VIDEO | Culoare și lumină pe „Știința”. Remiză între ASU Poli și FC Argeș 1953, alb-violetele născute din dragoste pentru fotbal

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 07 Dec. 2014, 15:40 Special

Cei 93 de ani de „Poli” au fost sărbătoriți sâmbătă cu fast la Timișoara. ASU Politehnica, cu mulți susținători din grupări prietene în tribună, a făcut 2-2 cu o altă formație născută din pasiune pentru sportul rege, dar aflată dincolo de Carpați, FC Argeș 1953 Pitești. Echipa condusă de pe bancă de fostul fundaș Vali Năstase a fost și ea însoțită de galerie, una care a participat la show-ul început cu o perdea de fum alb-violetă ce a învăluit întreaga arenă.

Cele două proiecte alb-violete startate de ultrași s-au încleștat sâmbătă amical pe „Știința”, arena din centrul orașului Timișoara unde a început să evolueze prima echipă Poli în 1921. Deși vremea a fost închisă și a picurat permanent, peste 600 de oameni au venit la amicalul dintre două grupări până la urmă din Liga a IV-a. Mai mult, fani de la Rapid, Satu Mare și Reșița au fost prezenți în tribuna gazdelor, care a început spectacolul cu o coregrafie de fum alb-violet desfășurat pe întregul stadion. Mesajul coregrafiei a fost unul grăitor pentru intenția fanilor: „Oricare ar fi sfârșitul luptei, să stai luptând, căci ești dator! 93 ani”.

După ce jucătorii au început să se recunoască din nou printre fumigene, argeșenii au legat mai bine pasele și Eduard Călin a deschis scorul cu un șut la colțul scurt la o fază la care Naidin s-a ales cu o entorsă. Pentru gazde au replicat Damian și Vucea, dar aceștia nu l-au învins pe Drăgan din apropiere. În minutul 32 avea să se facă 0-2, când Andrei Barbu și-a făcut mingea pe interior și a înscris frumos în zona vinclului lui Burtic. Fanii vedeau acum deja vu-ul de la handbal, unde favoriții au cedat cu Dinamo chiar în ziua de 4 decembrie. După pauză, elevii cravașați și ieri de Toni Foale, dar care vor fi preluat „full” de Sorin Brîndescu, și-au revenit destul de rapid. Vucea a redus din diferență în minutul 53, iar, apoi, Rebenciu, abia revenit din accidentul auto, l-a învins de la distanță pe cel de-al treilea portar al argeșenilor (min. 74). Pe final însă, tânărul goalkeeper Tuțu a salvat egalul pe FC Argeș 1953, având câteva reflexe bune la șuturi din apropiere.

S-a încheiat 2-2, dar cel mai important lucru a fost sărbătoarea fotbalistică. Din repertoriul suporterilor nu au lipsit torțele, mesajele scrise și cântecele. Fani din practic trei-patru colțuri ale țării veniți pentru un singur scop, să-i ureze „La mulți ani!” lui Poli și să se bucure de lucrurile care i-au atras de la început către acest sport.

VEZI o GALERIE FOTO de la amicalul de gală

ASU Politehnica Timișoara: Burtic – Popoviciu, Gavriluță, Gălan, Taub – Vucea, Naidin, Neagoie, Damian – Tulcan, A. Rus. Au mai intrat: Rogojină – Maranescu, Făgețan, Ionaș, Iorgovan, D. Codrea, Rebenciuc, Filimon. Antrenor: Antonio Foale.

FC Argeș 1953 Pitești: Drăgan – M. Căln, Olteanu, B. Sârbu, Ct. Popa, Păun, Taudor, D. Mateescu, A. Barbu, C. Ion, Ed. Călin. Au mai intrat: Cojocaru. Tuțu – Heran. Băiețică, Cl. Matei, Fl. Ciobanu, R. Neguț, C. Iancu. Antrenor: Vali Năstase.

Vali Năstase după jocul special cu ASU Poli: „Suntem în aceeași situație”

Fostul fundaș al lui FC Argeș și Dinamo e antrenorul formației alb-violete create de fani la Pitești. Valentin Năstase a lăudat-o pe ASU Poli la final, după rezultatul de egalitate înregistrat cu FC Argeș 1953 pe „Știința”, și a explicat că în Trivale situația fotbalistică e identică cu cea de la Timișoara. De asemenea a subliniat că și-ar dori ca ambele echipe să se reîntâlnească pe prima scenă.

Ca jucător activ avea parte de o primire cu totul diferită la Timișoara, dar sâmbătă Vali Năstase a fost oaspete respectat în Banat. El e „principalul” grupării susținute la Pitești după un model asemănător cu cel de pe Bega. Practic în ambele orașe există și o divizionară secundă nouă, cu același nume și susținute mai bine de autorități, dar care nu și-au atras ultrașii de partea lor. „Așa este și la noi la Pitești, sunt foarte mulți suporteri care ne iubesc și care vor într-adevăr ca echipa FC Argeș, respectiv Poli, să revină acolo unde le este locul. La 93 ani le urez mulți ani înainte, să fie sănătoși, să aibă putere de muncă, și jucătorii, și toți cei care sunt alături de aceste culori frumoase pe care le avem și noi. Sper să ne întâlnim în viitor acolo unde ne este locul, evident în Liga I. Dar trebuie să avem răbdare. Cred că suntem în aceeași situație, mă refer la partea financiară, din toate punctele de vedere, e la fel situația. ASU Poli mi-a lăsat o impresie foarte bună, jucători tineri de perspectivă, am vorbit acum patru-cinci zile cu Paul Codrea, nu știu motivele pentru care a plecat dar vreau să-l felicit pe această cale pentru că a făcut o treabă bună”, a declarat Vali Năstase. FC Argeș 1953 ocupă locul 2 în Liga a IV-a.

Brîndescu își intră în pâine din 12 ianuarie

De partea cealaltă, ASU Poli a fost dirijată și ieri de Antonio Foale de pe margine, directorul sportiv Sorin Brîndescu urmând să aibă atribuțiile de „principal” la reunirea din 12 ianuarie 2015. „Sperăm că a fost agreabil pentru spectatori, cu răsturnări de situație, multe goluri. Lumea sper să plece satisfăcută de la acest meci. Ținând cont cum am jucat prima parte și că am revenit, cred că e mulțumitor. E de apreciat că a venit galerie de la Pitești, s-au mobilizat să vină până la Timișoara, respectul nostru față de ei. Și noi ne dorim în prima ligă, dar o luăm pas cu pas”, a spus la final Brîndescu.

ASU Poli nu a luat încă vacanță, urmând să evolueze duminică în sferturile turneului de sală al Ligii a IV-a contra celor de la Dumbrăvița. Finala Cupei de iarnă e stabilită pentru ora 18.30 în sala „Constantin Jude”.

Articol scris de Cornel BIHOLARI
Foto și video: Sport9

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 07 Dec. 2014, 15:40 Special
Pe aceeași temă