosport. Mesajul este postat alături de o poză în care e scris cu roșu: „ABANDON”.

„AFC Metalosport Galați anunță public faptul că nu va efectua deplasarea la Hărman, pentru meciul cu AFC Hărman, din etapa a XXV-a a Ligii a III-a, Seria I, partidă programată sâmbătă, 29 aprilie 2017, de la ora 17.00. Decizia AFC Metalosport Galați este o consecință a hotărârii Consiliului Local Galați de a nu finanța activitatea clubului în concordanță cu nevoile sale. Astfel, îi dăm o mână de ajutor domnului Marius Humelnicu, City-Managerul municipiului Galați, în tentativa sa evidentă de a închide activitatea AFC Metalosport Galați. Le cerem scuze fanilor echipei, dar suntem practic în imposibilitatea de a ne comporta altfel”, e anunțul conducătorilor clubului Metalosport Galați.

Metalosport Galați e văzut ca un rival local la banii oferiți de autoritățile pentru echipa Suporter Club Oțelul Galați, echipă înființată în vară de fanii fostei campioane a României după falimentul FC Oțelul Galați. SC Oțelul e lider în campionatul Ligii 4 Galați, are 20 de victorii din 20 de meciuri și e favorită la promovarea în Liga 3.

Metalosport ocupă după 24 de etape locul 11 din 15 în Seria 1 a Ligii 3. Echipa gălățeană a înregistrat până acum 7 victorii, 4 egaluri și 11 înfrângeri, având acumulate 25 de puncte și un golaveraj negativ: 17-27.

În cazul în care conducătorii clubului nu se răzgândesc, iar echipa acumulează și a doua neprezentare în campionat, Metalosport va fi exclusă din Liga 3 și i se vor anula rezultatele din acest retur. Toate adversarele care au jucat deja cu formația gălățeană și urmau să mai joace vor câștiga la „masa verde”.

SC Oțelul primește dublul banilor încasați de Metalosport

Decizia conducătorilor clubului Metalosport Galați de a nu se prezenta la meciul de la Hărman vine după ce Consiliul Local a anunțat în ședința de joi cum repartizează, pe cluburi și asociații, banii din bugetul municipalității prevăzuți pentru finanțarea activității sportive. Beneficiare sunt 32 de entități sportive.

Cei mai mulți bani au fost oferiți cluburilor din prima ligă din diverse discipline sportive: CSM Dunărea (activitate principală hochei) – 1.305.000 de lei, Arcada (volei masculin), Phoenix (două echipe de baschet) – 1.159.583 de lei, United (futsal) – 707.219 lei, CS Universitatea (volei feminin) și Danubius CSU (handbal feminin) – 609.000 de lei.

Sume cu șase cifre au mai primit cinci cluburi: Rugby Club Municipal (liga secundă) – 350.000 de lei, SC Oțelul (fotbal, Liga a IV-a) – 200.000 de lei, FC Universitatea (fotbal feminin), ASCM Dunărea (fotbal juniori) și FC Metalosport (fotbal, Liga a III-a) – câte 100.000 de lei.

După cum se poate observa, Metalosport, club din Liga 3, a primit jumătate din banii pe care îi încasează SC Oțelul.

Celelalte entități sportive care au primit finanțare de la Consiliul Local sunt: Sporting Club (asociația sportivă a persoanelor cu handicap) – 65.000 de lei, asociațiilor cu activitate de fotbal destinată copiilor și juniorilor ACS Junior – 45.000 de lei, ACS „Sorin Balaban” – 40.000 de lei, ACS Luceafărul – 30.000 de lei, Fortuna – 10.000 de lei, ACS „10 Decisiv” – 5.000 de lei, echipa de fotbal de Liga a IV-a Quantum Club – 10.000 de lei, Aqua Sport (înot) – 60.000 de lei, Fantezia (dans sportiv) – 50.000 de lei, CS Școlar – 50.000 de lei, Karate Club – 60.000 de lei, Meikyo (karate tradițional) – 25.000 de lei, Sakura Kiai (arte marțiale) – 3.500 de lei, cluburile de handbal pentru juniori Handbal Art – 40.000 de lei și Danubius 2010 – 30.000 de lei, cele de șah Diana – 30.000 de lei, Șah Club – 60.000 de lei, Smart – 30.000 de lei și Genius – 6.000 de lei, Siderurgistul (badminton) – 20.000 de lei și Dacia (tenis) – 20.000 de lei.

Oțelul e mulțumit

Echipa de fotbal Suporter Club Oțelul a primit aproximativ 50.000 de euro (200.000 de lei), sumă cu care își poate completa bugetul pentru participarea la barajul de promovare în Liga a 3-a și pe cel pentru sezonul următor, de la care se dorește o nouă promovare, cea în liga secundă.

Președintele Cornel Romeo Moisescu s-a declarat mulțumit de sprijinul primit, precizând într-un mesaj pe Facebook că forța și independența financiară a clubului se dorește a veni dintr-un număr cât mai mai de membri socios. „Un pas mic, dar important! Mulțumim autorităților! Fotbalul va redeveni pilonul principal al sportului în orașul Galați! Suporter Club Oțelul Galați este echipa comunității, depinde de contribuția membrilor asociați. Vă așteptăm în număr mare pentru a deveni socios. Doar așa vom reduce dependența cronică a sportului din Galați de finanțarea de la bugetul local sau de un anumit finanțator”, a spus președintele SC Oțelul.

Butunoiu, președinte Metalosport: „Este nedrept că nu s-a ținut cont că suntem singura echipă de fotbal din oraș prezentă într-o competiție națională”

Celălalt club de fotbal din oraș, Metalosport, e dezamăgit de suma pe care urmează să o primească. Echipa din Liga 3 și-a anunțat retragerea din campionat și chiar închiderea clubului după ce au primit numai 100.000 de lei.

„Din acești bani, o să le dăm sportivilor salariile și o să rămânem cu celelalte datorii, nu avem ce face. Nu am nimic cu celelalte cluburi, mă bucur că sunt sprijinite, dar nu pot să nu remarc că unul ce are doar trei grupe de copii primește aproape jumătate din cât ni s-a dat nouă, cu echipă de seniori în Liga a 3-a, nouă grupe de copii și șapte antrenori. Este nedrept că nu s-a ținut cont că suntem singura echipă de fotbal din oraș prezentă într-o competiție națională. Nu avem de ales, nu ne vom mai înscrie în sezonul următor din Liga a 3-a”, a spus Dorin Butunoiu, președintele clubului.

Dacă pe pagina de facebook a clubului s-a anunțat neparticiparea la meciul cu AFC Hărman, președintele Butunoiu spune că ulterior s-a răzgândit. „Cel mai probabil, o să plecăm sâmbătă dimineață. Retragerea noastră ar afecta nedrept anumite echipe, astfel că vom încerca să respectăm competiția până la capăt. Decizia de a pleca sau nu le va aparține jucătorilor”, a precizat Butunoiu.

Articol scris de Marius ANGHEL și Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚
Foto: Sorin PANĂ‚ (Sportul Ilustrat)

Pe aceeași temă