Miracolul de la Zagon: un portar de 18 ani nu a primit gol de 720 de minute!

Mihai Andries 18 Oct. 2013, 14:29 Special

Au trecut deja opt etape din Liga a III-a și surpriza eșalonului vine din Covasna, acolo de unde provine liderul seriei a VI-a, FC Zagon (foto). Într-o serie cu SCM Argeș Pitești, Chindia și Fortuna Poiana Câmpina, echipa antrenată de Călin Moldovan (primul din stânga sus) a surprins pe toată lumea, preluând prima poziție a clasamentului din etapa a patra. De atunci, covăsnenii nu au mai cedat fotoliul de lider, deși au avut parte de derbyuri cu SCM Argeș, terminat la egalitate, scor 0-0 și Fortuna, câștigat la limită, scor 1-0.

Din rezervă la titular invincibil de 720 de minute!

Însă adevărata performanță a echipei este cea a portarului Bela Fejer (al patrulea din stânga sus), care nu a primit niciun gol în acest sezon, fiind titular în toate cele opt meciuri ale Zagonului. Cele 720 de minute de invincibilitate ale tânărului portar sunt cu atât mai impresionante cu cât el are doar 18 ani! Născut pe 11 mai 1995, Bela Fejer a avut un sezon remarcabil, profitând de șansa dată de Călin Moldovan. Singurul supraviețuitor dintre portarii din sezonul trecut, după ce titularul Adrian Rusandu a plecat din țară, iar Barna Nagy a ajuns la Tărlungeni, Fejer s-a impus ca primă opțiune între buturile Zagonului în fața noilor veniți Husar și Bunduc. De remarcat că Fejer a mai fost titular și în sezonul 2011-2012, în care echipa sa a promovat în Liga a III-a, atunci când avea doar 16 ani!

Dorit la 16 ani de Gheorghe Hagi!

Talentul nativ al lui Fejer nu a rămas neremarcat. Încă din vara lui 2012, după promovarea în eșalonul terț, el a fost dorit atât de Hagi la academia sa, dar și de Ceahlăul, ultimii oferind 2.000 de euro pentru transferul său. Ambele oferte au fost refuzate la acea vreme și Fejer a rămas la FC Zagon, bifând printre altele și un meci de cupă cu Pandurii, în toamna lui 2012. Ultima pe lista cluburilor care s-au mai interesat de tânărul portar în ultima vreme se pare că s-a aflat și Astra Giurgiu.

Nu a fost niciodată convocat la loturile naționale

În ciuda prestațiilor sale remarcabile din acest sezon, în care a închis poarta Zagonului în toate cele opt meciuri ale echipei sale, Fejer nu a fost convocat niciodată la loturile naționale ale României. Născut la Zăbala, portarul covăsnenilor este un stângaci de 1,84 metri, fiind descris de antrenorul său Călin Moldovan ca un puști cu un talent remarcabil și un foarte bun joc de picior.

„Este un talent nativ, tehnic, un portar foarte inteligent in ciuda vârstei fragede. Este stângaci, agil, cu un joc foarte bun de picior. Aș putea spune că e pe profilul lui Felgueiras de la CFR Cluj. Puncte slabe? Lipsa de experiență, forța, mici rătăciri în timpul jocului, specifice vârstei. Însă se poate construi pe ceea ce are el. Eu mă bucur că am putut să dau încredere acestui copil. Pentru el este important să apere în continuare, să fie serios și e imposibil să nu urce mai sus.” l-a caracterizat Moldovan pe elevul său pentru Liga2.ro

Singura echipă din primele trei eșaloane fără gol primit!

Recordul Zagonului de 720 de minute fără gol primit este unicat în primele eșaloane ale fotbalului românesc în sezonul 2013-2014. Pe topul celor mai bune defensive din România, echipa lui Călin Moldovan este urmată de Național Sebiș și FC Hunedoara cu câte 2 goluri primite în 7 meciuri, dar și Universitatea Craiova cu 2 goluri în 6 meciuri. Alte trei formații au câte trei goluri primite: Voluntari în 8 meciuri, Cetatea Tg. Neamț în 7 meciuri și  ASA Tg. Mureș în 5 meciuri. Comparativ, cea mai bună defensivă din Liga I o are Steaua cu 5 goluri primite în opt meciuri.

Secretul succesului este grupul: doar trei jucători au fost integraliști!

Întrebat cum explică succesul neașteptat al echipei sale, pe care a preluat-o de abia din vară, Călin Moldovan a explicat pentru Liga2.ro că totul constă în muncă și modestie, dar și concurență între jucători, neexistând titulari și rezerve.

„E meritul jucătorilor care au înțeles că fără muncă și fără disciplină atât în teren, cât și în afara lui nu se poate obține nimic. Nu avem titulari și rezerve, fiecare are aportul lui. Important la noi este grupul, nu avem o vedetă. Toată lumea este la fel de importantă, . Concurența între jucători este secretul nostru” s-a confesat Moldovan.

Liber de contract din ianuarie, atunci când s-a despărțit de Luceafărul Oradea, tehnicianul originar din Brașov a schimbat radical fața echipei din Zagon, aducând 15 jucători în această vară, în frunte cu Csaba Borbely, cel care îi este și secund. De menționat că față de echipa din sezonul trecut au mai supraviețuit Răduțoiu, Mihăeș, Ad. Popa, Știrbu, Pântea, Cășineanu și Fejer, ultimii doi fiind la echipă încă din Liga a IV-a!

Ce e interesant de remarcat că nimeni nu a avut postul de titular garantat, doar trei jucători reușind să fie integraliști până acum: portarul Fejer și cei doi fundași laterali, Răduțoiu și Ad. Popa!

 

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto FC Zagon

Mihai Andries 18 Oct. 2013, 14:29 Special
Pe aceeași temă