Scene de K1 la Buzău. Cel mai bun arbitru al județului, snopit în bătaie de oamenii de ordine și spectatori chiar sub privirile președintelui AJF Buzău și ale primarului

Adrian Soare, Marius ANGHEL 21 Apr. 2015, 13:28 Special

Etapa trecută din cadrul Ligii a IV-a Buzău, desfășurată sâmbătă, 18 aprilie, a fost marcată de un incident extrem de grav petrecut la finalul meciului disputat la Gherăseni între echipele Diadema și Petrolul Berca, scor 2-4. Totul a semănat cu scene desprinse parcă din luptele K1, iar victimă a căzut cel mai bun arbitru buzoian al momentului, Dan Popescu (foto principal, în stânga), cel care este și vicepreședinte al Comisiei Județene de Arbitri în Buzău. Acesta a fost transportat de urgență cu ambulanța la Spitalul Județean. „Fluierașul” a fost pur și simplu snopit în bătaie de către unul dintre oamenii de ordine de la stadion și alți câțiva huligani, chiar sub privirile președintelui Asociației Județene de Fotbal Buzău, Pompiliu Coșconea, și ale primarului din Gherăseni, Stroe Sava!

Momentele tensionate au apărut încă din timpul jocului după ce, la jumătatea primei reprizei, jucătorul echipei gazdă Gheorghe Bădicu l-a lovit peste mână pe arbitru fiindcă îi arătase cartonașul roșu pentru că îl înjurase ca la ușa cortului. Individul a refuzat să părasească terenul de joc și, mai mult, a încercat să-l bată pe Dan Popescu, însă numai intervenția coechipierilor a făcut ca acest lucru să nu se întâmple.

După câteva minute, în incinta terenului au pătruns mai multe persoane străine care au înjurat și amenințat arbitrul, motiv pentru care acesta le-a solicitat să plece dincolo de gard, în caz contrar, după cele trei minute arătate conform regulamentului, urma să fluiere finalul meciului. La pauză, deoarece situația putea degenera, iar brigada de arbitri se simțea amenințată, centralul Dan Popescu l-a anunțat pe primarul Stroe Sava, care dăduse buzna în cabină să-i reproșeze maniera de arbitraj, că nu sunt îndeplinite condițiile minime de securitate și se vede nevoit să apeleze serviciul 112! „Centralului” i s-a garantat însă că situația va fi sub control!

Doar vorbe, fiindcă imediat după terminarea partidei, în drumul spre vestiarul arbitrilor, mai mulți indivizi s-au năpustit asupra centralului, acesta fiind linșat în bătaie inclusiv de către unul dintre oamenii de ordine, care i-a dat cu pumnul în cap, iar altul l-a lovit cu piciorul în față, provocându-i o hemoragie. Totul petrecându-se sub privirile edilului care garantase securitatea brigăzii de arbitri, iar acum stătea și privea nepăsător scenele de K1! 

După ce s-a încuiat în cabină împreună cu ceilalți colegi (Laurențiu Constantin și Petru Lungu), Dan Popescu a sunat la 112 pentru a solicita ambulanța, cea care a sosit imediat la fața locului, însă nu și poliția. Arbitrul a fost transportat la spital unde i s-au acordat îngrijirile medicale necesare, diagnosticul medicilor fiind traumatism mandibular și cranian prin agresiune!

„Sunt indignat și de faptul că am fost bătut cu bestialitate, chiar sub privirile președintelui Asociației Județene de Fotbal, Pompiliu Coșconea, care pur și simplu nu a schițat niciun gest să intervină, celor responsabili cu ordinea și ale primarului Stroe Sava, tocmai cel care ne carantase securitatea când am spus că voi suna la 112. Actele de huliganism petrecute în ultima perioadă pe terenul de fotbal nu fac altceva decât să inducă o stare de teamă și nesiguranță pentru toți arbitrii, în special cei tineri. Cum pot eu, ca și vicepreședinte al Comisiei Județene de Arbitri, să le mai spun să meargă liniștiți la meciuri, când tocmai noi, cei cu experiență, suntem bătuți. De ce nu se iau măsuri drastice? Chiar trebuie să așteptăm să se întâmpla o tragedie?”, a spus, pentru liga2.ro, arbitrul Dan Popescu.

Victima urmează să își scoată și un certificate medico-legal pentru a depune o plângere penală împotriva agresorilor, inclusiv a primarului Stroe Sava, pe care îl acuză de incitare la violență.

Dan Vasile Popescu este, conform Comisiei Centrale a Arbitrilor, cel mai bun arbitru al județului Buzău. Acesta este delegat ca arbitru asistent la meciurile din Liga 2.

Articol scris de Adi SOARE

Adrian Soare, Marius ANGHEL 21 Apr. 2015, 13:28 Special
Pe aceeași temă